SON DAKİKA
Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

En Değerli Miras

08 Haziran 2023 - 08:15 - Güncelleme: 08 Haziran 2023 - 08:16

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden emekli Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Turan Aydın Türkiye’nin ilk diz artroskopi uzmanlarından biridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesin’den de sınıf arkadaşım. Emekli bir öğretmenin oğludur.

Prof Dr Sait Ada İzmir’de EMOT (El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji) Hastanesinin kurucuları arasındadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ve İzmir'in ilk El Mikrocerrahi uzmanlarındandır. Her iki hekim arkadaşım kendi alanlarında Türkiye’nin ilkleri ve öncüleri olmalarının yanında günümüzün de popüler ve çok başarılı uzmanlarıdırlar.  

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilik yıllarımıza damgasını vuran birçok değerli hocamız yanında Prof Dr Veli Lök ve Prof Dr Orhan Süren hocalarımızın üzerimizde apayrı yerleri vardır. 

Veli Lök bugün için Türk Tıbbına ve İnsan Hakları alanında yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle Nobel ödülüne aday gösterilebilecek değerli bilim insanlarımızdan biridir. 

İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilik yıllarından ölümüne dek Veli Lök’ün yakın arkadaşı, birçok bilimsel ve sosyal, toplumsal çalışmalara öncülük ve önderlik yapmış rahmetli Prof Dr Süren Hocamız için birer kitap yazılmasına karar verdik. Özellikle her başarılı bir erkeğin arkasında bir kadın vardır sözü, Orhan Süren hoca için de geçerlidir. Kendi alanında başarılı bir diğer hocamız olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Alerji Ana Bilim Dalının da kurucusu Prof Dr Türkan Süren’in de teşvik ve destekleri ile bir kitap yazmaya karar verildi. Çoğu öğrencisi olma onurunu kazanmış, yüzden fazla uzman, bilim insanı ve tıbbi alanların dışında çalışma arkadaşlarından yazılar istenerek bir anı kitabı oluşturuldu. Eşi Türkan Süren’in önerisiyle “Küçük Dev Adam” ismi verilen kitaba birkaç paragrafı geçmeyecek bir önsöz yazmamı istediler. 

İnsan ve doğa sever bir “Küçük Dev Adam”ı birkaç paragrafta ya da cümlede nasıl anlatabilirim? Cumhuriyetimizin 100. yılının yaklaştığı şu günlerde ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında zaman zaman yazacağım kısa önsözü düşünmeye çalıştım. 

Birçok ülkeyi gezmiş, binlerce insanı yakından tanımış olarak Küçük Dev Adam Orhan Süren hocayı iki paragrafa sığdırmak epey zor oldu. Sonunda buldum diyerek yazmaya çalıştım. Orhan Süren hocanın bize ve insanlığa bıraktığı en büyük, en kıymetli miras nedir? 

Aldım kalemi elime, yazmaya başladım. 

Küçük Dev Adam Orhan Süren kitabı için önsöz:

“Bir insanın dünden bugüne hatta yarına bırakabileceği en kıymetli, en yüce miras nedir? Evrene, doğaya ve insanlığa yeni değerler katabilmektir. Orhan hoca sabırla, sevgiyle bilimi, deneyimlerini paylaşarak hastalara, insanlığa hizmet edecek çok değerli başarılı donanımlı hekimler yetiştirmiştir.

Ayrıca, gösterişsiz öyle bir doğa sevgisi vardır ki Konak Belediye Meclis Üyeliği döneminde can dostları için Türkiye’nin ilklerinden biri olan, son derece donanımlı  Konak Belediyesi Hayvan Hastanesinin kuruluşuna önderlik etmesidir.

İnsanlığa insan, adam yetiştirmek birinci mirasıdır.  İçinde yaşadığımız dünyada bizlerle birlikte yaşayan ve doğa sevgisinin temel taşlarından olan diğer canlılara gösterdiği derin sevgi ve saygı bize ve geleceğe bıraktığın ikinci mirasıdır.

Doğruluk, dürüstlük ve Atatürk ilkelerinden hiç ödün vermezdi. İyi ve başarılı bir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Öğretim Üyesiydi. Üstün bir dost insan olan Orhan Süren, benim hocam olduğu için çok şanslıyım. İyi ki sizi tanıdım. İnsanlığa ve bize bıraktığın değerli miraslar için yürekten teşekkür ederim.”

Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı Cumhuriyet ve değerler gibi, hocalarımızın da bize bıraktıklarını gelecek nesillere ulaştırabilmek en büyük görevlerimizden biri olacaktır. 

Kısa bir süre sonra hem kitap olarak hem de internet ortamında yayınlanacak olan “Küçük Dev Adam Prof Dr Orhan Süren” kitabını okuyalım, okutalım. 

Sevgili hocamı 5 Haziran Dünya Çevre Gününde bir kez daha saygı ile yad ederim.

Göcek

05.06.2023




 

Bu yazı 173 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum