Hasan Efe

Hasan Efe

Siyah Beyaz Çizgiler
hasanefe2000@gmail.com

Karikatürleriyle Hasan Efe Göcek Gazete'de

28 Ocak 2023 - 09:06

Hasan Efe
Öykü yazarı, karikatürcü. 2 Temmuz 1957, Alaşehir / Manisa doğumlu. Alaşehir Beş Eylül İlkokulu, Alaşehir Ortaokulu, Alaşehir Lisesi bitirdikten sonra yükseköğrenimini Bursa Eğitim Enstitüsü ve Anadolu Üniversitesi AÖF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. Efe, 1993’te Almanya’ya gitti, beş yıl Münih’te kaldı, Asam Gymnasium’da sanat ve edebiyat dersleri verdi (1993-98).
1979’dan beri Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, 1980’li yılların başından beri de karikatür sanatçılığı yapmaktadır. 1993-98 arası da yine Münih’te karikatür öğretmenliği yaptı. Edebiyatçılar Derneği ve Karikatürcüler Derneği üyesidir.
Hasan Efe, ayrıca Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi), Aile Danışmanlığı Eğitimi (Kâtip Çelebi Üniversitesi- İzmir) ve Hipnoz (Psikoaktif -İzmir) eğitimi aldı. Bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde süreli olarak çalıştı. Halen Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı ve Hipnoterapist olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Hasan Efe’nin edebiyat hayatı 1980’deki yazı çalışmalarıyla başladı, ilk yazısı Yazko Edebiyat’ta (1982) yayımlandı. Daha sonraki yazı ve karikatürleri Yazko Edebiyat, Sanat Rehberi, Yeni Biçem, Gezgin, Eylül, Fayton, İzmir İzmir, Damar, Düşlem, Pencere, Kıyı, Bahçe, E, Dize, Edebiyat Gündemi, Varlık, Milliyet Sanat, Sanat-Edebiyat ’81, 4 Mevsim, Dama, Akatalpa dergilerinde yer aldı. Almanya’da Karikatür Asam adlı dergiyi 32 sayı çıkardı. Almanya’nın Ulm kentinde arkadaşlarıyla Avrupa’nın ilk Türkçe mizah dergisi olan Gülü Gülü’yü çıkardılar.
Daha sonra yine aynı kentte çıkan Hallo dergisinde çizdi. Yazılarının yanı sıra, karikatürle de uğraşan Efe, yalnızca karikatür çizmekle kalmadı, bu alanda da inceleme, araştırma ve deneme yazıları yazdı. Bunlar Almanya ve Türkiye’deki çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Karikatür alanında ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Daha çok şiir çözümlemeleri ve deneme türü üzerinde yoğunlaşan Efe, edebiyat dergilerinde düzenli olarak deneme yazmaktadır. Bunun dışında yurtiçi ve yurtdışındaki izlenimlerini de gezi türüyle kaleme aldı ve yayımladı. Almanya’da iken 1995’te (Sultan Güler’le) Tarhana adlı bir dergi çıkardı.

Gazetemize hoşgeldiniz

Bu yazı 187 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum