Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

Zamansız parçalar

27 Eylül 2021 - 21:52 - Güncelleme: 27 Eylül 2021 - 22:06

Zamansız parçalar
İşte yine tasarımların, üretime dönüştüğü, ahenkle işlenmiş, zamansız parçaların yaratıcısı bir kadın ile beraberiz!..
Sürdürülebilir moda anlayışıyla yola çıkan, girişimci, doğa dostu güçlü kadın Oya Çumar ile marka hikâyesini konuştuk.

A.Tuncayengin: Juneandlin marka hikâyeniz nasıl başladı?
Oya Çumar: Görsel iletişim tasarımı okudum. Milano' da moda yönetimi eğitimi aldım. Mağazacılık ve perakende sektöründe dünyanın önde gelen markalarında on yıl kadar çalıştım. Görsel düzenleme yöneticiliği yaptım. Perakende firmalarında çalıştıktan sonra kendi markamı kurmaya karar verdim. Juneandlin markası doğa dostu zamansız parçalar olarak tasarlandı ve ortaya çıktı.
A.Tuncayengin: Modern dokunuşların zamansız parçalarından marka yaratmak nasıl bir duygu?
Oya Çumar: Heyecan verici. Koleksiyon hazırlamak, tasarım yapmak için sabırsızlanıyorum. Zamansız ürün tasarımı yapmak markayı ölümsüzleştiren bir olgudur.
A.Tuncayengin: Juneandlin marka ürünlerinizi tasarlarken öncelikleriniz neler oldu?
Oya Çumar: Juneandlin sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş, yerel ve etik değere önem veren moda markasıdır. Koleksiyonumuz on dört özel parçadan oluşmaktadır. Yüzde yüz keten kumaş ile özenle üretilmiştir. Zamansız, sade, çok yönlü kullanıma uygun uzun ömürlü tasarım ürünleridir. Kaliteli parçalar kalıcı olacak şekilde tasarlandı. Çevre dostu moda markamızın merkezi İzmir’dir. Belle oturan makrome askı detaylı elbisemizle başlayan juneandlin’nin keten serüveni koleksiyondaki kemer detaylı kimonolar ve oversized kesimli gömleklerle devam ediyor.
Koton ve sentetik kumaş üretimine göre keten kumaşın üretiminde yüzde yirmibeş daha az su ve enerji kullanılıyor. Keten kumaş çevre dostudur. Zamansız, çevre dostu, çok yönlü kullanıma uygun ve sürdürebilir moda anlayışını benimsemiş yavaş moda markasıdır. Sade, çok yönlü kullanıma uygun sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş yavaş moda markasıdır. Yüzde yüz keten kumaş kullanarak özel giyim parçaları üretiyoruz. Juneandlin sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş, yerel ve etik değere önem veren moda markasıdır. Yüzde yüz ham keten kumaş ile üretilmiştir.


A.Tuncayengin: Alazata Store & Gallery hayalinizden bahseder misiniz?
Oya Çumar: En büyük hayalim Alaçatı’daki babaannemin evini mağazaya dönüştürmekti. Almış olduğum moda yönetimi eğitimi ve sektörel deneyimimi birleştirerek Alazata Store & Gallery Elli kafa Elli tasarımcı mottosuyla Alazata Store & Gallery'i kurdum. Alazata Store & Gallery'de dekorasyonumuzda Alaçatı konseptine uygun modern dokunuşlarla zamansız parçaları bütünleştirdim.  Ziyaretçilerimize ev aksesuarları, seramik, takı, giyim kategorilerinde özel seçkiler sunuyoruz. Şu anda yetmiş Türk kadın tasarımcı ile bir aile olduk. Tasarlıyoruz, üretiyoruz, paylaşıyoruz. Paylaştıkça büyümeyi hedefliyoruz. 
A.Tuncayengin: Trendi, çeşidi, rengi belirlerken nelerden esinleniyorsunuz?
Oya Çumar: Ürünlerimizi trend faktöründen uzak, sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş, sıfır atık prensibiyle oluşturuyoruz. Ana temel renkleri kullanarak müşterilerimize zamansız kullanım kolaylığını sunuyoruz. Antik çağ dönemindeki mimari özellikleri soyutlaştırarak oluşturuyoruz.
A.Tuncayengin: Tekstil sektöründe geleceğe dair öngörünüz nedir?
Oya Çumar: Tekstil sektörünün nano teknoloji ve yazılım sektörü ile birleşip kendine ait similasyonu olan kumaşlarla oluşturulmuş tek tip kıyafet türleri oluşacaktır.
A.Tuncayengin: Tekstil ve teknoloji arasındaki ilişkiye nasıl bakıyorsunuz?
Oya Çumar: Tekstil sektöründeki sınırsızca yapılan üretim sonucu çevre kirliliğini azaltması için kullanılacak olan teknolojinin önemi çok büyüktür.
A.Tuncayengin: Tekstil vazgeçilmez bir ticari alan mıdır?
Oya Çumar: Tekstil perakende sektörünün en önemli ayaklarından biridir…
A.Tuncayengin: Dünyada ülkemizin kumaşları talep görüyor mu?
Oya Çumar: Düzgün işçilik ve doğru kumaş seçiminin birleşimiyle ürüne uygun fiyat politikası ile oluşturulan ürün yönetimidir. Tasarım ürünlerinin lüks tüketim adı altında olmaması gerektiğini düşünüyorum.

A.Tuncayengin: Herkesin kendine ait bir tarzı var. Müşterileriniz de bu tarz uyumunu nasıl sağlıyorsunuz?
Oya Çumar: Zamansız, sade, çok yönlü kullanıma uygun, sürdürülebilir moda anlayışını benimseyen uzun ömürlü tasarım ürünlerimiz ile müşterilerimiz kendi tarzlarını yaratmak için kullandıkları aksesuarlarla stillerini daha da güçlendirebilirler.
A.Tuncayengin: Firmanızın bu seviyeye gelmesindeki temel kriterleriniz nelerdir?
Oya Çumar: Azim, araştırma, hedefe odaklı olma ve dürüst iş ilişkileri…
A.Tuncayengin: Kadın girişimci olarak, girişimcilere neler tavsiye edersiniz? Girişiminizde finans ve ürün durumunuzu nasıl belirlediniz?
Oya Çumar: Çok düşünün ve iyi planlayarak, adım adım ilerleyin. Hayallerinizden vazgeçmeyin!
A.Tuncayengin: Juneandlin markasını müşteri neden tercih etmeli?
Oya Çumar: Keten elbiseler kadın ruhunu en iyi yansıtan giyim parçalarının başında yer alıyor. Juneandlin müşterilerin yeni elbise modelleriyle şık ve rahat görünüme ulaşmasını sağlıyor aynı zamanda zamansız moda anlayışı müşterilerimiz için bir ayrıcalıktır. Okuyucularımız instagram @alazataworks hesabımızdan tasarımlarımızı takip ederlerse memnun oluruz.

A.Tuncayengin: Markanızla nerede olmayı hedefliyorsunuz?
Oya Çumar: Markanız, işletmenizin temel kimliğidir, şirketinizin tüm değerlerinin, ideallerinin, özelliklerinin ve kişilik özelliklerinin tek bir tanınabilir standartlara indirgenmiş bir toplamıdır. Markamızı önce Alaçatı da konumlandırdık. Her türlü işbirliğine, tutku ile üretmeye ve güzel olan tasarımlarla buluşmaya açık bir marka olacağız. Yurt dışından talepler var. Özellikle yurt dışı ile iş yaparken, kültürümüzün evrensel değerlerini ve tasarım gücünü bir araya getirerek büyümeyi hedefliyoruz.
Elli çok özel Türk tasarımcının, binin üzerinde tasarım ürünlerini eski Alaçatı mimarisi ve konukseverliği eşliğinde tanıtmaktayım. Alaçatı'ya yolunuz düşerse mutlaka dışı pembe boyalı, yeşil panjurlu Alazata Store & Gallery' e uğramayı unutmayın.  Kahve sohbetinde zamansız anıları da paylaşalım…

Sağlık ve sevgiyle kalın…
 Aydan Tuncayengin
 

Bu yazı 439 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum