Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

Dolandırıcılık furyası bitmiyor...

19 Ağustos 2022 - 11:28 - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 - 11:41

Dolandırıcılık furyası bitmiyor…
Dolandırıcılar sınır tanımıyor! Yeni dolandırıcılık yöntemi kargo tuzağı!
“Gönderen Global Satış - Sayın X  sipariş verdiğiniz ürüne ilişkin icra takibi başlatılması için hukuk ofisine devredilen dosyanıza avukatlık ücreti ve masraflar eklenmemesi için acilen hukuk ofisi ile irtibata geçiniz. Yayalar Hukuk Bürosu 02129353136 www.yayalarhukukofisi.com içerikli telefonuma bir mesaj geldi.

Mesajı okuyunca bir dolandırıcılık işi olduğunu anladım ve babamı aradım. Gelen mesajı okudum. Mesajla ilgili internetteki haber ve şikâyetler hakkında da bilgi verince “bu bir dolandırıcılık işi, irtibata bile geçme” dedi…
“Babacım sen hukukçusun bu işlerden anlarsın, anneme de söyle de mesaj gelirse telaşlanmasın!” notumu ilettim ve hemen araştırmalarımı derinleştirdim. Dolandırıcılar hakkında vatandaşların internet şikâyetleri en eski tarih olarak 2018 yılını gösteriyor.

2022 yılındayız ve internette şikâyetler devam diyor. Sadece internet şikâyetleri yok internet haberleri var, televizyonlar haber yapmış ve buna rağmen dolandırıcılar hiç üzerine alınmamış. Ne ilginç değil mi?
Sadece değişen hukuk bürolarının isimleri olmuş. Kordelya avukatlık gitmiş, Darınç hukuk bürosu gelmiş o bitmiş, Erucan hukuk gelmiş, sonra da Yayalar hukuk bürosu çıkmış ortaya... Bunlar benim saptadıklarım… Kimbilir daha ne kadar hukuk bürosu ismi var? Hepsi vatandaşa sms göndermeye devam ediyorlar. Dolandırıcılıkta yüzsüzlüğün dibi yani… Vatandaş şikâyet ediyor anlaşılan o ki boşaymış şikâyetleri de!
Telefonuna icra mesajı gelen dikkat! Alınmamış kargoyla dolandırıyorlar. "96 TL ödemezseniz icra başlatırız" diye tehdit ediyorlar.

Vatandaş diyor ki; “Dolandırıcılığın geri dönen kargo bilgilerinin kargo çalışanlarından alınarak yapıldığını düşünüyorum. Çünkü alışverişi olsun, olmasın çok kişiye yapılan bir dolandırıcılık girişimi. Benim ablam da mağdurlarından. Zavallım ödemiş istedikleri parayı birkaç ay sonra gene istemişler. Her yere şikâyetimi yapacağım peşini de bırakmayacağım. Tekrar söylüyorum kargo firmaları çalışanları ile organize yapıldığını düşünüyorum.”
28 Kasım 2021 de Habertürk TV de televizyon haberi yapmış... Sonuç dolandırıcılar hala çalışmaya devam ediyor!
Şebeke çağrı merkezi kurmuş korkutarak para almaya çalışıyor özellikle belli bir yaş üstü insanları hedef alıyorlar.
Adı “Global Satış Dolandırıcılığı”


Vatandaş diyor ki; “İşin enteresan tarafı ise benim bugüne kadar internet üzerinden hiç alışveriş yapmamış olmam ve kargo tarafından herhangi bir siparişim olduğuna dair aranmamam. İnternette yaptığım kısa bir tarama sonucunda, benim gibi mesaj almış pek çok kişi olduğunu gördüm ve bu durumun bir hata değil organize bir dolandırıcılık girişimi olduğunu anladım ve konuyu avukatıma ilettim. Söz konusu hukuk firmasıyla avukatımın yaptığı görüşmede kendilerine "verin icra takibine, mahkemede görüşelim" dedik. Bir gün sonra iban numarası olan bir mesaj geldi. O gün bu gündür bir gelişme yok. Bir gelişme olacağı da yok zaten. Bir başka arkadaşta yaptığı görüşmede "söz konusu alışveriş ile ilgili fatura bilgisi" talebinde bulunmuş, ileteceklerini söyleyip ona da bir geri dönüş yapmamışlar. Amaçları "aman doksan lirayı vereyim de başıma dert açılmasın" diye düşünecek kişilerden para tokatlamak. Her gün kaç kişiye böyle mesaj attıklarını tahmin bile edemiyorum. Anlayacağınız büyük vurgun yapıyorlar. Kargosu eline ulaşmadığı halde icraya verilen tüketici için icra takibi başlamış…”

Vatandaş diyor ki; “Bugün global satış isimli bir göndericiden "dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk ofisine devredilmiştir. Yayalar hukuk bürosu, 21293531636 wwww.yayalarhukuk.com" içerikli bir sms mesajı aldım. Global satış isimli bir firmadan alışveriş yapmadığım için herhangi bir borcum bulunmadığından emin olarak, detaylı bilgi almak üzere 21293531636 numaralı yayalar hukuk bürosunu aradım. Telefona çıkan kişi 07.05.2018 tarihinde global satış isimli firmadan terlik sipariş ettiğimi fakat terliği iade ettiğimi söyleyip yüz yirmi lira iade edilen sipariş bedeli ve kargo borcum olduğunu, ödemeyi şimdi yaparsam yüz yirmi lira vererek borçtan kurtulacağımı, aksi takdirde icra takibi açarak yedi yüz yirmi sekiz lira ödeme yaptıracaklarını belirtip icra ve haciz tehdidiyle yapmadığım bir alışverişin sözde bedelini tahsil etmeye çalışarak hukuk bürosu vasıtasıyla dolandırıcılık yapmaya çalıştılar…
Böyle bir alışveriş ya da iade işlemi yapmadığımdan, yapılan dolandırıcılığı tespit edebilmek üzere iade ettiğim iddia olunan kargo takip numarasını istedim, verdikleri kargo takip numarası ile aras kargo internet sayfasından kontrol ettiğimde kargo sitesindeki bilgilerin tarafımla uyuşmadığını gördüm. Global satış firmasının ticari sicil kayıtlarını mersis'ten araştırdım, firma 2020 yılında kurulmuş. 2020 yılında kurulan bir firmadan 2018'de alışveriş yapılması zaten mümkün değil. İcra prosedürünü gayet iyi bilmem nedeniyle; hukuk bürosunun yardım ve yataklık ettiği, icra tehdidi ve baskısıyla haksız kazanç ve dolandırıcılık amaçlı bu tuzağa düşmeyecek olsam da hukuk bilgisi olmayan vatandaşlarımızın bu şekilde dolandırılacağı aşikârdır.
Nitekim hem sms gönderen firmanın (global satış) hem de hukuk bürosunun adını internete yazdığımda bana gelen mesajın birçok kişiye gittiğini ve onlardan da aynı şekilde para istendiğini şikayetvar.com sitesinde birçok şikayette bildirildiğini gördüm. Aynı sms'i alanlar global satış firması aleyhine savcılığa ve Cimer'e, hukuk bürosu için de bulunduğunuz kentin barosuna şikayette bulunun.”

Kargoyu teslim alıp, iade etmek, teslim almadan reddetmek de tüketicinin en doğal hakkı… Tüketiciye teslim almadığı kargo nedeniyle kargo bedeli vergi hiçbir bedel yansıtılamaz.
Kimse para ödemesin önce e-devletten bakın, hakkınızda icra dosyası açıldığını görürseniz dosya numaranızı alın ve en yakın adliyeye giderek hem savcılığa şikâyette bulunup, icra dosyasına itirazınızı gönderin.
Tüketicilere gönderilen telefon mesajının altında zaman zaman irtibat numarası olarak avukat adı kullanılıyor. Tehdit, şantaj ve taciz hukuki bir suçtur. Hiçbir hukuk firması bu suçu işlemez. İnandırıcılığı pekiştirmek için avukat olduklarını iddia ederek mesaj yolluyorlar. Avukatlar böyle bir mesaj göndermez ve göndermemelidirler. Bu usule, TCK'nın 123. maddesi ve de baro yönetmeliklerine aykırıdır, suçtur…”
Vatandaş çok şey diyor, şikâyet de ediyor sonuç?
Dolandırıcılar hala mesaide!!
Nasıl bir memleket burası ya hu, dolandırıcılık legal meslek oldu da benim mi haberim yok!!
 

Bu yazı 3436 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum