Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Varol Atabay

20 Temmuz 2022 - 13:01 - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 - 13:14

 

24 Temmuz yaklaşıyor. 99 yıl, göz açıp kapayınca kadar geldi geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunun alındığı Lozan Antlaşması’nın 100. yılını kutlayacağız gelecek yıl. Yeni yetişen gençlerimize, yurttaşlarımıza iyi anlatmalıyız Lozan Sözleşmesini. Törenlerle kutlamalıyız. Başta belediyeler olmak üzere tüm resmî kurumlar, STK (Sivil Toplum Kuruluşları) çeşitli etkinliklerle en az bir hafta kutlamalı. Camilerde hutbelerle, yaylalarda yörük etkinliklerinde, tarlalarda sohbetlerde her yurttaşımız yeniden yaşamalı o günleri.

Milli bayramların kutlamaları son yıllarda ne yazık ki çok zayıf ve yetersiz yapılıyor. Ruhsuz, tatsız etkinlikler olarak geçiştiriliyor. Gelecek yıl 2023. Hem Cumhuriyetimizin hem Lozan Antlaşması’nın (Lozan Sulh Muâhedenâmesi) 100. yılı. Coşkulu, heyecanlı çok daha büyük etkinliklerle anılmalı, kutlanmalı.

Fethiye Göcek’te milli bayramların kutlanması ayrı bir güzellikte ve günün anlamına uygun yapılır. En güzel elbiseler giyilir, Göcek meydanında ellerde çiçeklerle toplanılır. Tam saatinde Atatürk’ün huzurunda kutlamalar yapılır. Hele 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları dört dörtlük olur. Adeta çocukluğunuzu yeniden yaşarsınız.

Her sene olduğu gibi bu yılda, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik bayramına Göcekliler yoğun bir ilgi göstermişti. Ben de katılmıştım. Rahmetli Varol Bey günün önem ve anlamını coşkulu bir şekilde, adeta bir orkestra şefi edasıyla anlatmıştı. Hatta mikrofon tutukluk yapmasına karşın o gür sesiyle törene katılan yurttaşlarımıza hitap etmişti. Göcek Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)’nin önceki dönem başkanı ve Göcek sevdalısının son konuşmasıymış meğer. Geçen hafta Fatih Ugan’dan, yatağında sensiz sedasız veda edişini öğrenince taziye için evine gittik. Göcek’in en güzel manzaralarına hakim evimin balkonunda eşi Neşe Hanım, kızları ve damadıyla o güzel insanı konuştuk. İyi bir Atatürk evladı, Cumhuriyet ilkelerini her alanda savunan örnek bir yurttaştı. Göcek meydanındaki Atatürk heykelinin boyasından çevre düzenine dek her türlü bakımına ayrı bir özen gösterirdi. Yetkililerin peşini bırakmaz, sık sık uyarırdı.  Veda etmeden önce Atatürk ‘ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözünü yazdırmak için epey uğraşmıştı. Yaşamını sunacağım Varol Atalay’dan öğreneceğimiz daha çok yaşam deneyimleri var. Gelin yaşam öyküsünü okuyarak bir kez daha saygıyla analım. 

1940 yılında İzmir’de doğan Varol Atabay, babasının asker olması nedeniyle ilk ve ortaokul eğitimini Türkiye’nin çeşitli illerinde tamamladıktan sonra Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olmuş. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Yüksek Matematik Bölümünde okurken sporcu kimliğiyle dikkat çekmiş ve voleybol oynamaya başlamış. Ülkemizi Öğrenci Olimpiyatlarında başarıyla temsil etmiş. Hatta askerliği sırasında ordu takımı ile de çeşitli ulusal ve uluslararası voleybol müsabakalarında yer almış. 1967 yılında sevgili eşi Neşe ile evlenmiş. Çeşitli kamu kurumlarında görev yaptıktan sonra, Ticaret Bakanlığı olarak başlayan bugünkü adı Hazine Müsteşarlığında Bilgi İşlem Merkezini kurmuş. Uzun yıllar merkezde hem programcı hem yönetici olarak büyük bir titizlikle görev yaptı. 1993-1997 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde Ekonomi Başmüşaviri olarak görevde bulunduktan sonra, 1999 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak emekli olmuş.

Yoğun iş temposu içerisinde her yıl eşi ve iki kızı ile çıktığı tatillerin birinde 1981 yılında Göcek ile tanışmış ve o günden sonra bir daha Göcek’ten hiç kopmamış. Uzun yıllar Göcek koylarında, amatör dalgıç olarak, dalmış. Buraya geldiği ilk günden itibaren kendisini hep Göcekli olarak gördü. Büyük bir Atatürk sevdalısı ve Atatürk devrimcisi olan Varol Atabay 2015 yılında ADD Göcek Şube Başkanı olarak görev yapmaya başladı. Başkan olarak görev yaptığı süre boyunca her ulusal törene, bayrama, etkinliğe günler öncesinden titizlikle hazırlanır Göcekli çocukların Atatürk’ü daha iyi öğrenmeleri için öğretmenleriyle birlikte omuz omuza çalışırdı. Okullarda ulusal bayramlar için kompozisyon, resim, atletizm yarışmaları düzenler, sadece dereceye girenlere değil neredeyse katılan her çocuğa değerli armağanlar verirdi. Armağan olarak vereceği kitapları eşi Neşe Atabay ile birlikte titizlikle seçer ve en küçük ayrıntıya bile dikkat ederdi. Dost canlısı ve yüreği insan sevgisiyle dolu olan Varol Atabay entelektüel ve esprili kişiliğiyle herkes tarafından sevilen bir Göcekliydi.  Bu güzel insan 4 Temmuz 2022’de aramızdan ayrıldı. Göcek güzel ve özel bir Atatürk sevdalısını kaybetti. Başımız sağ olsun. Yıldızlar yoldaşı olsun. Her milli bayramlarda aramızda olması dileğiyle…
Göcek
18.07.2022

Bu yazı 926 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum