Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

'GİRİŞİYORUM' Hikayemiz

25 Aralık 2021 - 15:42 - Güncelleme: 25 Aralık 2021 - 15:57

“GİRİŞİYORUM” Hikâyemiz
Pandeminin ilk günleriydi, hepimiz evlerimize hapsolmuştuk. Çocukların ve gençlerin dünyası birden değişmişti. Okullar da kapanmıştı. Yeni bir eğitim sürecine geçişle beraber, uzaktan eğitim sistemine uyum sağlamaya çalışmak, sürekli aile ile aynı ortamda olmak, belirsizlik, korku, endişe vb. gibi çocuklar birçok sorun yaşadılar. İşte o süreçte ‘çocuklar ve gençler için ne yapabilirim’ diye düşünmeye başladım. ‘Çocukları, gençleri arayıp dertlerini sorayım’ diyerek harekete geçtim. Çünkü Korona virüs eğitim ve yaşam sistemimizi değiştirmiş olsa da hayat hikâyelerimizi de oldukça çeşitlendirmişti…
             

“GENÇ RÖPORTAJLAR; Ne Var Ne Yok” başlıklı sosyal girişim projemi oluşturdum. Çocuklara ve gençlere; “Haydi, gelin, deneyimlerimizi, bilgilerimizi, hayallerimizi ve yaratıcı fikirlerimizi paylaşalım, sohbetimize zamanın ruhunu katalım. Dertleşelim, söyleşelim” dedim. Instagram IGTV de çocuklar ve gençlerle canlı yayınlar yapmaya başladım. Türkiye’nin her yerinden çocuklar ve gençlerle korona virüs sürecini, dijital eğitim sistemini, öğrencilik hayatına yansıyan etkilerini, aileleri ile yaşadıklarını,  gelecek planlarını, hayallerini, fikirlerini ve hedeflerini konuştuk, topluma etkili mesajlar verdik.

Röportajlara katılan her çocuğa kitap hediye ettim. Destekleyen, çocukları ve gençleri mutlu etmek isteyen, onlara kitap hediye eden dostlarım oldu. Yaş grubuna göre kitap seçerek, hediye ettim. Çözüm ortağım Çalıkuşu Kitabevi kitapları adreslerine kargo ile gönderdi. Kitapların arasına teşekkür belgesi koyduk ve hediyeyi kim gönderdi ise onun adını yazdık. Kitap ulaşınca, fotoğraf ve video çekmelerini istedim. Kitap hediye edenlere çocukların fotoğraf ve videolarını göndererek, geribildirim yaptım.

Röportajlara katılan çocukların ve gençlerin istek ve talepleri doğrultusunda 19 Mayıs 2020 yılında Gençlik Konseyini kurdum. Konseye katılımları, aldıkları sorumluluklar ve yaptıkları sunumlarla birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için adımıza ‘Biz Gençlik Konseyi’ dedik. Manifestomuzu belirledik, @bizgençlikkonseyi instagram sayfamızı oluşturduk ve proje üretmeye başladık. 
                            
İzmir Eğitim Kooperatifi İZEK ortağı ve Denetim Kurulu üyesiyim. Kooperatif çatısı altında kurduğum BİZ GENÇLİK KONSEYİ, “GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” başlıklı sosyal girişim projesi ile ilköğretim 6.Sınıf öğrencilerinin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefledim. Projeyi girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak, öğrencileri girişimci adayı olarak eğitmek, yaratıcılıklarını desteklemek ve girişimcilik kültürünü oluşturmak amacı ile planladık.

Dünyada teknolojinin bu kadar hızlandığı, her gün yeni bir girişimin kurulduğu ortamda, girişimcilik tekniklerinin bu yaşlardan başlaması gerektiğini düşünerek, projeyi bir ileri aşamaya taşıdık.
81 il de uygulanması planlanan projenin birinci bölümü sekiz farklı başlık altında girişimcilik eğitimlerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimci adayı olarak yetişmelerini amaçladığımız projemizi, eğitim içerikli sekiz oturumda uyguluyoruz. Projenin amacı, girişimcilik becerisini, çocuklarımıza erken yaşlarda kazandırıp, girişimcilik konusunda farkındalıklarını geliştirmektir.
                            

GİRİŞİYORUM projemizin ikinci bölümünde yer alan yarışma temamızı “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü” olarak belirledik. Öğrencilerin evsel atıkları değerlendirerek girişimcilik ekosistemi içinde fikirleriyle kendi üretimlerini tasarlamalarını hedefliyoruz. Çevrimiçi olarak verilen eğitimlerimiz, renkli kişiliklerin deneyimleri, Rüya Dede ve Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer’in de katılımıyla öğrenciler için eğlenceli ve öğretici bir projeye dönüştürüldü.
Yarışma sonunda birinci, ikinci, üçüncü olan öğrencilere girişimci sermayesi olarak belirlenen para ödülleri çözüm ortağımız manibux tarafından harçlık kartlarına yüklenecek. Projeye katılan tüm öğrencilere katılım sertifikası, girişimcilik kitabı ve içine on Türk lirası yüklenmiş, manibux harçlık kartı hediye edilecektir…

“GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” projemizin ilk uygulamasına 29 Eylül Perşembe günü TED Batman Kolejinde başladık. Pandemi kuşağı girişimcileri öğrenciler artık dert anlatmıyor, girişim teknikleri öğrenerek hayata daha sıkı hazırlanıyorlar.
                                
İzmir – Batman Girişimcilik Köprüsü
Biz Gençlik Konseyi’nin başlattığı proje ile İzmir ve Batman arasında bir girişimcilik köprüsünü kurduk. Girişimcilik eğitimi ile farkındalıklarını artıran öğrenciler, yarışma eğitiminin ardından Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı yarışma tasarımlarını üretmek için hazırlanıyor.  Öğrencilere evsel atıkların geri dönüşümü konusunda bilinçlendirmek amacıyla, değerlendirilebilen atıkların ülke ekonomisine nasıl katkısı olacağı konusunda öğrencilerin düşünmesi sağlıyoruz.  Özellikle çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararlara ilişkin bilgilendirme yapıyoruz.

Öğrenciler girişimcilik ekosistemi içinde kendi fikirleriyle üretimlerini gerçekleştirerek, yarışmaya girişimciliğin temel unsurlarından ticari değeri olan tasarımlarıyla hazırlandılar.  Yarışmacılardan evsel atıkları kullanmalarını, yaratıcı ve özgün olmak kuralına uymalarını, verilen soruları yanıtlayarak sunum videosu hazırlamalarını istedik.

Ödüller Batman’a Gönderildi
Yarışmacıların tasarımları, Aydan Tuncayengin, Kadriye Saydır, Erşan Altürk ve Çağıl Söyler’in jüri üyeliğinde değerlendirildi. Ödül törenimizi önce 29 Ekim günü zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi gerçekleştirdik.  Daha sonra TED Batman Kolejine kargoyla gönderilen ödüller öğrencilere okullarında törenle verildi. Ödül töreni organizasyonu Biz Gençlik Konseyi Batman Temsilcisi öğretmenlerimiz Meltem Begiç ve Özlem Özaydın tarafından gerçekleştirildi.
Ödüller, TED Batman Koleji Okul Müdürü Müdürü Hasan Erdal, okul öncesi öğretmeni Elif Begiç, altıncı sınıf öğretmeni Kamuran Gök ve beden eğitimi öğretmeni Yusuf Çınar tarafından takdim edildi. Yarışmada birinci olan Bedirhan Doğan’a,  ikinci olan Mehmet Emin Kay’a ve üçüncülüğü paylaşan Asel Kılgi ve Eflal Demir’e ödüllerini verdik.
                     
GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışma projemiz, Biz Gençlik Konseyi yürütücülüğünde TED Batman Koleji’ndeki ikinci etap altıncı sınıf öğrencilerinin katılımıyla devam ediyor.

Öğrencilere girişimcilik, kritik düşünme, problem çözme, iletişim, işbirliği, yaratıcılık, iş fikri, strateji, pazarlama, satış yapma içerikleri ve uygulama çalışmalarımızla, girişimciliğe olan yönelişlerinin hızını arttıracağız.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin; kendi kendine problem çözen, hayatı önceden görerek, olaylara farklı bakan, özgüven sahibi, eleştiren,  sorgulayan, bilinçli girişimciler olmalarını amaçlıyoruz.
                    
Sağlık ve Sevgiyle Kalın
Aydan TUNCAYENGİN

 


 

Bu yazı 529 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum