Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Ey Yörükler… Yörükler.2

06 Temmuz 2023 - 07:12

Hey Yörükler…Yörükler…2

21 Haziran yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

20.Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Yürüyüşü 21 Haziran sabahı güneş tepelere doğduğu saatte, 07.00’de başladı. Manisa Turgutlu (Kasaba), ve İzmir’den gelip Zeynebim Göcekiçi Kafe Restoranın karşısında çadırlarını dün akşamdan kuranlar, çadırlarını erkenden toplamışlardı. Biz, Göcek’te ve yakınlarda katılan göçerler, Fethiye Belediyesi’nin lojistik ekibi ile birlikte yaklaşık 50 göçer 07.30’da toplu fotoğrafları çektirdik. İsmet Dim “Güneş yükselmeden yokuşu aşalım. Haydinnn Göç başlıyor” anonsu ve düdüğü ile yola koyulduk.

Yılların göçerlerinden İsa Ön öğretmenimiz de İzmir’den gece yolculuğu yaptıktan sonra henüz otobüsten inmiş, Hakkı İce ve eşi ile yol üstünde bekliyorlardı. Dudu Abla “ah dizlerim de ağrıyor emme. Dur hele şalvarımı değiştirip geleyim” diyerek göçe katıldı. 

İlk konaklamamız Gökçeovacık 52 Nolu Zeytinyağı Fabrikası’nda oldu. Başta F. Batuhan Sağlam olmak üzere fabrika yöneticileri ve çalışanları bizi davullarla karşıladılar. Yüzyıllardır yörüklerin vazgeçemediği katmer ve gözlemeler yapılmış, kahvaltı hazırlıkkarı tamamlamış. Bu yıl bahar yağışlarının sürekli olması nedeniyle doğada her çeşit ot bol olması yanında yufkaların incecik olmasıyla gözlemeler ikişer ikişer yendi. Bir yılını başarıyla tamamlayan fabrika Serhat Bey başta olmak üzere  teknik ekibi tebrik ederiz. Soğuk sıkım zeytinyağının nasıl yapıldığını yeni katılan yörüklere en ince detayına kadar anlattıktan sonra

İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden gelen Dr Özgür Dursun, Türkiye Zeytinciliği hakkında göçerlere bilgiler verdi. Muğla yöresinde en çok yetişen memecik zeytin cinsinin dünyanın en iyileri arasında olduğunu açıklarken, geçen yıl dünyanın en iyi zeytinyağınının (altın madalyasından da öte) Muğla’da üretildiğini açıkladı. “Geçen yıl Türk zeytinciliği dünya birincisiydi.” 

Fethiye İlçe Tarım Müdürü Şaban Sarıkaya ve İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Barış Saylak göçerlere yöre zeytinciliği ve tarımı ile ilgili açıklamalarda bulundular. 

Göçerler yoğun ilgi gösterdikleri sohbetlerde uzmanlara çeşitli sorular sordular. Yılların göçerlerinden, yerel sanatçımız Şerif Şimşek öğretmenimizin sazı ve sözüyle “Hey Yörükler, yörükler” türküsüyle tekrar Kertmeç’e doğru yola koyulduk.

Yaklaşık 16 kilometrelik yolu kah dinlenerek kah terleyerek, uzaktan Fethiye körfez ve adalarını da seyrederek o güzelim Kızıldere piknik alanına vardık. Gürül gürül ve pırıl pırıl soğuk suların insanı büyülememesi olası değil. Şapka düşürten günlük ve boya ağaçları arasından Kızıldere özgürce akıp giderken, biz yörükler mayolarımızı giyip soğuk suyun titreten sularında yüzmeye çalıştık. Ben ve eşim sekiz-on dakika çağlayanda kalamazken, yetmiş yaşlarında emekli öğretmen Fatma Tekbıyık’ın yarım saat suda kalması alkışları hak etti ve kendisini kutladık.

Çadırlar kurulduktan sonra kah dere kenarında kah çadırların yanında sofralar kurulmuş sazlar çalınmaya başlamıştı. 

Ormandan Emekli Ali Akboyun ve arkadaşlarının koro olarak saz ve türkü çığırmaları özgür akan Kızılderenin su şırıltıları arasında cılız kalıyordu. 

Akşam o gün 15-20 kilometreye yakın yürüyüş yapılmamış gibi herkes eğlenceye sohbete katılmıştı. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Karacaören Köyünden yetişmiş Tarihçi Doç Dr Yusuf İnce Türk Boylarının 1071 yılından çok daha önceleri bu topraklarda yaşadığını açıkladı. “Seydikemer’de yapılmakta olan kazılarda bulunan kalıntılardan yapılan bilimsel araştırmalarda Türklerin bin yıldan çok daha uzun süre bu topraklarda yaşadığının kanıtları var.” Ayrıca Göktürklerin kullandığı bazı kelimelerin bölgemizin bir diğer adı olan Beşkaza yöresinde güncel olarak kullanıldığını örneklerle açıkladı. 

Yöremizin Sipsi Sabatçısı Ergün Demir ve arkadaşları bizleri tüm gece türküsüz bırakmadılar. Göçerler hem türkülere eşlik ettiler hem oyunlara katıldılar. 

Beşkaza Platformu Başkanı Devrim Karakuş başta olmak üzere tüm göçerler Kızıldere gibi bir çok deremizin özgür akması için başta Beşkaza Yörükleri olmak üzere tüm yörüklerin  önemli görevleri ve sorumlulukları olduğunu bir kez daha hep birlikte açıkladılar. “Kızıldere ilelebet özgür akacak”.

Göcek Göçünün devamı haftaya. Köşemde buluşmak dileğiyle.

Göcek
03.07.2023




 

Bu yazı 285 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum