Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

Bir coşkudur Cumhuriyet, Bir coşkudur Balçova!

30 Ekim 2021 - 16:34 - Güncelleme: 30 Ekim 2021 - 17:29

Bir coşkudur Cumhuriyet, Bir coşkudur Balçova!
Yeşil tepeleri kendisine siper eden İzmir’in oksijen deposu Balçova, Antik dönemden bu yana şifa dağıtan Agamemnon kaplıcalarıyla üç bin yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen, benim için doğal güzellikleri, yeraltı kaynakları ve aydın insanları ile İzmir’in en huzurlu ilçelerinden biridir.

Zengin yeşil dokusuyla 18 yıldır topraklarında misafir eden, yaşamımı renklendiren sevdiğim bir yol arkadaşım oldu. Alışveriş merkezlerinin çeşitliliği ile modern kent kimliği taşıyan bu küçük şirin ilçe de yürüyerek her yere ulaşabildiğim gibi aradığım her şeyi de bulabiliyorum.

Yüzünü körfeze dönen İzmir kentinin bu aydınlık ilçesinde, bir coşkudur Cumhuriyet Bayramları, bir coşkudur Balçova da bayramları kutlamak!

 1980 öncesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Balçovalılara geleneksel Pilav Keşkek ikramı yapılırmış.  Daha sonra ara verilen gelenek tekrar hayata geçirildi. Balçova Termal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Dikmen ve yönetiminde “Geleneksel Pilav Keşkek” günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 98. yılında Balçova Demokrasi parkında, Balçovalıların coşkulu katılımlıyla yeniden gerçekleştirildi. Balçova da ulusal bayramların coşkuyla kutlanması geleneği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 98. yılında da devam etti.

Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşayan Balçovalılar için, kutlamalar kapsamında ilçenin dört bir tarafı dev Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donatıldı. Balçova’yı kırmızı beyaz bir görünüme kavuşturan vatandaşlar geleneksel Pilav ve Keşkeği yemek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Balçova Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi Balçova Belediye’sinin katkılarıyla gerçekleşti. Müziğin ritmine eşlik eden vatandaşlar güneşli havanın keyfini çıkararak, dans etti.

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Pilav Keşkek almak için uzun kuyruklar oluşturan Balçovalılara ikramda bulundu.  Önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da halkla buluştuğu kutlamalara, belediye kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri,  STK temsilcileri ve çok sayıda Balçova halkı katıldı.

Balçova Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Kortejine katılan vatandaşlar Ata ve Sakarya Caddeleri boyunca 190 metre uzunluktaki Türk bayrağı ve Atatürk posterini taşıdılar. Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ile birlikte ellerinde meşaleler, pankartlar ve bayraklarla; Ata Caddesi, Sakarya Caddesi güzergâhından kortej halinde çocuklarla gençlerle yetişkinlerle beraber marşlar söyleyerek yürüdüler. İzmir Ekonomi Üniversitesine kadar yürüyen vatandaşların coşkusu fener alayının ardından sahne alan Türk Pop müziğinin sevilen ismi Ege ile zirveye ulaştı.  Ege en güzel parçalarını Balçovalılar için seslendirdi. Çocuklarla birlikte sahneye çıkarak, vatandaşların bayramını kutlayan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Bugünü sadece kutlamakla kalmayacağız. Cumhuriyeti yaşayacağız ve yaşatmaya devam edeceğiz. Bunu çocuklarımıza borçluyuz” diye konuştu.

****
M. Kemal Atatürk’ün Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir” dediği noktada bizler, Cumhuriyeti kuran ve bizlere armağan eden Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve şükranla anmalıyız. Bu mirasa sahip çıkmalıyız…

Unutmayalım ki özgürlüğün temeli Cumhuriyettir. Bu topraklar kendi vatanını kanıyla savunan atalarımızdan bizlere mirastır. 
Bu satırları, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür ve cesur bir Cumhuriyet çocukları olarak hepimiz ifade etmeliyiz.
Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına yaklaşırken iyiliğe ve güzelliğe yön vermek için çok çalışmalıyız!

Bu büyük yürüyüşün adımlarını atmak için;
Biz biriz beraberiz, hep birlikteyiz, diyerek;
Doğuda halayı, zılgıtıyla, kuzeyde horonuyla,
Ege de zeybeği, efesiyle, Akdeniz de kaşık oyunu ile semahıyla sarılmalıyız birbirimize,
Bir devrimin, Bir mucizenin yıl dönümüdür CUMHURİYET…
Ve sonsuza kadar yaşayacak, yaşatacağız…

Yaşasın Cumhuriyet!
****
Sağlık ve Sevgiyle Kalın
Aydan Tuncayengin


 

Bu yazı 398 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum