Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Şamandra

21 Haziran 2022 - 13:54

 

Son iki yıldır en çok korona, covit, maske, mesafe kelimeleri kullanılıyordu. Koronayı duymayan, kullanmayan kalmadı. Torunum Zeynep bile atının ismini “Korona” koymuştu. Mevsimlere göre de günlük kullandığımız kelime çeşitleri değişiyor. Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde denizcilik terimleri ön plana çıkar oldu. Deniz, tatil, tekne, yüzmek, yat, iskele, sancak, şamandıra…

18-19 Haziran yani geçtiğimiz hafta sonu Göcek’te çok başarılı bir çalıştay düzenlendi. Fethiye Körfezi Göcek Dalaman Koylarının Korunması ve Yönetimi Çalıştayı.  

Göcek Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda en çok kullanılan denizcilik kelimelerinin başında şamandıra geliyordu. Şamandıra denizcilikte epey önemlidir. 

Şamandıra su yüzeyinde rahat bir şekilde kalabilen içi boş metal veya plastik bir araç olarak bilinmektedir. Batmadan su yüzeyinde kalabildiği için pek çok farklı alanda kullanılabilir. Çoğu zaman yol gösterir, bir tehlike olup olmadığının kontrol edilmesine de yardımcı olur…

Türkiye’nin ünlü akademisyenleri, alanlarında uzmanları, yerel sivil toplum kuruluşları, toplumsal önderleri ve belediye başkanları. En çok devlet ve onu yönetenler konuşuldu ancak toplantıda  en az olanlar onlardı…

Çalıştayın fikir babası, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer’di. Çalıştayda Göcek halkı adına; Göcek Halk Meclisi, Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası, Muğla Büyükşehir, Fethiye ve Dalaman Belediyeleri bulunuyordu.

Başından sonuna dek çok değerli bilgi ve çalışmaların sunulduğu, yöre ve ülkemiz açısından çok önemli tespitlerin ve çözüm önerilerinin yapıldığı çok değerli bir çalıştay oldu. Çalıştayı başından sonuna dek izleyen FSTO Başkanı Osman Çıralı, bu değerli çalışmayı kitapçık haline getirmeliler, hatta elektronik kitaba dönüştürmeliler. 

Türkiye yat kapasitesinin %85’i Muğla’da, bu rakamın üçte ikisinin Fethiye körfezinde dolaştığını düşünürsek bu çalıştayın önemi bir kat daha artmaktadır.

Çalıştayı kısaca özetleyecek olursak: Birinci gün, Göcek ve Dalaman Koylarında inceleme gezisi yapıldı.

İkinci gün, Sayın Sözüer Başkanlığındaki ilkoturumda, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahtiyar Akyılmaz ve Doç. Dr. Çınar Can Evren, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Arslan, çevre avukatımız Bora Sarıca Anayasa, hukuk açısından körfez yönetimini ve sorunlarını masaya yatırdılar, değerlendirdiler. En çok Anayasa ve hukuk açısından kıyı, koy çizgisi, kamu ve kamu yararları konuşuldu.

İkinci oturum, Göceğimizin çalışkan ve duyarlı övüncümüz Onur Ugan Başkanlığında, Çevre ve Deniz Bilimleri açısından kıyı ve koylarımız akademik olarak değerlendirildi. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İÜ Hukuk Fakültesi Su Bilimlerinden Prof. Dr. Yelda Aktan Turan, DEÜ Deniz Bilimlerinden Dr. Barış Akçalı, EÜ  Su Ürünlerinden Prof. Dr. Altan Lök çok değerli çalışmalarını ve görüşlerini sundular.

Öğleden sonraki üçüncü bölümde, gazeteci- yazar ve kaptan Meriç Köyatası yönetiminde özel çevre kanununun (ÖÇK) babası sıkı çevrecí, koruyucu, gazeteci ve yazar Can Pulak, İMEAK Deniz Ticaret Odasından Özgen Uysal, Göcek İnlice Su Ürünleri Kooperatif Üyesi Uğur Mutlu, körfezin turizm ve ekonomik açıdan önemini ve yaşanan sorunları tartıştılar. Başkan Köyatası, “Dolu götürmesini bilenler boşunu geri getiremiyorsa onlardan ne denizci olur ne de çevreci olur” diyerek körfez kirliliğine değindi. Can Pulak, körfezin korunmasında kapasite artışına, ÖÇK’nın korunması gerektiğine dikkat çekti ve çevre kültürünün yerleştirilemediğinden dem vurdu.

Son oturum öncesi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca çalıştaya katıldılar. Çalıştayı başından itibaren izleyen Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş ile birlikte son oturumu izlediler. Göcek koyları kullanım adlarına ilişkin katılımcı görüşleri ve değerlendirilmesi yapıldı. Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Denizci Ekrem İnözü ve Faruk Okuyucu ile gazeteci Ali Boratav deneyim, koy ve denizcilik ile ilgili görüşlerini sundular. Günün son sunucusu Hasan Şimşek’ti.

Sayın Sözüer’in son slaytlarından biri olan “Hukuk Uygulansın” görseline karşılık son söz olarak; Dr. Osman Gürün kürsüye çıktı ve geniş bir değerlendirme yaptıktan sonra Muçev’in hukusal olarak bittiğini açıkladıktan sonra yeni bir oluşum olarak “Muğla Çevre Ajansı”nın oluşturulduğunu ve bundan sonra körfezi ve çevreyi ona karşı korumamız gerektiğini açıkladı.

Çare iyi bir şamandıra ve şamandıra yönetiminden geçiyor. Koylarımızı ve ülkemizi kurtaracak bir şamandıraya ne dersiniz.

Dedeminn Marina otelinde teşekkür plaketlerinin dağıtımı ile toplantı sonlandırıldı. Bodrum’dan gelen gazeteci Fatih Bozoğlu, Duvar Gazetesi’nden Hazal Ocak, yerel basın temsilcileri, emeği geçen kişi ve kuruluşlara yürekten teşekkürler.

Göcek 

20.06.2022



 

Bu yazı 233 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum