Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Om Mani Padme Hum

16 Ağustos 2023 - 07:17

Günlük yaşamımızda Whatsapp ile mesajlaşma, haberleşme ve iletişimde o kadar yer aldı ki telefon ve yüzyüze görüşmeleri bile solladı diyebiliriz. Akşam yemeğinde Sado’ya “Yarın hareket kaçta?” diye soranlara. “ Sizin okumanız yazmanız yok mu? Neden Whatsapp mesajlarıma bakmıyorsunuz?” diye çıkıştı. Evet sabah hareket 06.45’te jiplerin  başında olacağız..

Siranagar renkleri, gölleri, gondolları, yeşili doğasıyla ve insanlarıyla hafızalarımızdan hiç silinmeyecek. Cennet böyle bir yer olsa gerek. Hele ilk gün çıkmakta, tırmanmada epey zorlandığımız Shankarachara Budizm Temple’de sürekli tekrarlayan “Om Mani Padme Hum” her müzik dinlediğimde, her  Hindistan dediğimizde gözümün önünde ya da mırıldanmalarımda yer alacak. Keşmir Ladahk gezimizde programa göre epey temple göreceğiz ve bu ilahiyi sıkça duyacağımızı tahmin ediyorum. 

Kökeni sanskritçe bir söz olan “Aum Mani Padme Hum” (Om mani padme humg?) geliyor diyorlar. (Om; lotusun içindeki mücevher) şeklinde ifade edilmektedir. Dolayısıyla lotus çiçeğinin içindeki mücevher tasviri de insanlara, “bilincin aydınlanmasını” göstermekteymiş.

Mantranın (dini şiir yada tümcenin) ilk hecesi OM, bütün eski Hindistan dinlerinde bulunan en kutsal sesmiş. AUM sesleriyle üç harften oluşacak şekilde okunur diye açıklamada bulunuyorlar. Bu üç ses, kozmik yaratılışın üç aşamasını simgeler. Om hecesi gizemli biçimde bütün evrenin özünü temsil eder. Her dile gelişi, evreni yaratan güçlere içten bir övgü, derin bir saygıyı ifade ediyormuş.

Hindistan, Keşmir, Sankritçe, Budizmi yakından tanımanın heyecanı içinde sabah yeni güzelliklere ve heyecanlara yelken açmak için yola çıktık. Ladakh birliğinin ikinci büyük kenti, Kargile doğru 11 Temmuz sabahı hareket ettik.

Git gide bitmeyen dağlar, vadiler. Hani heyecanlı bir film izlersin de bir sahnesini kaçırmak istemezsin ya aynı duygu ve düşünce ile yol alıyoruz.

Her vadide her geçitte 100-200 metrede bir silahlı asker ve güvenlik görevlileri nöbet tutuyorlar. Vadiler rengarenk çadırlarla ya da her türlü renkten araçlarla dolu. O derin vadilere inen kalkan helikopterler ayrı bir görüntü. Hacca gelen Budistleri koruyorlarmış. 

Fatula Top (Fotu La veya Fatu La); Hindistan’da Himalayalar’ın Zankskar Sıradağlarında Srinagar - Leh Karayolu üzerinde bir dağ geçidi. 4108 metre (13478 feet) yükseklikte. ShivRam “sıfır noktası” diyor. Vadiler arasındaki ünlü Zoji La geçidindeki, otoyolun en yüksek noktası. Her yer rengarenk. Gelen bir dua asmış giden bir bayrak. Hemen geçitin alt tarafında kayak yapanlar, yolun iki tarafında onlarca satıcı (işportacı). Kaşmir atkı, eşarplarından tutun da performans arttırıcı doğal çay ve yiyeceklere kadar ne ararsan var. İyi pazarlık yaparsan %70’lere dek indirim yaptırabilirsin. 

Artık Ladakh birlik bölgesine geçtik. Dras nehir kıyılarını izleyerek Kargile doğru yol alıyoruz. 

Rehberimiz yorulan ya da manzaralardan dağlardan sarhoş olanlara moral vermek için arada bir az kaldı diyerek moral veriyor. Hani o dağ sıralarını gördükçe Barış Manço'nun “Dağlar Dağlar” parçasını anmamak, mırıldanmamak elde değil. 

Uzun ve heyecanlı bir yolculuktan sonra Kargile ulaştık. Hindistan’ın Ladakh birliğine geçtiğimiz için Srinagar’dan bizi getiren araçlar ve kaptanlarıyla vedalaşıyoruz. Onların bu birlikte çalışma izinleri yokmuş. Epey alışmış ve güvenmiştik. O yolları, dağları ve vadileri gördükçe endişelenmemek elde değil. Haşin bir coğrafya.

1999 Pakistan Hindistan arasında çatışma (Kargil Savaşı) yaşanan Kargile akşamüstü vardık. Kargil veya Kargyil Keşmir bölgesinde Hindistan tarafından yönetilen Ladakh birliğinin Leh’ten sonra ikinci büyük şehridir. Aynı zamanda Kargil ilçesinin genel merkezidir. Kargil, Jammu ve Keşmir'deki Srinagar'ın 204 kilometre doğusunda ve Leh'in 234 kilometre batısında yer almaktadır. Suru Nehri'nin kıyısında, Wakha Rong nehri ile birleştiği yere yakındır, ikincisi Leh'e en erişilebilir rotayı sağlar.

ShivRam “Şehirde dolaşmak güvenlidir. Çarşıda akşam güvenlik nedeniyle 22.30’da ışıklar kapatılır” uyarısının yanı sıra  akşam otelde “Bonfire - şenlik ateşi var” safranlı çay içeceğiz diye bizi bilgilendiriyor. Biz Sado ile çarşıya çıkıyoruz. Her yerde pandemi ile ilgili uyarılar devam ediyor. Kaldırılmamış. Bugüne dek gördüğümüz Hindistan şehirlerinden çok farklı bir çarşı. Sado dayanamadı bir adet bahçe süpürgesi aldı. Sanırım Türkiye’de süpürge kalmamışta..

Gelecek hafta Leh Çin sınırına gidiyoruz. Safranın sağlık açısından önemini anlatacağım.

 

İzmir 

14.08.2023






 

Bu yazı 296 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum