Aydan Tuncayengin

Aydan Tuncayengin

Zamanın Ruhu
aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

NASREDDİN HOCA ÇOCUK KÜLTÜR VE BİLİM MERKEZİ

25 Eylül 2022 - 08:53 - Güncelleme: 25 Eylül 2022 - 09:09

NASREDDİN HOCA ÇOCUK KÜLTÜR VE BİLİM MERKEZİ
Eve dönüş yolum olan otobanda Uzundere Rekreasyon Alanı hizasına geldiğimde Nasreddin Hoca heykeline tebessümle bakarım. Aklıma Nasreddin Hocanın fıkraları gelir. Konumuz çocuklar ve Nasreddin Hoca olunca çocukluğumda anlatılan “Ben Zaten İnecektim” fıkrasını belki siz de hatırlar, gülersiniz. “Günün birinde Hoca Efendi pazara gitmek için eşeğine biner ve yola koyulur. Bir süre gittikten sonra eşek huysuzlanır ve ardından hoplayıp zıplamaya başlar. Derken Nasreddin Hoca da eşekten düşüverir. Düşer düşmesine de çevresine toplanan çocuklar toplu hâlde bağırmaya başlarlar: “Nasreddin Hoca eşekten düştü, Nasreddin Hoca eşekten düştü.” Hoca, şöyle bir sağına soluna baktıktan sonra büyüklerden kimselerin olmadığını görünce eşe dosta rezil olmamak için; “Çocuklar, eşekten düşmedim, ben zaten eşekten inecektim.” Çocukken bu fıkraya çok gülerdim. Tiyatro yapar gibi anlatan dedeme “hadi bir daha anlatsana” diye sürekli ısrar eder, sonra da kikir kikir gülerdim…

Hazır cevaplılık ve mizah anlayışına haiz bir bilge olarak aksettirilmiş, hikâyeleriyle tanınmış olan, bilge bir şahıs olarak bildirilen Nasreddin Hocanın, Uzundere Rekreasyon Alanında yer alan heykeli, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun girişimiyle çocukların, gençlerin ve ailelerin yaşamlarını zenginleştirdi. “Çocuk Kültür Bilim Merkezi” olarak tasarlanarak, işlevsel hala getirildi.



Nasreddin Hocanın heybetli heykelinin içinde yer alan cazibe merkezini görmek için randevu alıp, yola çıktım. Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezinde Robotik Kodlama Eğitmeni olarak görev yapan, İZEK kooperatif ortağım Erşan Altürk de bana eşlik etti. Merkeze giden toplu taşıma araçları olsa da, özel aracınızla gitmenin daha konforlu olduğunu dönüşte o dimdik yokuş çıkarken anladım!.. Evimi taşıma yorgunluğumun üstüne,  ağaçsız alanda güneşin yakan sıcaklığı da eklenince, Erşan’ın “az kaldı bayrak direğine, ha gayret Aydan hanım” motivasyonlarıyla tırmanışımı başarıyla bitirdim.

Bizi merkez Müdürü Engin Dedemen karşıladı. Amacım Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi hakkında her şeyi öğrenmek ve o anı keyifle yaşamaktı.
Rehberimiz Eğitmen Ulaş Duman Gerçek ile beraber Deney İstasyonları atölyesinde deney yapmaya başladım. Ulaş bey 22 adet deney istasyonunun yer aldığı atölyede amacın; çocukların ve gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, daha anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak, becerilerini geliştirmek ve keşfetmelerine olanak sağlamak olduğunu belirtti.


İstasyon tıpkı bir laboratuar gibi! Ve her şey oyun hissi veriyor insana. Eğlenerek öğrenme yöntemiyle akılda kalıcı bilgi ve deneyim sağlıyor. Heykel görünümlü yer, bilimin, kültür ve sanatın birlikte yaşanacağı bir merkez haline gelmişti, harika!
Deney İstasyonunda; Sonsuz Viraj, Aynalı El Becerisi, Refleksmetre, Gitar Telleri, Solar Enerji Teknolojisi, Güneş Paneli, El Bataryası, Jacobs Merdiveni, Elektrik Devre Masası, Magdeburg Küreleri, Bernoulli Üfleyicisi, Hava Yarışı, Palanga Düzeneği, Pisagor Teoremi, Tırmanan Koni, Dişli Çarklar, Dairesel Hareketi Doğrusala Çevirme, Cenevre Dişlisi, Işığın Kırılması ve Yansıması, Renk Masası, Işık Masası ve Sonsuzluk Kuyusu gibi mekanizmalar var.

Bilime dokunun, yaparak/yaşayarak öğrenin ve en önemlisi eğlenerek öğrenmek için merkezi ziyaret ediniz! Işık kırılmasından çark sistemlerine kadar fen bilimlerine ilişkin onlarca deneyin, uzman eğiticiler eşliğinde yapıldığı salonda temel fizik alanında öğrenciler önce kuralları öğreniyor sonra okulda öğrendikleri bilgileri buradaki mekanizmaları kullanarak deniyor. Ve bilgi tam olarak çocuğun kafasına oturmuş oluyor. Deneyerek öğrenme yöntemi her zaman bilginin kalıcı olmasını sağlar.


Yazar Necdet Neydim, Geleceği Gören Çocuk – Nasrettin Hoca ile Düşünmek 2 kitabında  Yunus’a dedesi bir guguklu saat hediye eder. Büyülü olan guguklu saat, Yunus sorunlarla karşılaştığında onu geçmişe götürerek ve örnekler göstererek yardımcı olur. Geçmişteki örnek kim midir? Nasrettin Hoca. Nasrettin Hoca’nın yaşadıkları Yunus’un yaşadıklarına o kadar benzer ki, Yunus da aklını kullanır ve kendi çözümünü bulur. Nasıl mı? Elbette sizin yardımınızla” diye anlatır.
İzmir'de çok tartışılan bir binanın, çocukların hayatın dokunan, rehber olan, kendilerini keşfetmelerini sağlayan, bilimle, kültür ve sanatla anılır olması büyük başarı. Karabağlar Belediyesi Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkeziyle çocukların yaşamına vizyoner çözümler üretiyor. Yeni nesil eğitim sisteminin parçası olmayı hedefleyen, Karabağlar ve İzmir olmak üzere bölgedeki tüm çocukların yaşamlarını zenginleştirici, çocuklar, okullar ve aileleri için merak, yaratıcılık ve öğrenmeyi destekleyen katılımlı programlar ve sergilerle merkezin kent için alternatif cazibe noktası olacağı inancındayım.

Deney istasyonlarından sonra Robotik Kodlama eğitmeni Erşan Altürk atölyeleri hakkında bilgi verdi.Kodlama atölyesinde; bir problemi çözebilmek için farklı bilişsel becerilerin bir arada kullanma süreçleriyle birlikte problem çözebilmenin ilk aşaması öncelikle verilen problemin net olarak anlaşılması ve analiz edilmesiyle planlanıyor… Robotik kodlama atölyesinde ise, robotik ve elektronik başlangıç eğitimleri ile kendi otonom cihazını tasarlayabilir hale gelmenize olanak veren bir eğitim içeriği ile hizmet vermekteyiz. Bu atölye öğrencilere; problemlere çok yönlü çözümler sunma, sistematik düşünme, olayları ilişkilendirme, farklı ve yaratıcı düşünme, çözüm odaklı olma, takım çalışması yapabilme, eleştirel düşünebilme gibi özellikler kazandırır. Çocuklara, ekran karşısında geçirdikleri zamanı üretmeye yönelik kullanmayı öğretir.”


Uzundere Rekreasyon Alanı içerisinde yer alan Nasreddin Hoca Çocuk Bilim Merkezi, yaklaşık 2270m² alana sahip. Giriş katında çok işlevli sergi salonu, tanıtım/etkinlik salonu ve idari ofis birimleri; birinci katta deney istasyonları, bilimsel ve deneysel içerikli atölyeler, robotik kodlama, matematik, origami ve sanat atölyeleri ile deney istasyonları, interaktif kütüphane-okuma salonu, kafeterya ve seyir terası bulunuyor. Terasın eşsiz manzarasını seyretmeden geçmeyin! Üçüncü katta ise yaratıcı sanat atölyeleriyle çocuklar, öğrenip eğlenebilecekleri atölyelerde müzik-ritim, çizim-boyama, kes-yapıştır, yerleştirme sanatı, bilim-teknoloji, doğa ve çevre konularında aktiviteler yapıyorlar.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “…Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin getirdiği şeyleri yapmaz; kabul etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Hâlbuki bizim milletimiz, gerçek nitelikleriyle medeni ve ileri olmaya Lâyıktır ve olacaktır.” sözünü şiar edinen Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu ilke ve inançla kaba inşaat halinden sonra, uzun süreli araştırmalar ve çalışmalar neticesinde merkezin işlevsel duruma gelmesini sağlamış. Merkez için yaklaşık 6 milyon lira harcanmış. Bu maliyetin1 milyon lirası İZKA hibesi olarak kullanılmış. Ve İzmir’e, çocuklara, gençlere değerli ve işlevsel bir merkez/yer kazandırılmış. Harcanan maliyetin doğru yere gittiğini görmek de çok değerli…
Merkez çocukların bilişsel, fiziksel/motor, sosyal, duygusal becerilerinin gelişimini destekleyen, şekillendiren ve derinleştiren mekânlardan oluşuyor.


Ayrıca çocukların etkileşimle öğrenip eğlenebilecekleri müzik-ritim, çizim-boyama, kes-yapıştır, yerleştirme sanatı (enstalasyon), bilim ve teknoloji, doğa ve çevre atölyeleri yer alıyor. Amfi Tiyatro, kukla, bale ve müzik gösterilerinin yapılacağı Nasreddin Hoca Sahnesi de merkezin giriş katında bulunuyor.

Sıra Masal Atölyesine geldi... Mağara havasında gizemli bir atmosfer yaratılmış. Bilirsiniz masallar, sihirli hikâyelerdir. Canavarlardan, büyücülerden, çok uzak ülkelerden ve hayallerden bahseder. Masallar yoluyla, çocuk ve anlatıcı arasında bağ kurulur.

Temiz Enerji Temalı Stem Atölyesi, Akıl ve Zekâ Oyunları, Geri Dönüşüm Atölyeleri, Yaratıcı Drama Atölyesi, 3 Boyutlu Tasarım, Origami ve Matematik derken kendimi giriş katında yer alan Uzay ve Havacılık sergisinde buluyorum. Nasreddin Hoca binasına yapılan düzenlemeler merkezin yepyeni bir işleve kavuşmasını sağlamış. 4 katlı bina çocuklara yönelik projelendirilmiş.
Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi’nin giriş salonunda yer alan Uzay ve Havacılık Sergisi’nde çocuklara uzay ve havacılığı sevdirecek çok sayıda deney istasyonu yer alıyor. Rehberimiz Eğitmen Aybike Ediz Akbaş bize güneş sisteminden rüzgâr tüneline, roketlerin yakıt tüketimlerinden Mars yüzeyine kadar konuyla ilgili birçok detay verdi. Ayrıca bu bölümde, uçuş simülasyonu, ay modeli, topografya haritası, ağırlık simülatörü gibi ilgi çekici istasyonlar da yer alıyor.

6-14 yaş aralığındaki öğrenciler başta olmak üzere, toplumun tüm kesiminin yararlanabileceği merkezde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun bilimsel içeriğe sahip çalışmalar yapılıyor.
Amaç; Evrenin varoluşundan günümüze kadar bilimin geçirmiş olduğu serüveni anlamayı ve anlatmayı; öğrencilerin zihnindeki sorulara cevap bularak onları yepyeni sorularla uğurlamayı ve kendi bilimsel serüvenlerine doğru yola çıkmak üzere cesaretlendirmenin yanında yaratıcı sanat kursları ile bu bilimsel çalışmaları desteklemektir.

Bölgedeki tüm çocukların yaşamlarını zenginleştiren; çocuklar ve aileleri için merak, yaratıcılık ve öğrenmeyi destekleyen bilimsel ve sanatsal içerikli programları ile kent için alternatif bir cazibe merkezi olan bu çok fonksiyonlu Merkez, sadece Karabağlar ve İzmir'deki çocuklara hizmet vermiyor, kentimizi ziyaret edecek çocukların da ilgiyle gezebileceği bir yer olma özelliğini taşıyor...

Yaz aylarında binlerce kişinin akın ettiği Aqua Yaşam Yüzme Havuzlarıyla, amfi tiyatrosu, restoranları ve kafeleriyle burası Karabağların prestij alanı olma yolunda ilerliyor. Gençlik Merkezinde spor etkinliği yapmak ve yürüyüş yolları bütün alanda mümkün olacak.
Ben çok eğlendim ve öğrendim, haydi sıra sizde!

 

Bu yazı 793 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum