Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Namaste

26 Temmuz 2023 - 21:53 - Güncelleme: 27 Temmuz 2023 - 22:33

Namaste

Pandemi öncesi planlayıp ancak pandeminin tüm dünya gibi Hindistan’ı da etkilemesi ile Kuzey Hindistan, Keşmir - Ladakh gezimiz birçok turistik ya da diğer nedenlerle düzenlenen geziler gibi bizimki iptal olmuştu. 2020 yaz aylarında yapacağımız gezi 2023 yılının Temmuz ayında yapılabildi. 

Dr Sadettin Apaydın (Sado) ve eşi Dr Zuhal’ın uzun bir hazırlığı sonrasında nihayet 08-18 Temmuz tarihleri arasında dünyanın 2. büyük ülkesine gezimiz 18 kişilik doktorların ağırlıkta olduğu grubumuzla üzere başladı. 

Hindistan PTMC Turizm şirketi sahibi ShivRam ve eşi  Priya ilk tanışmamız Whattsapp grubumuzdan oldu. “Namaste…” (Namastai)

Namaste kelime anlamı olarak merhaba, hoşgeldin ve iyi kal anlamlarına gelmektedir. Namaste kelimesi karşıdaki kişiye saygı ve sevgi duyulduğunu göstermek anlamındadır. Yoga felsefelerinde varolan her canlıya saygı ve sevgi duyulması gerekmektedir. Namaste ile selamlamak ise sevgi ve saygıya layıksın anlamında kullanılmaktadır.

Namaste sankritçe bir kelime olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamı ise “içimdeki tanrı içindeki tanrıyı selamlar” anlamına gelmektedir. Namaste kelimesinde insanın içinde tanrının bir parçası olduğuna inanılmaktadır. Bunun içinde insanın kutsal yanlarını selamlamak ve onu ulaşabileceği en yüksek mertebelere ulaştırmayı amaçlamaktadır.

Öncelikle gezimize bu selamlamayı ya da öğretiyi öğrenerek başladık. 

Ben birçok ülkeye gezi, görev ve çeşitli nedenlerle gittim. Ancak Hindistan Keşmir gezisi kadar heyecanlanmadım, merak etmedim.

Hindistan!

Hep Çin’den sonra gelen nüfus kalabalığı ile bilinen Hindistan nüfusu 2023 yılı itibarıyla dünyanın en kalabalık ülkesi olarak 1. Sırayı aldığı çeşitli yayınlarda yer almaktadır. Dünya nüfusu 8 milyarı geçmiş durumda. Hindistan 1 milyar 412 milyon, Çin 1 milyar 411 milyon dolaylarında. Hindistan 28 eyalet, 7 birlikten oluşan devasa bir ülke. Biz en kuzeyinde siyasi olarak hem Çin hem Pakistan ile  zaman zaman sorunlar yaşanan Jammu (Cemu) ve Kaşmir bölgesinin en büyük iki yerleşim yeri olan batıda Srinagar ve doğudaki Ladakh (Leh) bölgelerine gittik.

Hani ülkelerin bayrakları o ülkenin geçmişini, bugününü ve geleceğimin özetidir derler ya. Hindistan bayrağı bunlara en güzel örneklerden biridir.

Hindistan bayrak renkleri olan turuncu cesareti ve fedakarlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati temsil eder. Bayrağın ortasındaki yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra'dır. Çakra, Hindistan’ın bağımsızlığını yani emperyalizme karşı mücadelede, Mahatma İndira Gandhi’nin İngiliz emperyalizmine karşı, hapishanede baş kaldırışının simgesi olan çıkrığın bir simgesidir.

 

Bugün kullandıkları bayrak;

 

Hindistan'da konuşulan dil, toplam 400'ü geçen dil ve lehçelerden oluşur. Bunlardan Hintçe ve İngilizce ana dil olarak tüm resmî belgelerde kullanılması zorunludur. 400 dil içinde en zorlu öğretilen dilin Keşmir’de olduğunu da öğrenmiş oldum. Hindistan parası Rupi üzerinde 16 dil resmi dil olarak yer alıyor.

1,5 milyara yaklaşan nüfusuyla, 400 dolayında kullanılan dil ve lehçe 28 eyalet ve 7 birlik barış içinde ve kardeşçe yaşayıp gidiyorlar. İşte bu ülkeye doğru İzmir’den üç, Denizli’den iki kişi ve geri kalanı İstanbul’dan olmak üzere 8 Temmuz akşamı THY’nın uçağı ile Hindistan’ın başşehri Yeni Delhi’ye doğu yol aldık. Türkiye Yeni Delhi arası yaklaşık 5 saat sürüyor. Saat farkı 2,5 saat.

Gelecek haftalarda bu gizemli ülkeyi sizlere tanıtmaya devam edeceğim.

İlk sıcaklık ölçer kullanılmaya başlandığı 1855 yılından  bugüne dek en sıcak günleri 2023 yılının Haziran ve Temmuz aylarını yaşıyoruz. Aman sıcaklara dikkat edin. Öncelik sağlığımız.

Namaste…

 

Dr Nurettin Demir

Göcek

24.07.2023



 

Bu yazı 835 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum