Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Dr Canan Arıtman

10 Mayıs 2022 - 22:39

 Dr. Canan Arıtman
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin son elli yılına baktığımızda, ilk aklımıza gelen, renkli üyelerinin başında Kamer Genç gelir. Kadın milletvekillerinden de Dr. Canan Arıtman’ı ilk sıralarda sayabiliriz.
TBMM 22. ve 23. dönemlerinde 8 yıl CHP İzmir Milletvekilliği yapan Arıtman’ın, Bülent Arınç ile Meclisteki atışmaları en çok hafızalarımızda yer edenlerdendir. Bülent Arınç’ın TBMM Başkanı olarak görev yaptığı dönemde “Meclis’e çarşaflı da girilebilinir” sözlerine karşı Arıtman, “O halde bikini ile de girilebilir” karşılığını vermişti. İlginç konularda yasa teklifleri vermesiyle hafızalarda yer eden Arıtman’ın silah koleksiyonculuğu da basında uzun yıllar yer almıştı. Silah tutkusu ile tanınan Arıtman, bireysel silahsızlanma kampanyası sırasında silahlı görüntü vermişti. Evine giren hırsızı vurana hapis cezası verilmemesini öngören yasa teklifini savundu.
1 Ocak 1950 yılında Ankara’da doğan Canan Arıtman, siyaset alanında ilk kez Karşıyaka Belediye Meclis üyesi olarak görüldü. Aynı dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak da görev yaparken Sağlık Komisyon başkanlığını yürütmüştü.
18 Nisan 1999 yılı 21. Dönem Milletvekili seçimleri yapılmadan önce CHP ve bazı partiler ön seçimlerini yapmış ve hazırlıklarını tamamlamışlardı. İzmir 2 bölgeye ayrılmıştı. Türkiye’nin birçok illerinde olduğu gibi İzmir’de de Milletvekili aday adayları kıyasıya ön seçim süreci yaşıyorduk. Ben 1. Bölgeden üçüncü sırada yer alırken, Sayın Arıtman 2. Bölgeden liste başında yer almış ve 1. olmuştu. %10 baraj sistemi ve D'Hondt sisteminin uygulandığı o dönemde CHP barajı aşamadı ve mecliste yer alamadı. Çok üzülmüştü. Ardından 22. ve 23. dönemde TBMM’ne girerek, etkin ve renkli bir milletvekilliği yaptı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Dr Canan Arıtman ile bizim yollarımız ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde başladı. Aynı klinikten uzmanlığı almıştık. Asistanlık döneminde de renklikişiliği ile dikkat çeken Arıtman, TBMM’nin cesur, ilkeli duruşu olan, yurtsever, Atatürkçü örnek bir Türk kadınıydı.
Mücadeleci bir kişiliği ile dikkat çeken Arıtman, Sivil Toplum Kuruluş örgütlenmelerine de ayrı bir önem verirdi. Ege Kadın Dayanışma Vakfı ve KADER Kurucu üyeliği de yaptı. Karşıyaka Soroptimist Kulüp, İş ve Meslek Kadınları Derneği Başkanı, Kadın Hakları Derneği İzmir Şubesi Kurucu üyesi olarak da çalıştı.
Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır söyleminin tersinin burada geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Arıtman’ın başarısında eşi Yetkin Arıtman’ı da unutmamak gerekir. Eşi de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olan Arıtman iki çocuk annesiydi.
Arıtman, yaşamı boyunca siyasi çabalarını azaltmadı ve 2019 yerel seçimi öncesinde CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu.
CHP’nin keskin çıkışlarıyla tanınan isimleri arasında yer alan Canan Arıtman, Akciğer Kanserine yenik düştü.
Daha çok kadının siyaset alanında yer almasını savunduğumuz günümüzde her zaman örnek gösterilecek bir Amazon’du. Yıldızlar yoldaşı olsun. Ailesi, sevenleri ve siyaset dünyasının başı sağolsun.
Göcek
09.05.2022

 

Bu yazı 407 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum