Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Hünnaplı Günlük…

18 Ocak 2024 - 13:09

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in değişim sloganıyla seçilmesiyle Belediye Başkan Aday Adayı sayısında geçmiş yıllara göre rekor denilebilecek başvuru oldu. Hem onur verici, hem de zor bir süreç. Bu kadar aday arasından bir kişiyi seçmek epey zor olsa gerek. Aday açıklanan il ilçeler var. Açıklanmayanlar da iki kulak dört gözle  Ankara’dan haber bekliyoruz.. 

Ankara seçmede biz de beklemede olmamıza rağmen ekibimle yerel seçim çalışmalarımıza devam ediyoruz. Seçim komitemiz arasından Turgay Şahin, İsa Ön, Tuğrul Keskin ile hafta ortasında Fethiye’de çalışmalarımızı sürdürdük. 

11 Ocak Perşembe sabah toplantısını yaptıktan sonra Fethiye Karagözlerde Başkan Işıl Sungur’un kendi ofisinde Fethiye Turizm Derneğini ziyaret ettik.  Ayrıca bir Yönetim Kurulu üyesi de ziyaretimize katıldı.

Başkan, “Derneğimiz Turizm Bakanlığının kuruluşundan çok önceleri 1961 yılında kuruldu” Bugüne dek Fethiye’de turizmin gelişmesi için birçok alanda öncülük yaptı. Ancak bizim gibi sivil toplum kuruluşları  aralarında işbirliği  ya da ortak çalışmayı yeterince organize edemediği için bölgemiz turizmi için yeterli, istenilen hedeflere ulaşamadık. Seçilecek Belediye Başkanlarımızın bizim gibi STK’ları dikkate almasını, ortak projelerle çok daha üretken olmamızı bekliyoruz.” dedi.

Daha sonra FODER’i (Fethiye Otelciler Birliği) yeni dernek odasında ziyaret ettik. Dernek Başkanı “Ülke ve bölge turizminin gelişimi için her türlü girişim ve hizmette bulunmak için çalışıyoruz. 155 üyemiz, 11924 oda, 26116 yatak kapasite hizmet veriyor. Fethiye turizminde kalite ve verimlilikte daha ileri düzeylere gelmesi için çalışıyoruz. Sürdürülebilir turizm konusunda uluslararası düzeye ulaşmak gelecek yıl hedeflerimizdendir” dedi. 

12 Ocak Cuma günü Muğla Büyükşehir Belediyesinin 109 araç teslim törenine katıldık. Muğla Sanayi ve Ticaret Oda Başkanı Bülent Karakuş ziyaretinde bölgemizin sorunları,  önerilerini aldık.

Daha sonra İzmir’den gelen bir grup ile Muğla için öngörü ve önerilerini dinledik. Çok yararlı bir toplantı oldu. Akşam Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Muğla Şubesinin 10 Ocak Emekçi Gazeteciler Gecesine Katıldık. Başarılı gazeteciler ödüllerini aldılar ve tebrik ettik.

Maalesef Kuzey Irak’ta Üs Komutanlığa sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 9 askerimiz şehit, 4 askerimizde yaralandığı duyulunca hafta sonu tüm etkinlikler iptal edildi. Son 20 günde 21 askerimiz şehit oldu. Her seçim döneminde şehitleri olması düşündürücü. 

Ankara’da yapılacak “Anayasaya sahip çık” mitingi iptal olunca İzmir’de kalmıştım. İki dostumuzun vefat haberi ile sarsıldım. 14 Ocak Pazar günü İzmir Balçova Eski (1977) Belediye Başkanı Saim Katırcıoğlu’nun öğle namazından sonra cenaze törenine katıldım. 1995-2004 yılları arasında İzmir siyaset yıllarımda epey desteklerini görmüştüm. Yıldızlar yoldaşı olsun. 

Aynı gün ikindi namazı sonrası yakın aile dostlarımızdan Uğur Adalıoğlu’nun cenaze törenine katıldık. Bir dostumuzu, yakınımızı kaybettiğimizde geçmişi göz önüne getirmek beni epey hüzünlendirir. 2000 yıllarında bir yaz Gökçeadaya’a davet etmişti. Adayı çok sevmiştim. Bahçesinde bilmediğim bir ağaç vardı. Çok ilgimi çekmişti. Ne ağacı diye sormuştum. Hünnap, sağlık açısından çok yararlıdır demişti. Hünnap ağaç ve meyvesini Sevgili Uğur sayesinde öğrenmiştim. Sonra Hünnapı araştırdım. Meyvelerini yaş, kuru olarak sık tüketir oldum. Sizlerle paylaşmak isterim.

Hünnap kalamata yani eşek zeytininden daha iri ve iğde gibi suyu az bir meyvedir. Başlangıçta yeşil olup olgunlaşınca  kırmızı hatta mor renge dönüşür. Yaş, kuru olarak tüketilir. Kurudukça siyaha yakın bir renk alır. Limona göre C vitamini 20 kat daha zengindir. İyi bir antioksidan deposudur. Meyvesi,yaprağı, çiçeği ve çekirdeği ayrı ayrı yararlıdır. Hünnap anavatanı Çin’dir, Yalova Çanakkale başta olmak üzere yaygındır.  Alternatif tıpta yerini almış,  aranan bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan deposudur. Kaliteli bir uyku sağlar. Stres, gerginliğin arttığı bugünlerde herkese önerilir. Liften zengin olduğundan  sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde yararlıdır. Düşük glisemik indeksli olduğundan  şeker hastalarına önerilir. Uykusuzluğa, zihinsel yorgunluğa, fiziksel güçsüzlüğe karşı hünnap çayını özellikle öneren rahmetli Uğur Öğretmen; 1 su bardağına 3-5 adet kuru, yaş hünnap, 1 dilim zencefil, 1 adet tarçın ile yapılan çayın çok yararlı olduğunu söylerdi. Doğasever, yüzlerce öğrenci okutan sevgili öğretmenimize Allahtan Rahmet diler, ülkemize bıraktığı güzellikler için teşekkür ederim. Rahat uyu.

İzmir 15.01.2024

 

 

Bu yazı 483 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum