Şule Becer

Şule Becer

Gerçek
suleaknc335@gmail.com

ANLAMLI İLİŞKİLER İÇİN ''ANNE BABA OKULU''

27 Ocak 2023 - 12:33 - Güncelleme: 27 Ocak 2023 - 19:56

                           ANLAMLI İLİŞKİLER İÇİN ‘’ ANNE BABA OKULU’’

Hayatımızın en önemli olgusu aile, hepimizin yaşamındaki en kıymetlilerimiz birinci derece yakınlarımız. Ömrümüzün sonuna kadar etkileşim, iletişim içinde olacağımız, olmak zorunda olduğumuz, istesek de istemesek de göz ardı edemeyeceğimiz, sorumsuzca davranamayacağımız en değerli varlıklarımız. Yaşam yolculuğundaki eşsiz hazinelerimiz.
Bu hazinelerimiz içinde bana göre öncelikli olan, ölünceye kadar aklımızın bir köşesinde ve kalbimizden çıkarıp atamayacağımız, görmezden gelemeyeceğimiz, doksan yaşına gelsek de yüzüne bakmaya doyamayacağımız evlatlarımız.
Hayatta, gerekli, gereksiz, geçici, yaşamımıza hiçbir katkısı olmayan hatta anlamsızlaştıran birçok etkene aklımızı yorarken en kıymetlilerimizle sağlıklı ilişki kurmayı ne kadar önemsiyoruz. Geleneksel yapımızdaki otoriter, baskıcı, dayatmacı, boğucu, bireyin hür iradesini hiçe sayan, gerçek benliğini görmezden gelen, ebeveyn çocuk ilişkisi yüzünden sevgi saygı merkezli ilişkiler kurulamıyor.
Bu noktadaki farkındalığımdan ve çocuklarımla kurabileceğim en sağlıklı, kaliteli, demokratik, ömrümüzün sonuna kadar sevgi, saygı ile doyuma ulaşıp anlamlı yaşanmış, anne evlat ilişkisini nasıl sağlayabilirim, kimden rehberlik alabilirim arayışımın sonucunda, geçen yıl Vera Etkinliğin düzenlediği ‘Ebeveynlik Zirvesinde’ ki konuşmacılardan olan Dr. Özgür Bolat’ ı tanıma fırsatını buldum.
‘Çocuk yetiştirmek kendini yetiştirmektir’ ‘Sahip olmak istediğiniz değil, sahip olduğunuz çocuğu yetiştirin’ ‘İyi bir modelseniz çocuğunuza bir şey vermenize gerek yok, sınırlarını çizin yeter ki ondan bir şey koparmayın’ ‘ Çocuğunuzdan sorumlu değilsiniz ona karşı sorumluluklarınız var’ ‘Çocuğun davranışı her zaman mantıklıdır, altındaki mantığı anlamak gerekir’ ‘İyi bir anne baba olabilmek için  ilk önce iyi bir birey iyi bir eş olmak gerekiyor’ ‘Çocuğun seviyesine inilmez, çocuğun seviyesine çıkılır. Prensiplerine sahip Dr. Özgür Bolat; Boğaziçi üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu, Harvard üniversitesi eğitim fakültesinde yüksek lisans, Doktora derecesini Cambridge Üniversitesi Eğitim fakültesinden alan Dr Özgür Bolat’ın düzenlediği toplamda dört hafta, yirmi dört saat süren, dört modülden oluşan ‘Anne Baba Okulu’ tanıtımını görünce, hayatımda verdiğim en doğru kararlardan birini verdim. Birinci modül ‘Ben Olmak’ ikinci modül ‘Biz Olmak’ üçüncü modül ‘Ebeveyn olmak’ dördüncü modül’ terapi şeklinde kendimizi sorgulayarak geçen ‘Kendine Ebeveynlik’ konu başlıkları altında eğitim gerçekleşti.
Geçtiğimiz günlerde, Anne Baba Okulu eğitimiyle geçen bir ayımın bende yarattığı farkındalığın, hayatıma kattıklarının anlam ve önemiyle, iyi ki katılmışım diye düşünürken, sosyal medyada geçen yılki eğitimin devamı olan ‘Anne Baba Okulu Plus’ tanıtımını gördüm, bu aralar yoğun olduğum için katılıp katılmamakta tereddüt ettim, katılmazsam pişman olur muyum diye kendimi sorguladığımda ise cevabım, kesinlikle olurdum…
10  /12  /17 / 19  Ocak 2023 tarihlerinde 12 saat, 4 gün boyunca her gün 3 saat süren bu eğitimin temel amacı ‘’ Çocuk yetiştirmek kendini yetiştirmektir’’ felsefesi ile kendimizi daha derin keşfetmek ve gerçek değişimi sürdürmektir.
Format daha çok uygulamalar üzerinden oldu, her derste ödev verildi. Katılımcılar, ödevlerinin sonuçlarını ilk önce küçük gruplarda paylaştı, sonra Özgür Hoca liderliğinde büyük grupta paylaşıldı. Özgür hocanın sorularıyla, sorunlara yaklaşmanın yöntemlerini derinlemesine işledik. Katılımcılar olarak, vaka analizlerini dinleyerek, kendi sorunlarımızı derinlemesine analiz etmeyi öğrendik.
Kimler katılmalı
-Anne ve babalar
-Anne ve baba adayları
-Eğitimciler
-Eğitim yöneticileri
-Tüm bilgi severler
-Üniversitelerin Okul öncesi, Çocuk gelişimi, Öğretmenlik ile ilgili bölümünde okuyan öğrenciler ve mezunları.


 

Bu yazı 444 defa okunmuştur.