Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Asker arkadaşı Zeki Müren

04 Ekim 2023 - 07:29 - Güncelleme: 04 Ekim 2023 - 07:34

 

Sıcakların bir türlü bitmediği bir İzmir akşamındayız. 27 Eylül. Eşim ile Karşıyaka’da Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de buluşalım diye telefonlaştık. Girne Bulvarı’nın Şemikler tarafından başlayarak akşam yürüyüşü yapmaya karar verdim. Yıllar Karşıyaka’yı ne kadar yormuş. Evler, apartmanlar, araçlar. Trafik trafik. Kornalar sesler. Oraya buraya koşuşan insanlar. Eskiden zevkle yürüdüğüm bulvardan tren yolunu geçer geçmez hemen sağ tarafa sokağa kaçtım. Sokaklar daha sakin. Sanat merkezine gelince kalabalık bir seyirci grubu kapı önünde bekleşiyorlardı. Acaba biletli mi diye tereddüt edince kapıdaki görevli beni tanıdı ve içeri buyur etti. “Karşıyaka Belediyesi’nin halka ücretsiz etkinliği” diyerek kapıyı gösterdi. 

Salona giriyorum. Eşim arka sıralardan el ediyor. En güzel elbiselerini giymiş hanfendiler beyfendiler, hatta bazı hanımlar kuaföre gitmişler,  en şık halleriyle koltukları doldurmuşlar. Saat 20.30 geldiğinde sahnede büyük bir orkestra, arkasında “Zeki Müren’in çocukluğundan ölümüne kadar geçen süreç akıyor… Çocukluğu, gençliği, arkadaşları ve sahneleri. Duygulanmamak, etkilenmemek elde değil. Solist Özlem Hanım mikrofonda kadife sesiyle “27 Eylül’de aramızdan ayrılışının  27. yılında, sizlerle birlikte sanat güneşimiz Zeki Müren’i birlikte anacağız” diyerek gecenin ilk anonsunu yaptı. 1500 kişilik salonda tek bir koltuk kalmadığı gibi aralara sandalyeler konmuş, hatta bazı izleyicilerin sıra aralarındaki merdivenlere oturduğu dopdolu bir etkinlikte hep birlikte müthiş güzellikte bir atmosferi soluyoruz. “Paşa’nın” şarkılarına tüm salon eşlik ediyordu. Düşünün 1500 kişinin tek bir ses olup o güzel parçaları birlikte söylediği atmosferi. 

İnsan Hakları Savunucusu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Hocaların Hocası Prof Dr Veli Lök’ün biyografik kitabını yazarken Zeki Müren ile ilgili anılarını anımsadım. Hatta fotoğrafları vardı. Konsere ara verildiğinde hemen kendisini aradım:

- “Hocam siz Zeki Müren’in asker arkadaşıydınız. Şimdi onun anma konserindeyiz. Anılarınızda neler kaldı?” 

-“1957 yılıydı Ankara Askeri Piyade okulunda acemi eğilimindeyiz. Ben de aynı yerde sıhhiye taburundaydım. O zamanlar daha yeni yeni adı duyulmaya başlayan Zeki Müren’in kemancı aradığını duydum. Bende aday oldum. 5-6 kişi olarak katıldığımız sınavda tek tek bizi sınav yaptı. Keman çaldırdı. Beni tercih etti. Tam 3 ay Zeki Bey’in kemancılığını yaptım. Hemen hemen her gece gazinoda konser veriyorduk. 

Çok zeki ve akıllıydı. Askerde bile kibar ve zarifti. Her ne kadar eleştirseler de Türkçeyi çok güzel konuşurdu. Şiir yazar, desen ve resim yapardı. Anımsadığım kadarıyla çeşitli sergiler açmıştı. Çok yönlü bir sanatçıydı. Zeki Müren, gerçek bir vatanseverdir. Hatta bana ‘askerden sonra kemancım olur musun?’ diye teklifte bile bulunmuştu. Babam izin vermeyip, ‘sen hekimliğine bak’ diyince ve kibarca teşekkür etmiştim. Piyadecilerin 6 ay biz sağlıkçıların eğitimi 3 ay olduğu için kuraları çektik ve ben erken ayrılmak zorunda kaldım. Yolumuz ayrıldı.”

Konserin ikinci bölümünde “Manolyasın sen benim güzel kuşum” icra edilirken, sahnedeki koronun yerini izleyici korosu almıştı… Özlem Hanım tüm gece bize ortak anıları ile sanatçının yaşamından ilginç anekdotlar anlattı ve şiirlerinden okudu.

Zeki Müren “Çanakkale büyük anıtının tamamlanması için birçok konser verdi. Mal varlığının bir kısmını Mehmetçik Vakfı’na geri kalanını da Türkiye Eğitim Vakfı’na bağışladı. Bizde Akademi ile birlikte çağdaş ve Laik Türkiye için eğitim ve yardım kuruluşlarına katkıda bulunmak için çeşitli çalışmalar ve projeler üzerine çalışıyoruz” dedi. 

Gece yarısına yaklaşmasına karşın salon boşalmadı. Son ana kadar tüm salon o muhteşem konseri izledik. Sanat merkezi önünde çeşitli sanat etkinliklerinin duyuruları vardı. Siz de ailecek ruh mutluluğunuz için haftada birkaç kez sanat etkinliklerine katılın.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr Cemil Tugay ve Turgay Kızıltuğ Müzik Akademisi harika bir sanat gösterisine imza attılar. Şef Turgay Kızıltuğ, Solist Özlem Güner ve Akademi’nin değerli sanatçıları ve tüm emeği geçenleri bu kadirşinaslıklarından dolayı teşekkür ediyor, alkışlıyorum.

Göcek
02.10.2023




 

Bu yazı 591 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Hamdi GÜRBÜZ
    6 ay önce
    Emeğinize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. Sizin sayenizde sanat güneşimiz Zeki Müren'i yâd etme fırsatımız oldu. Teşekkürler.
  • Mehmet
    6 ay önce
    Zeki Müren, Türk müziğinin büyük bir efsanesiydi ve sanatına olan katkıları unutulmaz. Onun anma günü gecesi, Türk müziğinin zirvesindeki bu büyük üstatı anmak ve saygı göstermek için bir fırsattır. Zeki Müren'in derin ve duygusal şarkıları, kalbimizde ölümsüz bir yer bulmuştur. Onun sıcak gülümsemesi, kendine özgü tarzı ve zarif sahne performansları, onu Türkiye'nin en sevilen sanatçılarından biri yapmıştır.