Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Rüzgara Karşı Yürüyen Adam Kamer Genç…

24 Ocak 2024 - 10:30 - Güncelleme: 24 Ocak 2024 - 11:16

20 Ocak 2024 Eşim Dr Esen Demir ile birlikte İzmir’den İstanbul Havaalanı aktarmalı Tunceli’ye uçuyoruz. Randevumuz var. Kamer Genç Ağabeyimize sözümüz var. Her yıl bıluşmaya. 8 yıl olmuş. Özleminden bir nebze azalmamış, daha da artmış. Hep derdi “Ankara’nın havasından siyasetinden daraldığımda, devrimci mücadele enerjimi,  ruhsal huzurumu Munzur’da alırım. Kar demez kış demez hemen onlarca dağların arasında, vadiden vadiye akan o doğa güzeli gelin Munzur’a koşarım.” derdi. Bizde sana, kucağında yattığın Munzur’a geliyoruz. Bu kez Munzur’la yağmurda düşen damlaların yarattığı gamzelerin güzellikleriyle akarken buluştuk. 

Şaroğlu Otel kalabalıktı. Halk Tv’nin sevilen program “Görkemli Hatıralar” ekibi hazırlıklarını tamamlamış. Pazar sabahını bekliyorlardı.

Pazar sabahı otelin 6. Katındaki salona kurulan naklen yayın ekibi tam saat 10.00 da Yörenin sevilen türküleri ile başladı. Saz ekibi, sanatçılar ve Tansu Özcan, Dersimin muhteşem güzellikleri, Munzur’un kış manzaraları akıp giderken söz yörenin yetiştirdiği  Kamer Genç’e geldi. Sayın Asker kitabın yazarı Tansu Özcan’a mikrofonu uzattı. Rüzgara Karşı Yürüyen Adam Kamer Genç ”kitabını anlatmaya başladığında sanki Munzur durmuş pürdikkat konuşulanları dinliyordu. Serhan Asker Kamer Genç’in vasiyetini “Munzur Özgür Aksın” sloganını tekrar tekrar Türkiye’ye, izleyicilere dikte ettiriyordu. 

Türkiye’nin son yıllarda hafta sonları ekran başından ayırmayan Görlemli Hatıralar’ın ikinci bölümüne Kamer Genç’in eşi, Sevim Genç ve Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı ( TÜLOV) başkanı olarak programa davet edildik. Sevim Hanım Kamer Genç ile ilgili özellikle gençlik yılları başta olmak üzere anılarını anlattı. Ben de TBMM’de birlikte yaşadığımız bazı anekdotları ve Tülov’dan söz ettim. Kitabın Önsözü CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından yazılmıştı. Ön sözün özellikle son bölümünde okunduğu gibi “…Onu yoksulluğun çaresizliğine mahkum etmeyen Cumhuriyete ve onun değerlerine karşı son nefesine kadar kendini borçlu hissetti. Elinden geldiğince yoksul halkın evlatları okusun diye sürdürdü. Şimdi bu borç yoldaşları olarak bizlere aittir. Ömrünü adadığı laik, demokratik, sosyal hukuk devleti mücadelesi yaşasın ve sürdün diye bu kitabın tüm gelirinin TÜLOV olarak başlattığımız cemaat  yurtlarında zorunda bırakılan öğrencileri kapsayan Aydınlanmaya Çağrı programındaki gençlerin eğitimine destek için kullanılacağını bildirir, sizlerle bu mücadeleyi büyütmekten onur duyarız” bölümünü anlatmaya çalıştım.

Tekin Yayınevi tarafından 2. Baskısı yapılan kitap’tan programa katılan Sevim Genç 100 adet aldığını açıklıyordu. Programı izleyen seyircilerimizde gönderdikleri bir çok mesaj yanında kitap siparişinde de bulundular. Bu konuda çabalarımız devam edecek ve Genel Başkanımızın başlattığı bu projeyi büyütmek ülke geneline yaymak için gece gündüz çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

Görkemli hatıraların son bölümüne geldiğimizde TÜLOV mütevelli heyet üyemiz Malatya Milletvekili Veli Ağbaba katıldı. Özellikle Kamer Genç’in çok sevdiği parçalardan biri olan “ Dersim 4 Dağ arasında…”  ezgisini katılımcı ve sanatçılar ile birlikte söyledik.

Yine kitabın en arka sayfasında yer alan Kamer Genç ile ilgili özet kısımda belirtilen tümce, cümleler tekrarlandı. Kamer Genç;

İnatçıydı; En başından hayatla inatlaşmıştı. Yoksulluğa rağmen yaşamak için. Öfkeliydi; onu yaşamak için inat yapan şartlara. Gözü Karaydı; doğru bildiğini yaparken tereddüt etmezdi. İnançlıydı; İnsanın kaderini iradesinin tayin ettiğine inanırdı. İradeliydi; benden sonra tufan dememiş memleketi için kolları sıvamıştı. Laik cumhuriyeti dinsel vesayet altına alarak dönüştürmeye planlayanlarla onu yetiştiren Cumhuriyet rejimine duyduğu vefa duygusuyla mücadele etmişti. Pusulası Akıl ve Bilimdi; sözleri ve kelamları kendi istikbali için kullanan siyasetçilerden değildi. Bir adım geri atmazdı; haksızlığa hukuksuzluğa karşı yola koyulan Çarıklı çocuğun öfkesi ile sıkardı yumruğunu ama bilirdi yumruğu değil sözleri maskeleri düşürürdü.

G. Orwel “Evrensel yalan çağında gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir”

Çünkü en iyi o bilenlerdendi, yoksul halkın çocuklarının, kendi aklını kullanabilme cesaretini gösterebilmesi için laik Cumhuriyete ihtiyacı olduğunu. Cehaletin ve yoksulluğun üzerinden iktidarını yükseltenenlerle amasız fakatsız kavgası bunun içindir.

Kamer Genç’in öyküsünü okumak yoksul bir halk çocuğunun kendine yetiştirmesine olanak veren Cumhuriyet’e gölge düşürenlerin yalanlarını açığa çıkarma çabasına şahitlik etmektir. 

Kamer Gençin Cumhuriyet sevdası Özgür Munzur Vadilerinde ve Anadolu’da yaşatmaya dünya durdukç sürdüreceğiz. 

Tunceli
22.01.2024




 

Bu yazı 437 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Savaş Doğaner
    3 ay önce
    Gerçek Cumhuriyetçi, gerçek Milliyetçi, gerçek Halkçı, gerçek Devrimci ruhuyla iyi bir ışıktı. Yıldızlar yoldaşı olsun
  • Erdal Atıcı
    3 ay önce
    Elinize, kaleminize, yüreğinize sağlık Nurettin Hocam. Sizi o gün ilgiyle izledik. Çok severdim Kamer Genç'i... Birkac kez kendisiyle sohbet etme imkanını buldum. Korkusuz, yigit, Cumhuriyeti olumune savunan bir kahramandı. Işıklar içinde yatsın...