Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Hindistan Gizemli Ülke

03 Ağustos 2023 - 10:21

İlk kez Hindistan’a gittiğimi geçen yazımda söylemiş olmalıyım. THY’nın TK 0746 sayılı İstanbul Yeni Delhi uçağına bindik. Gezi grubumuzla uzaktan yakından selamlaştık. 

5. sıra pencere kenarında eşim, sol yanımda da bir Hindistanlı hanımefendi oturuyor. Uzun yolculuk, sohbet etmeden olmaz. 

Namaste! diyerek başladım. Yeni Delhi THY yer hizmetleri görevlilerinden bir Hintli hanım, Gracy. çeşitli kurs ve meslekiçi eğitim almak üzere İstanbul'a gelmiş. Ülkesine dönüyor. Bir kızı var. cana yakın. Epey dostluk kurduk. İkramlar sohbetler derken anons Yeni Delhi için alçaldığımızı duyuruyordu.

Rehberlerimiz ShivRam ve eşi Priya Sriram bizi havaalanında karşılarken, her birimizin boynuna filmlerde (Havai adalarında) gördüğümüz gibi kadife çiçeklerden yapılan canlı çiçek kolyeleri (Havai çelenk)  taktılar. Hoş bir karşılama…

Delhi havaalanında bir otelde kısa bir konaklama ve kahvaltıdan sonra Air İndia AI 825 sayılı uçağının Yeni Delhi - Srinagar uçuşunun başlayacağı başka bir havaalanına gittik. Yeni Delhi’de Uluslararası İndira Gandhi havaalanı başta olmak üzere 6 havaalanı varmış. Onlar kurucularının adını yaşatmak için herşey yaparken, bizimkiler de yok etmeye çalışıyorlar. Gerisini siz düşünün. 

Saat 11.00’de havalandığımız uçak 1,5 saat sonra bizi Jammu ve Kaşmir birliğinin büyük şehirlerinden biri olan başkent Srinagar şehrine ulaştırdı. Mehtabın altında her yerde kırmızının bizi saracağı, tatilcilerin, turistlerin hayallerinin birbirine karıştığı, hatta dans ettiği Hindistan’ın kuzeyine cennet bölgesine geldik. 

Havaalanından çıkarken turizm bürosunun kapısında “Dünya üzerindeki  cennete hoş geldiniz” (Welcome To Paradise on earth)  tabelası ile karşılandık.

Jammu ve Keşmir, Hint alt kıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolünde bir eyalettir. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Jammu (Cemmu) ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüş. Keşmir ve çevresi yüz yıla varan Çin, Pakistan ve Hindistan arasında siyasi politik bir sürtüşme, gerginlik bölgesidir. Bu birliğin diğer ilginçliği iki başkentinin olmasıdır. Srinagar, Mayıs - Ekim aylarında, yaz, Cemmu ise Kasım - Mart aylarında kış başkent olarak görev üstlenmektedir. Birliğin ana dili Urduca.

Srinagar, Keşmir Vadisinde ve Jhelum nehri üzerinde kuruludur. 1 milyona yakın nüfusu var. Ben bu bilgileri öğreninceye dek bize tahsis edilen özel Toyota jip - taksilerle otelimize ulaştık. A Sarovar Hotel (Takht - E- Sullaman). Hem otelin hem şehrin doğasına, çiçeklerine, suyuna havasına büyülenmemek elde değil. Hani güzelim rengarenk çiçekler kocaman kocaman. Gözünün alabildiğince yeşilin coştuğu bir coğrafya. 

Srinagar rakımı 1730 m dolaylarında. Benim yaylam olan Burdur Gölhisar Pırnaz yaylasının rakımı 1100 m olduğuna göre deniz seviyesinden epey yükseklerdeyiz. 

Direksiyon sağda olunca araca binerken bazen şaşırıyorum. Alışmak biraz zaman aldı. Şoförler benim gibi kara. Zaten bana sokakta sık sık sordular, “Hintli misiniz?” diye. Sonra hayır Türküm dediğim zaman sanki çok uzak akrabalarıyla buluşmuş gibi daha çok seviniyorlardı.

Srinagar’ın Dal ve Nagin isimli iki gölü var. Göl mü? Cennet mi? Görmeden yaşanmadan anlatılmaz.

Otelimize yerleştikten sonra önce tepede bir temple gittik.Shankarachara Temple. Srinagar düzlüğünden yada göller seviyesinden 1000 feet (305 m) yüksekte. Çıkana dek epey dilimiz çıktı. Dr Zuhal Apaydın çıkamaz diye içimden geçirirken tapunağın içinde fotoğraf çekerken görünce şaşırdım. Maşallah demeden edemedim. Fotoğraf çekmek yasak denmesine karşın yoğun turist nedeniyle takip edilemediğinden herkes fotoğraf çekiyordu. O kadar yoğun ki asker ziyaretçileri sıraya sokmak zorunda kalıyordu. Epey kaynak yapan açıkgözler vardı. Temple Hindistan’ın en eski tapınaklarındanmış. 

Aşağı inince cennet kentin sokaklarında gezmeye dolaşmaya başladık. Halk bizim nereden geldiğimizi ya öğrenmiş ya da sezinlemiş. Sık sık soruyorlar, “Müslim? Türk?”  “Evet!” dedikçe gözleri parlıyor. 

ShivRam mesleğini iyi yapıyor. İyi ve tecrübeli bir patron, rehber. Şerbeti damardan veriyor. 

Bizi bilgilendirmede gecikmiyor. İlginç olanlardan birini hemen paylaşayım; “Halk arasında Dargah Sharif ("Kutsal Tapınak") olarak adlandırılan Hazratbal Mabedi (Keşmirce: درگاه حَضْرَت بل), Hindistan'ın Jammu ve Keşmir bölgesindeki Srinagar'ın Hazratbal bölgesinde bulunan bir Müslüman mabediymiş. İslam peygamberi Muhammed'in saçı olduğuna inanılan Moi-e-Muqqadas adlı bir kutsal emanet içerir. Srinagar'daki Dal Gölünün kuzey kıyısında yer alır ve Keşmir'in en kutsal Müslüman tapınağı olarak kabul edilir” diyor. Öyle yorulmuştu ki. Teklife rağmen. Bu Müslüman tapunağına gidemedik. Ama siz giderseniz uğramadan geçmeyin. 

İşte böyle hem Keşmir’de uyumlu bir grup hem evimizde yani yurdumuzdaki gibi sıcak bir karşılama ile gezimize başlıyoruz. 

Dostluk, sevmek ve  sevilmek ne güzel değil mi? Bizde sevgimizi hiç eksik etmeyelim. Yaşamın iksiri sevgidir.

Gelecek hafta buluşmak dileğiyle.

30.07.2023

Göcek







 

Bu yazı 482 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum