Şule Becer

Şule Becer

Gerçek
suleaknc335@gmail.com

TERCİH

21 Eylül 2022 - 13:13

                                                              TERCİH
 Yaşamımızı belirleyen tercihler. Yaşamın tüm zorluklarına, kolaylıklarına, güzelliklerine, çirkinliğine, inişlerine, çıkışlarına, handigaplarına, belirsizliğine karşı duruşumuz. Dünyada  bugüne kadar yaşanmış tüm zaman dilimlerinin, hangi evresinde gelmiş olsak, önümüzde zorluklar, çırpınma gerektiren, bazen akıntıya kapılma, bazen akıntıya karşı kürek çekmek, mutlaka olacaktı.
 Bu noktada önemli olan zorluğa nasıl baktığımız. Yaşam nehri akarken, pes edip, beni önüne katıp, sürüklemesine izin mi vermeliyim, en güvenli huzurlu kıyıyı bulup oraya mı ulaşmalıyım. Tercihim hangisi?
 Yaşam yolculuğunda, deli gibi akan nehirde çer çöp olup, akıntının, bataklığa sürüklediği  bataklığın kokuşmuş bir parçası olmak mı, çalılara takılmadan, böceklere yem olmadan, çamurlu bölgeleri atlatıp, pırıltılı sulardan geçip, engin denizlere dökülmek mi?
  İhtiyacımız olan açık denizlere ulaşmak, çalıları bataklıkları fark etmek. Kazanmamız gereken en önemli yeti ‘Farkındalık’. Farkındalığa sahip olmak için ihtiyacımız ‘Bilgi’, bilgiye sahip olmak için rehberimiz  ‘Bilge kişiler’ bilge kişilerle bağlantı kurmak için ihtiyacımız olan, maliyeti düşük, en kestirme yol ‘KİTAP’
 Alanında uzmanlaşmış, aklını geliştirmiş, geçerli doğru fikirler üretebilmiş, varoluşunda kendi gerçeklerini gerçekleştirip fark yaratmış insanların aklının içine dalmanın, düşüncelerinin, önerilerinin, arasında gezinmenin, öğrenmenin, yazarın his dünyasında gezinmenin yolu kitaplar.
 Yaşam yolculuğunda doğru bilgiye ne kadar ihtiyacımız varsa, bir o kadar da, hatta daha fazla, yanlış olanın ne olduğu. Her kitap bize uygun olanı sunabileceği gibi uygun olmayanı da sunabilme anlamında eşsiz bir rehber.
 Kitaba ulaşmanın yolu kütüphaneler, kitap satılan mecralar, buralara ulaşmak için ihtiyacımız ne ‘Para’.
  Hayat çok pahalı, masraf çok, ihtiyaçlar hiç bitmiyor, vs…….
Yaşamımızı idame etmek için para çok önemli, peki parayı bize KATKISI olan nerelere harcıyoruz?
Bitmek bilmez ihtiyaçlar, son nefesimize kadar taşıyacağımız sorumluluk yükleri, beslenmemize dikkat etmediğimiz için yaşadığımız sağlık problemleri, mental sağlığımızı önemsemediğimizde oluşan psikolojik sıkıntıların biyolojik yapımızda, sosyolojik yaşamımızda bozduğu dengeleri düzeltebilmek için harcadığımız meblalar.
 Hayatta en kötü öğrenme şekli ‘Deneme Yanılma’ yöntemi, evet bebeklikten itibaren, hayatta tüm öğrenme girişimlerimiz deneme ile başlıyor ama artık bebek değiliz, sonucun yanılma olmaması bizim elimizde. Engin ışıltılı denizlere mi dökülmek istiyoruz, çalılara takılıp kokuşmuş yaprak mı olmak istiyoruz.
Tercih bizim; yaşam yolumuzda karanlık, taşlarla, dikenlerle dolu, tökezleyerek düşe kalka her yerimiz yara bere içinde sızlanarak mı yürüyeceğiz?
Aydınlık, pırıltılı, olabildiğince emniyetli, kendimize değer vererek, son anımıza kadar, anlamlı, coşkulu, sevgi dolu bir yolculuk mu yapacağız.

Bu yazı 452 defa okunmuştur.