Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Prof Dr Adnan Diler Hocam

08 Ocak 2024 - 08:59

Prof Dr Adnan Diler Hocam

Kader mi desem. Şans mı? Yoksa emek mi? Yıllar yılları kovalayıp, Üniversite Akademik yaşamımı Şanlıurfa Harran Üniversitesinde 2004 yılında tamamladıktan sonra İzmir’e döndüm. 

İrenbe Tüp Bebek Merkezinde hastalara hizmet  yanında, dergi, yazı, haftada bir eğitim çalışmaları ile günlerimi geçirirken Rektör Prof Dr Şener Oktik geldi. “Siz Muğlalısını, Harran Üniversitesinde güzel işler yapmışsınız. Üniversitemize gel, Muğla Tıp Fakültesini kurarmısın?” teklifini çalışma arkadaşlarıma ve aileme danışarak kabul ettim.  

2008 Aralık ayının son günleriydi. Epey soğuktu. Eşimle Muğla Üniversitesi Misafirhanesine ağırlandık. Rektör ve Eşleri, Türkiye’nin ilk Kalp Transplantasyonu yapılan Şair, Yazar Ziraat Prof Dr T. Ayhan Çıkın ve Eşleri yemekte yapılacakları, Üniversiteyi konuştuk. Ve 31 Aralık 2008 yılında stamam yapıldı. 

Daha öğrenci yok, O zamanın BESYO bugün Sporr Fakültesinde 2009 yılının ilk günlerinde Tıp Fakültesini kuruluşunu yapıyoruz. Günler geçiyor. İşler yoğun değil. Yaz aylarına geldiğimizde bir gün Prof Dr Adnan Diler  Hocayı elinde kağıtlar, evraklar, elbise toz toprak içinde Rektörlüğün önünde karşılaştım. “ Hocam bu ne hal?” dedim. Sorma Bodrum Pedesa’dan geliyorum. Eve uğramadan acilen geldim. Pedesa? Leleg’lerin yaşadığı Pedasa’yı kazıyoruz. Bir an için Arkeolog olduğunu anımsadım. “Bende katılabilirmiyim?” diye sorunca yarın gel gidelim diye anlaştık. Yıllardır hayalim olan Arkeoloji ekibiyle birlikteydim. Beni kıdemli bir öğrencinin altına verdiler. Önce kazı yerinde taşların nasıl kaldırılacağını. Kürek çapa ile toprağın nasıl tahlil edileceğini öğrendim. Köy çocuğu olduğum için, sıcakta bıkıp kaçmadığım için bana şaşırıyorlar daha fazla sahip çıkıyorlardı. Tıp Fakültesi Dekanı Kazı ekibinin içinde 2 ay sabah 5’te araştırma sahasında, öğleye kadar devam ederdi. Öğleden sonra buluntular, sınıflandırılır, numaralanır ve literatür taraması yapılırdı. İki yaz devam ettim. İkinci yıl kıdem almıştım, daha ince işlerin ekibindeydim. Tapınakta MÖ 6./5. yüzyılda tapınak duvar taşlarını ören ustanın ellerinin dokunduğu taşlara 21.yy da benim dokunmama apayrı bir heyecan veriyordu. 

Kazı çalışmalarının ikinci yılın sonundka “ sizi arkeolojide yüksek lisansa aldım dedi.” 2010 yılı 1. Dönemde derslere başladım. Sıkı hocaydı. “ Ben Dekan Profesör dinlemem. Ders, literatür ve ödev konusunda gözümün yaşına bakmam. Çalışacaksın” dedi. Bende gereğini yaptım. Yüksek lisans tezi olarak’ta “Sen Kadın Doğum Hocasısın. Knidos Antik Kenti Jinekolojide çok ilerlemişti orayla ilgili tez vereyim dedi ve Aile Planlaması ile ilgili bir çalışmayı tez olarak vermişti.”2011 Şubat ayına geldiğimizde Muğla milletvekili olunca dersler yarıda kaldı. 

Milletvekilliği döneminde de Muğla Kazıları, Arkeolojisi için yaptıklarını hep bana anlatırdı.  Muğla'nın Ören yerleri açısından çok zengin olduğunu detaylarla açıklardı. Antik dönem zeytinciliğinden, Milas’ ın paha biçilmez Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı ile ilgili Ömer Süha Aldan Milletvekilimizin de aramızda bulunduğu bir gruba Anıt Mezarın başına gelenleri çok özel alanlarını gezdirmişti. 

Karia Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu ve yöneticiliğini yapan hocamızın Muğla Üniversitesine ve Muğla sanat yaşamına , çevre ve doğanın korumalarına çok katkı da bulunmuştur. 

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da, lisans ve yüksek lisans eğitimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde tamamlayan Adnan Hoca“Kaunos Kutsal Alanı“ konulu tez çalışmasıyla Arkeoloji alanında Doktor ünvanı aldı. 1993 tarihinde doçent 1999 tarihinde profesör oldu. 1999-2019 yılları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü. Erzurum ve Muğla illerinde T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları’nda Kurul Üyeliği, Kurul Başkanlığı ve Yüksek Kurul Üyeliği görevlerinde bulundu. Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nde Dekan Vekili olarak görev yürüttü. 2004 ve 2006 yıllarında MUğla Üniversitesi’inde Uluslararası Karya Taş Heykel Sempozyumu’nu düzenledi Dr. Soner Özen, Dr. Britta Kleine-Özen ile birlikte Muğla Üniversitesi’nde Kopya Heykel Eserler Müzesi’ni kurdu.

Adnan Diler, Leleg ve Karya araştırmacısıdır. Eski Çağ Tarım Arkeolojisi Zeytin Yağı ve Şarap Üretim Teknolojileri, Arazi Kullanımı ve Kültürel Kaynak Yönetimi konularında çalışmaları ve uzmanlığı bulunmaktadır.

Dostum ve Hocam Prof Dr Adnan Diler Hocamın Muğlamıza ve ülkemize katkıları ve Arkeoloji bilimine verdiği değerler için teşekkür ederim. Mekanı cennet olsun, yıldızlar yoldaşı olsun. 

Tüm dost ve Göcek Gazete olurlarının yeni yılını kutlarım. 

Ankara
29.12.2023




 

Bu yazı 225 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum