Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Farkındamıyız?…

06 Aralık 2023 - 08:11

31 Mart 2023’te yapılacak yerel yönetimler yani Belediye Başkanları seçimlerine 4 ay gibi bir süre kaldı. CHP Fethiye ve Köyceğiz İlçe Başkanlıklarının sırasıyla son iki akşam yaptıkları “Birlik ve Beraberlik” geceleri görkemli geçti. Akşam buluşmalarından sonra, 3 Aralık dünya engelliler gününe geldik. Tüm ülkede olduğu gibi Muğla’da da yerel yönetim seçim heyecanı yaşanmaya başladı. Gün geçtikçe halkta değil ama partililerde heyecan yükseliyor. Partiler bir yandan başvurularını yaparken diğer yandan, Partiler de kulisler, anketler, kamu yoklaması, hakim huzurunda yapılan ön seçimlerin yerini tutan temayül yoklamaları ve partili üst yöneticilerinin gözlemlerinin saha raporları tartışılmaya başladı. Kolay değil! Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk yerel yöneticileri seçilecek. Hem önemli hem de tarihi bir süreç.

Fethiye'nin serinlemeye yüz tutan akşamlarından birindeyiz. İlçemizin ve Fethiye sanayi bölgesinin sevilen iş adamı, Turgay Şenay Şahin ile 03 Aralık Pazar akşam saat 19.00 sularında Fethiye Belediye Özer Olgun Kültür Merkezi önünde buluştuk. Salona girdiğimizde çoğunluğu Fethiye'de yaşayan engelliler ve ailelerinden oluşan izleyiciler salonu doldurmuşlardı. Sahnede Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, yörenin yörük sanatçıları ve engelli sanatçılardan oluşan bir Farkındalık Korosu yer almıştı. Yıllardır yörük kültürünü her platformda hem ülkemizde hem de dünyada duyurmaya çalışan Ramazan Kıvrak, kıvrak hareketleri, yörükçe skeç ve esprileriyle geceyi başlattı.  Salondaki seyircilere göre sahnenin sağında Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, solunda ise Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Prof Dr Nurettin Demir’in  çelenkleri yer almıştı. Açış konuşmasından sonra ilk türkü Seydikemer Yörük Türkmen Dernek Başkanı ve yerel sanatçısı İsmail Uzunoğlu’ndan geldi. Coşkulu başlangıçtan sonra Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Mehmet Üstün beyaz bastonuyla sahneye çıkarıldı. Teşekkürle başlayan konuşmasında “Türkiye’de resmi rakamların çok üstünde 9-9,5 milyon engelli olduğunu. 35 milyona yakın aile bireylerini birebir yan yana yaşadığını, toplumsal önemli bir grubun olduğunu ifade etti. Farkındalık gününde engellilerin yaşadığı birçok sorunlara başlıklar halinde değindi. 

Fethiye Belediye Meclisi Engelliler Komisyon üyesi Sayın Ayşe Devrim Öztürk de “Engellilere sevgiden ziyade saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Engellilere yeterince toplumsal saygı gösterilirse onların yaşadığı sorun ve sıkıntılar azalacaktır. Bizde belediye olarak engelsiz bir kent yaratma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni altyapı çalışmaları yapıyor, engelsiz bir kent yaratma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. Gecenin ilerleyen saatlerinde sonradan engelli olan büyük halk ozanı  Aşık Veysel başta olmak üzere birçok engelli sanatçının parçaları da reportuvarda yer aldı. Ramazan Kıvrak’ın espirili sunuş ve sunuşlarının birinde Fethiye’nin görme Engelli Türk Halk Müziği Sanatçısı Eser Tunçoğlu’nun reji odasındaki yetkiliyi ses ayarı konusunda uyarıda bulunurken “Eser görmüyor ama benden iyi duyuyor” diye espri de bulunması tüm salonun sempatisini kazandı ve sevgi ile alkışlandı. Sanatçılarımızın söyledikleri neşeli yerel türkülerle engelliler başta olmak üzere tüm salon bu özel geceyi mutlulukla ve coşkuyla kutladılar. 

İkinci yüzyıla girdiğimiz Türkiye’nin engelli sayısının net olarak bilinmediği gerçeği yanında yapılan çeşitli çalışmalara göre engelli oranının yüzde 12,30 dolayındadır. Bunun içinde ortopedik engelli grubunun yüzde 2,5 civarında olduğu iddia edilmektedir. Görme engellilerin oranının ise yüzde 1,6 olarak 1 milyon kırk bindir. İşitme engellilerin oranının ise yüzde 1, zihinsel engellilerin oranının yüzde 2 olduğunu tahmin edilmektedir. Bu kocaman rakamların farkında mıyız?

Engellilerin sorunları yerelde de genelde ne kadar çözülmeye çalışılsa da geride kalan sorunları dağlar kadar büyük ve karmaşıktır. 

Yerel seçim çalışmalarının başladığı bu günlerde engelli yurttaşlarımız da Belediye Meclis Üyelikleri başta olmak üzere yerel yönetimler için başvurularını yaptıklarını görüyorum. İster kota deyin ister kontenjan deyin engellilere kadın kotası gençlik kotası gibi ayrıcalıklar verilmelidir. Muğla ilinde sayısal olarak en çok engellinin yaşadığı Fethiye’de gelecek seçimlerde engelli kardeşimizin Fethiye Belediye Meclisi’nde en az bir olmak üzere bir temsilcimizin yer alması olanağı sağlanmalıdır. Diğer ilçelerimizde de Muğla ve hatta Türkiye’nin diğer illerinde de engelli kardeşlerimize daha çok yer verilmeli ve temsilciler seçilmelidir. Bu konuda toplumsal baskı ve dayanışmayı bu seçimlerde göstermeliyiz. Unutma! Herkes bir gün engelli olabilir.
Göcek
04.11.2023





 

Bu yazı 372 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Savaş Doğaner
    4 ay önce
    Elinize sağlık Nurettin bey. Engellilerin toplu taşıma sorunları özellikle irdelenmeli ve bu konuda tüm şoförlere eğitim verilmelidir. Altmışbeş ve engelliler bu ülkenin gerçeğidir. Sosyal devlet bu sorumluluğu yerine getirirken kamu görevlileri ve şoförlerle bu insanları karşı karşıya getirmeyecek önlemler almalı eğitim vermelidir.