Fatma Özkan

Fatma Özkan

Şundan Bundan
fatmaozkananemon@gmail.com

Otizm

21 Nisan 2022 - 08:55 - Güncelleme: 21 Nisan 2022 - 10:09

 

Birleşmiş milletler tarafından 02 Nisan 2022 tarihi

‘’DÜNYA OTİZM  FARKINDALIK GÜNÜ’’ olarak  ilan edildi. Bu özel ve değerli güne bir anımla  katılmak isterim.

25 yaşında otistik bir kızı olan Avusturyalı bir arkadaşım ve kızı Suzi ile birlikte tatile çıkmaya karar verdik.  Gideceğimiz yer, Suzi’ye uygun olmalıydı. Tam da  istediğimiz gibi bir yer seçmiş ve yerimizi ayırtmıştık. Birkaç gün içinde hazırlığımızı yapıp yola koyulduk. Gittiğimiz  yer beni de büyüledi. Lüks bir tesis değildi ama konumuharikaydı…Odanızdan ufak bir terasa çıkıyordunuz .Terasın bir köşesinde küçük bir masa ve üç tahta sandalye vardı.  Bir adım ötenizde de gözünüzün alabildiğine uzanan bir kumsal…

Tatilimizin üçüncü günü idi. Arkadaşım odaya geldi. Elleriyle yüzünü kapatmış, hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Suzi de yanında korkudan tir tir titriyor, acı içinde kıvranıyor, ellerini çırpıyor, değişik sesler çıkartıyordu.

- Ne oldu arkadaşım? Diyerek heyacan ve endişeyle yataktan fırladım. Arkadaşım bir müddet ağlamaya devam ettikten sonra Suzi’nin halini görünce hemen kendini topladı ve kızına sımsıcak sarıldı. Kızını okşayarak, sevgi sözcükleri ile  sakinleştirince anlatmaya başladı

- Yan  odadaki Alman turist kadın,  hakarete varan cümlelerle ileri geri konuştu.  Beni suçladı. 

- Utanmaz kadın! Sen nasıl bir insansın ki bu çocuğu buraya oturtup denizde keyif yapıyorsun, Vicdansız kadın, Seni polise şikayet edeceğim v.b….

 Oysa arkadaşım her sabah erken saatlerde kalkıp, kızını hazırlayarak önce onu  denize sokar, onun yüzmesine yardım eder. Sonra duşunu aldırırdı.

Giysierini giydirir, onu terasta sandalyeye oturtturdu. Kendisi ancak o zaman denize girer, sırt üstü yüzerek böylece kızını da kontrol etmiş olurdu, Çok iyi yüzücü olmasına rağmen asla açılmazdı.

Annesi ilk  çatal, bıçağı eline verdiğinde isyanla ve bağırarak fırlatan Suzi . annesinin  sabrı ve şefkatiyle  daha sonraları rahatlıkla kullanır olmuştu. İlk adım atışları da çok sancılı olmuş. Sevgi ve sabır başarıyı getirmiş; parmaklarının ucunda  çat pat, paytak  adımlarla annesi ile yürüyüşlere çıkar olmuştu.…  

İlk puzzle denemelerinde bir parçasını bazen günlerce yerine yerleştiremezken annesinin sonsuz özverisiyle başarılı olmuş. Sonraları 1500 parçalık puzzelları büyükleri kıskandıracak çabuklukta bitiriebiliyordu.. Bizlerin gidemediği çoklukta operaya giderlerdi. Operaya alışması elbette kolay olmamış. İzlerken  olur olmadık durumlarda çığlıklar atar, ellerini çırpar herkesin merakla kendilerine bakmasına neden olurmuş. Arkadaşım,sabırla  ve sonsuz sevgi ile hırçınlıklarını sakinliğe dönüştürmeyi başarmış. Birlikte keyifle sinemaya, tiyatroya  ya da operaya  özgürce  gitmeyi başarmışlar.  İşte böyle bir anneye  bile haksızca  ve çirkince müdahale etme hakkını bulabiliyor bazı hadsiz insanlar. Empati yoksunu kişiler için suçlamak en kolay eylem.

Öfke nöbetleri otizmin bir göstergesi  olduğu değil, otizmi anlamakta başarısız olduğumuzun göstergesidir. Otizm bir eksiklik değil, bir FARKLILIKTIR.

Uzmanlar otizm hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirler fakat kendi çocuğunun uzmanı EBEVEYNİDİR

OTİZM NEDİR ?

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle 0-3 yaş arasında başlayan ve ömür boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Ayrıca hangi yaşta olursa olsun konuşmasında ya da sosyal becerilerinde gecikme, göz teması, taklit oyunları, sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinde gerilik varsa otizmden şüphelenilmelidir

Otizmli bir çocuğun görünüşü normal gelişim gösteren bir çocuğun görüntüsünden farklı değildir. Erkek çocuklarda   görülme oranı daha sıktır. Ancak kız çocukları otizmden daha ağır etkilenir.

Tüm ülkelerde ve kültürlerde otizm görülür

BELİRTİLERİ NELERDİR

Başkalarıyla göz teması kuramamak

Gözerin bir yere takılı kalması

İsmi söylendiğinde  bakmamak

Sözleri tekrarlamak

Parmağıyla istediği  şeyi gösterememek

Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek

Parmak ucunda yürümek

Dönen nesnelere  karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar  v.b

0-3 yaşları arasında bu belirtiler görüldüğünde ebeveynin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir.

TEDAVİSİ

Otizmin günümüzde  bilinen tedavisi: erken tanı ile yoğun, sürekli ve özel eğitimdir. Tedavinin amacı, otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır.

Bu yazı 664 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Hilal Özmen demirkaya
    1 yıl önce
    Çok önemli olan bir konuya degindiniz.cok teşekkür ederim.otizm geleceğin baş belası olacak .o yüzden şimdiden bilgilendirmek bu davranış bozukluğunu tanımak çabuk atlatmaya sebep olacaktır..."otizm eğitimle iyileşir." FARKIMIN FARKINDA OL!MARDİN OTİZM DERNEĞİ
  • Dilek dilek
    1 yıl önce
    Hocam yüreğinize kaleminize saglik