Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

Elektriğime Dokunma

06 Şubat 2022 - 12:07 - Güncelleme: 06 Şubat 2022 - 14:55

Elektriğime dokunma!
Gediz elektrik de çalışan komşumdan dün sayaca ve faturama bakmasını istedim. “Monafaze tek fazlı kullanmaya devam edin, saat 22.00 den sonra çamaşır, bulaşık makinenizi kullanın” dedi. Komşumla baktığımızda saat 20.00 idi, sayaç saati ise 19.00’u gösteriyordu. Arada tam bir saat fark vardı. Yıllarca elektrikten tasarruf yapayım derken, bulaşık ve çamaşır makinemi 22.00 den sonra çalıştırdım. Oysa "sayacın saati 21.00’i gösteriyormuş ya hu!” dedikten sonra yaptığım araştırmalar sonucunda hangi saatte kullanırsam kullanayım faturama indirimin yansımayacağını öğrendim.

Daha neler öğrendim… İşin püf noktası en ucuz elektrik tarifesini bulmakmış.
Peki, en ucuz elektrik hangi şirkette? Onu da mesken veya işyeri tüketiminize göre araştırıp, bulabilirsiniz.
Diyorlar ki; Burada asıl önemli olan birim fiyattır, az ya da çok ödemenize neden olacak tek şey birim fiyattır.
Ucuz elektrik kullanmayı kim istemez? En ucuz elektrik tarifesini bulmak için yeniden araştırmaya başladım.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan ulusal birim tarife fiyatlarından daha ucuz fiyata elektriği kimler satıyormuş bakalım! Hatırlayacağınız gibi ucuz elektrik, enerji piyasasının serbestleşmesi ile birlikte tedarikçiler arasında rekabet açıldı. Tüketicilere elektrik tedarik şirketi değiştirme hakkı verildi. Artık ben de elektrik tedarik şirketimi değiştirmeyi düşünüyorum. Siz de düşünün… Çünkü 2022 yılında yaklaşık 25 milyon tüketicinin ucuz elektrik kullanma hakkı bulunuyormuş!

Ucuz elektrik kullanma hakkımız varsa kullanalım. encazip.com verilerine göre, Şubat 2022 itibarıyla en ucuz elektrik birim fiyatı 0.656903 TL olarak belirlenmiş. Elektrik tüketiminizi, elektriğin daha ucuz olduğu saatlere göre dengeleyerek ya da serbest tüketici iseniz, özel bir tedarikçiden indirimli elektrik alarak da elektrik faturalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz. Elektrik her evin ve işyerinin ihtiyacı, neredeyse tüm cihazlar elektrik ile çalışıyor
Önemli bir not bırakayım; Akıllı sayaç çok akıllı ya, prizde bıraktığınız bütün elektrikli eşyaların elektriğini çekiyor ve faturaya yansıtıyor. Kullanmadığınız eşyaların fişlerini prizde bırakmayın.

Gelen elektrik zamlarına hepimiz isyan ettik. Ayrıca elektrik hizmeti sistemini kamudan alıp özele veren, isyanlarımızda büyük payı olan iktidardır. Enerji Dağıtım şirketlerinin neredeyse tamamı 2008 ve 2013 tarihleri arasında özelleştirildi. Elektrik üretiminin yüzde 80'i, dağıtımın ise tümü özele geçince faturalarımız da kabardı…

Elektrik zamlarının en önemli gerekçesi AKP’nin kurduğu enerji, üretim ve satış sisteminin sürekli zam üretmesidir. Elektrik dağıtım şirketlerinin sahipleri ise iktidar yakınları olup, bunlar aynı zamanda birden fazla dağıtım şirketini alan Limak, Kolin ve Cengiz Holdingdir... Bu tür tekel pozisyonları gelecek içinde tehlike oluşturur. Çünkü bu şirketlerin tek düşündüğü şey kendi kârlarıdır!

Türkiye vatandaşın lehine dönük olamayan tehlikeli bir piyasa yapısı ile karşı karşıya kalmıştır. Enerji Piyasasını ellerinde bulunduran holdingler enerji dağıtım şirketleriyle ''zam'' noktasında istediklerini sürekli alıyor!
Halka bu kadar yüksek fiyattan elektrik satılamaz...
Kim bu enerji dağıtım şirketleri?https://kirsehirhaberturk.com/resimler/cengiz_9126f282a687070ba8f8.jpg

Tepkiler sonrası yeni düzenleme işe yaradı mı?
Ocak ayında kademeli tarifenin etkisiyle yüklü gelen elektrik faturaları vatandaşı isyan ettirince, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında “aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.
Aradaki fark yine vatandaşın cebinden çıkmayacak mı?
Ha Ali Veli ha Veli Ali hesabı... Buna da düzenleme denmez…


Halktan bu şekilde para koparmaya çalışmak, halkı zor durumda bırakmak yanlıştır! Yanlışlarınızdan dönün! Üretim ve dağıtım hizmeti kamuda olduğu zaman elektriği daha ucuza mal etmek mümkün... Elektrik, temel bir insan hakkıdır. Üretim ve dağıtım acil olarak kamulaştırılmalıdır.
Vatandaşın kullanım hakkına yapılacak en doğru düzenleme elektrik dağıtım firmaları yerine, doğrudan meskenlere yönlendirilmesidir.

Hem zam geri alınmış olur, hem de kamunun ürettiği elektrik konut ve işyerlerinde faturaların daha az çıkması sağlar. Halk da yüksek faturalar ödeme zorunluluğundan kurtulur.
Düzenlemeleri vatandaşın lehine yaparsanız, milleti düşündüğünüzü anlarız!

Elektrik hizmeti kamu hizmetidir. Bu kamu hizmetin gördürülmesi özelleştirmeyle kişilere/yandaşlarına bırakılmıştır. Elektrik Üretim A.Ş. bir kamu kuruluşu olarak 31,86 kuruşa dağıtım firmalarına elektrik satıyor.  Birinci kademede konutlarda 100 kilowatt ve altı için enerji bedeli 79 kuruş. 32 kuruşa alınan elektrik, vergiler dahil özel şirkette 79 kuruşa satılıyor. Giydirilmiş bedeli de1,37 lira. Hesaplayınca zammın ne kadar büyük olduğunu, halkın enerji ve elektrik alanında soyguna maruz kaldığını anlarsınız! Elektrik ve enerjide kullanılan mevcut sistem doğrudan sermayeye para aktarmak üzerine kurulursa halk her zaman mağdur olacaktır.
Hayatın her alanını pahalılaştırmak vatandaşa yapılan zulümdür!..

Genel elektrik kesintileriyle vatandaşın karanlıkta kalıp, mumlu gecelere dönüşü de “Yeni Türkiye” gerçeğidir!



Sağlık ve Sevgiyle Kalın
Aydan TUNCAYENGİN

Bu yazı 367 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum