Yusuf Erken

Yusuf Erken

Spor Köşesi
yusuferken20@gmail.com

Ayakta Kürek Sörfü

08 Nisan 2021 - 16:59 - Güncelleme: 12 Nisan 2021 - 13:04


Yüksek Lisans Eğitimimin bir kısmını Çekya (Çek Cumhuriyeti) Olomouc şehrindeki Palacky Üniversitesinde tamamladım. Üniversite eğitim hayatımın başından itibaren kişisel spor eğitmenliği yapmaktayım. Fitness, CrossFit pilates, fonksiyonel antrenman, yoga pilates, dağ bisikletçiliği, kano rüzgar sörfü, kürek sörfü gibi bireysel sporun birçok dalında çalıştım, spor yaptım. Göcek Gazetesinin bu ilk yayınında spor adına sizlere ayakta kürek sörfünden bahsetmek istiyorum.

1990 Yıllarında Hawai kıyılarında popüler hale gelen, günümüzde de Amerika Avrupa kıtalarında çok yaygın olarak yapılan, İngilizce adıyla stand up paddle boarding, kısaca SUP denilen, herkese hitap edebilen bir spor dalıdır. Son 20 yılda dünyada yaygınlaşmış ve yeni bir trend haline gelmiştir. Daha önce hiç denememiş olanlar bile yarım saatlik bir eğitimin ardından kolaylıkla yapabilir. Hele başladıktan sonra suyun üzerinde geçireceğiniz saatler, kürek sörfü sizin için tatlı bir maceraya döner. SUP yapanlar için keyifli bir spor aktivitesi haline gelir. Kürek sörfü dalgaya ihtiyaç duymadan rahatlıkla profesyonel eğitmen eşliğinde yapılabilir. Yeni başlayanlar için dalgasız bir ortam idealdir. Tecrübe kazandıkça  daha çetin havalarda sörfün zevkine doyum olmaz.

Sörf tahtası üzerinde ayakta ya da dizler üzerinde duran kişi dengesini korumaya çalışır ve küreği kullanarak ilerler. Sörf tahtası rüzgâr sörfünde kullanılan tahtaya benzer. Şişirirebilen çeşitleri de vardır. Tahtanın üzerinde kaymayı önleyen köpüklü bir yüzeyi vardır. SUP da kullanılan diğer ana malzemelerden olan kürek kullanacak kişinin boyuna göre ayarlanmalıdır. Sörf sırasında ayakta durulduğu ve dengeyi sağlamaya çalışıldığı için her kürek salınımında ayak parmaklarından boyun kaslarına kadar tüm vücudunuz ve kaslarınızı çalışır. İlk yarım saat kürek sörfü seansınız ardından belki de vücudunuzda farkında olmadığınız birçok kaslarınızın varlığını farkedilebileceksiniz..Tüm bu fiziksel faydalarının yanında bir de işin keyif tarafına bakalım.

Herkes suyun üzerinde ayakta durmayı, çevreyi görmeyi hayal eder. Küreğini alıp biraz gezinmek, suya oturduğun yerden değil ayaktan bakabilmek, suyun dibini daha net seçebilmek ufkumuzu daha da genişletecek ve aydınlatacaktır. Risksiz bir spor olması nedeniyle isteyen her birey bu sporu rahatlıkla yapabilmesini sağlıyor.Suyun olduğu her yerde yaz kış yapabileceğiniz eşsiz bir doğa sporudur.

SUP yeni gelişmekte olan bir spor olmasına rağmen çeşitlenmeye ve diğer spor alanları ile birleştirlmeye başlandı. Pilates, yoga, fonksiyonel antrenman, fitness, meditasyon gibi sporlar board üzerinde yapılabilmektedir. Bunlardan en keyiflisi benim de 2014 yılında Antalya’da düzenlenen birinci Uluslararası Spor ve Rekreasyon Kongresinde sunumunu yaptığım SUP Pilatesi çalışmasıdır. Hareketler deniz üzerinde karaya nispeten daha zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle bir pozisyondan diğer pozisyona daha yumuşak geçişler yapılmalıdır. SUP Pilates yaparken açık havanın keyfinin yanında sürekli dengenize odaklandığınız için anında kalkmanızı, refleks yeteneğinizi de artırıyor. Nefesinize ve doğanın bir parçası olduğunuza odaklanıyorusunuz. SUP çok eğlenceli bir his deneyimi yaşatıyor.

Şu anda dünyada hızla popüleşen sporlardan biri olan SUP minimum ekipman ile tüm dünyada suyun olduğu her ortamda yapılabiliyor. Bu kadar popüler olmasındaki başka bir nedeni de tüm vücudunuz için çok iyi bir egzersiz aracı olmasıdır. Üstelik çok hızlı öğrenilebilmesi de ayrı bir üstünlüğüdür  Su üzerinde küçük keşif gezileri ve çevredeki doğayı ve koyları keşfederken aynı zamanda form tutmanzı daı sağlayan bu spora Göcek Koylarında şans verebilirsiniz.

Bu yazı 1437 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum