Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Zaferin Kurtuluşun Kuruluşun ve Barışın Yüzüncü Yılı

17 Ağustos 2022 - 12:13 - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 - 12:19

 

Hafta sonu Pırnaz yaylasına gittim. Daha önceki yazılarımda da söz ettiğim gibi kuru fasulyenin yerli ata tohumlarından olan (Yaylalılar Gıcık fasulyesi diyorlar) Çameli fasulyesi yetiştiriyorum. Özbek Akçit ve Mahmud Al Hasan ile gübre ve ilaçlama işlerimizi tamamladıktan sonra tarlanın aşağısında büyük bir erik ağacı gördüm.  Dalları kırılırcasına sarı olgunlaşmış erikler. Nasıl da güzeller. Bu sene erik ve meyveler coştu. Göcekli emekli eczacı kalfası Yusuf Kaya’nın ablası, 90 yaşlarında Nurten abla ağacın gölgesinde oturuyor. Hoş beş sohbetten sonra “Erik toplayabilir miyiz?” diye sordum. “Hepsini alabilirsin!” dedi. Hepsi, belki ağacın üstünde abartmak olmazsa yüz kilo var. Ne zamanımız ne de boyumuz yeter toplamaya. Tam erikleri toplamaya başlarken unutulmuş bir çeşme gözüme ilişti…

Alnında “1977. Çomarın kızları H.R.T.” yazıyor. Buz gibi suyundaniçtik. Nurten ablama sordum: “Kim bu Çomar kızları?”. “Senin Topal Sultan eben değil mi? Kız kardeşi Hatice ninen”. Çomarın kızları, 1977 yılında yapılmış ama ben hiç görmemişim. Mehmet Ali Çomar. Annemin dedesi, benim büyük dedem. Bu topraklarda 100 yıl önce yaşamışlar, üretmişler. Önce ülkemizi kurtarmışlar sonra Cumhuriyeti kurmuşlar, bugünlere getirmişler. 

Bu sene zaferin, kurtuluşun, kuruluşun hatta barışın 100. yılı, coşkuyla kutlayacağız. Yüzüncü yıla yakışır hazırlıklar yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok büyük kutlamaya hazırlanıyor. Program hazır, logo yapılmış, yüzüncü yıl marşı söylenecek her alanda. Belgesel olacak. Daha neler neler. 

1922, 26 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri." komutunu vermesiyle başlayan Büyük Taarruz’un yıldönümünde başlayacak kutlamalar. Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yılı gelecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Afyonkarahisar’dan İzmir’e 400 km’lik Kurtuluş Yürüyüşüne isteyen herkes katılabilecek. Yürüyüşün başlangıcında Haluk Levent konser verecek. Sonra da 9 Eylül'ün; İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü kutlamaları ile zirveye çıkacak. 9 Eylül 1922'de Türk ordusu İzmir'e girip Yüzbaşı Şerafettin, Vilayete Türk Bayrağını çektiğinde, Mustafa Kemal Paşa Belkahvede yorgunluk kahvesini yudumluyordu. Başkomutan Mustafa Kemal bir gün sonra İzmir’e gelecek. O günün anısına; 10 Eylül 2022’de 100. yıldönümü ve bugüne atfen "100. Yıl Senfonik İzmir Türküleri Konseri" gerçekleşecek. 9 Eylül ile birlikte Birinci Dünya Savaşı’nın kalıntıları da bitti… 7 düvel  savaşlardan arınacak bölgemizde ve dünyada barış rüzgarları esecek. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Zülfü Livaneli ve Prof. Dr. Emre Kongar'ın katılımlarıyla bir de panel var. 100. yılda hiçbir etkinliği kaçırmamak gerekiyor. Kutlamalar sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de olmalı. Dünyanın her yerinde yaşayan yurttaşlarımızın da gözleri ve yürekleri Afyon’da, İzmir’de olmalı. 
100. yıl Marşı her yerde her alanda çalınacak. Kurtuluş yürüyüşünün ardından akşama doğru başlayan etkinlikler hava gösterileri; akşam da Gündoğdu Meydanında Tarkan konseri ile devam edecek. Konserin öncesinde Gündoğdu Meydanında kurulacak özel sahnede ülke tarihinin en büyük ve görkemli dijital gösterisi yapılacak.
İktisat Kongresinin 100. yılı olan Şubat 2023 yılı içinde görkemli programlar hazırlandığını duyuyoruz. Bunların hepsi belgesel olacak gelecek nesillere aktarılmak için. 
Sadece İzmir Büyükşehir Belediyemiz değil birçok kuruluş, STK da zaferin, kurtuluştan kuruluşa ve barışın 100. yılı için kutlamalar yapmalıdır.

TÜLOV (Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı) olarak, Yerel Belediyelerimiz ile birlikte Müjdat Gezen ve kızının oynadığı “Baba Kız” gösteri-tiyatro oyununun yaz turnesini gerçekleştiriyoruz. Takvimlerinize 24 Ağustos Ayvalık, 26 Ağustos Seferihisar  ve 29 Ağustos Marmaris notunu düşün. Yüzüncü yılımızı hep birlikte, 30 Ağustos’un ilk saatlerinde, Marmaris’te zaferin ve kurtuluşun ilk dakikalarında kutlamak dileğiyle.

 

İzmir 

15.08.2022
not: Karşıyaka Gazete 16.08.2022 tarihinde "Aradabir Sağlık" köşemde de yayınlanmıştır





 

Bu yazı 411 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum