Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Siyah… Beyaz… Beşiktaş…

17 Mart 2024 - 06:53

Geçen yıl, Mart 2023 ayının ikinci haftasında eşim Prof Dr Esen Demir’e 19. Uludağ Ulusal Kış Pediyatri Kongresinde  emekli olması nedeniyle “ Emeklilik Plaketi” verilecekti. Yağışlı bir havada Balıkesir Savaştepe Otoban çıkışında zincirleme kaza nedeniyle yaralandı. Tıp Kongresine katılamayınca tören de bu seneye kalmıştı.

20. Kongre bu yıl 04-07 Mart tarihleri arasında Uludağ Grand Yazıcı Otelinde yapıldı. 4 gün süren Pediatri Kongresine ben de katıldım. Benim görevim plaket töreninde alkış tutmak ve sosyal programları kaçırmamaktı. İlk günün Açılış oturumlarından sonra akşam, Uludağ Üniversitesinden Farmakolog ve Wellbing (Sağlık, İyilik) Uzmanı  Prof Dr Vahide Savcı’nın konferansı vardı. “Stres Yönetimi ve Vagal egzersizler” konusunda uygulamalı söyleşi yaptı. Çok başarılıydı. Stresin ve ekonomik sıkıntıların epey arttığı günümüzde önemli bir sosyal ve sağlık etkinliğiydi. Bir dakikada alınan nefes. sayısını 10 ve altında tutmaktan, gülme seanslarına kadar pek çok vagal egzersizleri ve yararlarına değindi. Sevecen bir üslupla bizlere sundu. Kulak masajı, meditasyon, Gülme ve Burundan solumanın sağlıklı ve kaliteli yaşam için önemine değindi. Birde kitap yazmış. “Dengede ve Mutlu Kalın”. İnternetten satın alıp okumanızı ve uygulamanızı öneririm. Yaşam tarzını ve düşüncelerinizi değiştireceğine inanıyorum. Sağlıklı, huzurlu ve uzun yaşamanın sırlarını o kitaptan öğrenebilirsiniz. 

Kongrenin ikinci gününün ilk oturumunda eşim Ege Üniversitesinden Prof Dr Esen Demir ile birlikte Trakya Ünivrsitesinden Çocuk Allerji Hocası Prof Dr Mehtap Yazıcıoğlu için emeklilik töreni yapıldı. Kongre başkanı Prof Dr Nihat Sapan her iki Hocamızın kendi alanlarında çok değerli çalışmalar yaptıklarını ve çok başarılı doktorlar yetiştirdikleri için teşekkür etti. Ayrı ayrı kürsüye çağırarak plaketlerini verdi. Aynı oturumda her iki hoca oturum başkanlığı yaptılar. Iki öğrencileri tarafından birer tebliğ sundular. Sunumlardan birini öz yeğenimiz Doç Dr Ceren Can diğerini de Doç Dr Esra Özek sundu. 

Her iki Duayen Öğretim Üyesi Hocamız hem mutlu hemde erken emekli olmanın burukluğu içindeydiler. Bu kongrede Uludağ Üniversitesinden Prof Dr Nihat Sapan, CerrahpaşaTıp Fakültesinden Prof Dr Haluk Çokuğraş ile birlikte 6 Hoca emekli oldu. Ülkemizin Üniversitelerinde emeklilik ve çeşitli nedenlerden dolayı öğretim üyesi ihtiyacı tam olarak karşılanamadığı için iktidar  67 yaş sınırını 70 yaşına çekme çalışmaları olduğu söyleniyor.  Yerinde ve yararlı olacağı kanısındayım. 

Kongreye kendi alanında uzman, Öğretim Üyesi 105 değerli Hocamız ile toplam 315 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman ve asistan doktor katıldı. Pediatri uzmanları bilgi alışverişinde epey ilgiliydiler. Salonları doldurdular. Ayrıca Sosyal konular da özenle seçilmişti. Kongrenin ikinci akşamında Hacettepe Üniversitesinden adolesan (genç)  Sağlığı Konusunda uzman Prof Dr Orhan Derman “Balkanlar’ın Türkiye için önemi” ile ilgili konferans verdi. Hani derler ya; Paris'te cildiye ihtisası yapmış, Osmanlı askerî doktoru olan Cenap Şehabettin’e  atfedilen “Tıbbiyeden her şey çıkar; arada bir de doktor çıkar (Karaca, 2020).” sözü, hekimlerin farklı alanlara olan merakını ifade etmektedir. Tam bir güzel örnek. Özgür Özel’e Balkanlar konusunda danışmanlık yapabilecek bilgi birikimine sahip. Ülkemizin geleceği açısından Balkanların önemini detaylı olarak bizlere anlattı. Konferans sırasında Beşiktaş Kulübünün Kuruluşundan da söz etti. Bende Beşiktaşlıyım. BJK 1903 yılında kurulmuş en eski spor klüplerinden. Önce renkleri kırmızı beyazmış. Kuruluş yıllarında Selanikli Türkler çok acı çekmişler ve çeşitli katliamlara maruz kalmışlar. Bunların arasında BJK kurucuları ve yakınları da olduğu için Beşiktaş kırmızı rengini siyaha çevirmiş. BJK’nin kurucusu Mehmet Şamil Beydir.  Ben, Balkan Savaşlarında BJK kurucu ve sporcularından 8 oyuncu şehit olması nedeniyle rengi değişti diye biliyordum. 

Beşiktaş Türk Spor takımları arasında ay yıldızlı bayrağı olan ilk spor takımıdır. İzmir Karşıyaka ve Kasımpaşa takımlarının armalarında da ay yıldız bayrak vardır. Bu arada Beşiktaş takımı başlangıçta futbol dışında spor faaliyetlerinde bulunuyormuş. O yıllarda futbol yasakmış. Padişahın sıkı takibindeymiş.

Ülkemizde tıbbi kongreler oldukça başarılı. Yılda sanırım 100 den fazla tıbbi kongre olmakta. Bu etkinlikler Türk Tıbbınının gelişmesinde yenilenmesinde başarılı olmasında çok yerinde ve önemli olduğu kanısındayım. Ekonomik zorlukların iyice arttığı günümüzde Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları Tıp Kongrelerine maddi ve manevi desteklerini esirgememelidir. 

Ben kendime düşen epey bilgi ve deneyimi aldım. Sizlerde söz konusu kitabı alır okursanız, sağlığınıza büyük katkı sağlamış olursunuz. Ayrıca dış politikada, gerici ve emperyal etkinliklerin arttığı bir ortamda, Balkanların, ülkemizin, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet yaşamasında ne kadar önemli olduğunu unutmamamız gerektiğinin altını bir kez çizmek istiyorum. Sevgilerimle.
09.03.2024
İzmir


 

Bu yazı 159 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum