Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Mersin

16 Kasım 2022 - 11:59

“Mersin” başlığı ya da kelimesi size neler hatırlatır, neler düşündürür? Akdeniz bölgemizin özel ve güzel bir ilimizi mi? Denizlerimizde yaşayan binlerce balıklardan bir balığı mı? Yoksa Hz. Nuh Peygamberin gemisine aldığı üç kutsal bitkiden biri olan mersin meyvesini mi?

Ben bugün yöresine göre “murt” meyvesi, “hambeles” de denilen mersin bitkisinden söz etmek istiyorum.  Aslında herkesin ivedilikle keşfetmesi gereken küçük mucize meyvelerden biri. Özellikle kışa girmeye hazırladığımız bu günlerde. Bizim oralarda; Fethiye, Teke yarımadasında daha çok mersin diye biliriz. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde de yetişen bu bitkiye hambeles ya da murt meyvesi adı daha yaygın kullanılmaktadır.

Boyu 5 metreleri bulmasına karşın daha çok çalı vasfındadır. Yaz kış yeşil yapraklıdır. Şirin gökteki yıldızlar gibi kokulu beyaz çiçekleri vardır. 

Benim çocukluğumdan bugüne dek mezarlıklarda  cenaze törenlerinde yoğun olarak kullanılır. Akdeniz bölgesine özgü maki bitki topluluğunun bir üyesidir. Bugünlerde bizim oralarda doğaya çıkarsanız yol kenarlarında size sarı-beyaz, siyah ve kırmızı meyvelerini cömertçe sunar. Köylü pazarlarında da bulabileceğiniz bu meyveler genellikle nohut büyüklüğündedir ve incir çekirdeği gibi çekirdekleri vardır. Buruk ve mayhoş bir tadı olan meyvelerinin sayısız yararları vardır. 

Sindirim sistemi başta olmak üzere kalp ve damar, cilt ve şeker gibi metabolizma hastalıkları üzerinde de yararlı etkileri vardır.

Daha özele inecek olursak; Kolesterol ve kan şekerini dengeleyerek damarların sağlıklı çalışmasına büyük katkıda bulunur. Dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu özelliği ile kadınlarda daha çok görülen varis sorununun azaltılmasına destek olabilir.

Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde daha çok görülen bulantı ve kusma gibi sorunların yaşanmasına engel oluyor.

Mideyi rahatlatarak sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olur. İştah açıcı etkisi var.

Solunum sistemi ile ilgili yaşanan bronşit gibi akciğer enfeksiyonları gibi diğer iltihabi olayların iyileşmesine de katkı sağlar. Balgam söktürücü özelliği vardır. Yapraklarını parmakların arasında ovuşturunca hoş rahatlatıcı bir koku yayar.

Yaprakları çay gibi demlenip cilde sürüldüğünde sivilce ve akneleri hızla iyileşmesinde önemli katkıları olur. Ah ah neler çektim dediğiniz egzamaların hafifletilmesine hatta iyileşmesine katkı verebilir. Cildin ışıl ışıl ve pürüzsüz olmasına yardımcı oluyor.

Çiçekçilik sektöründe buket ve çelenk süslemelerinde de yaygın kullanılır. Bahçe ve peyzaj çalışmalarında çit süslemelerinde de kullanılan her mevsim yeşil yapraklı olan bir bitkidir. Mersin ya da hambeles bitkisinin kendine özgü kokusuyla dikkat çeken yapraklarından çay demleyenlerin, kurutulmuş olarak tüketenlerin sayısı da günbe gün artmaktadır. Reçel ve marmelat olarak ta tüketilir. Likör yapanlarda var. Ekşimiş ve kendine has kokusu nedeniyle kurutulmuşları et yemeklerinde baharat olarak da denenebilir. Geçmişte kralların kraliçelerin taçlarını süsleyen ve şifa kaynağı mersinimizi anımsatmak, tanıtmak istedim. Hani olurda yolda, tezgahta görürseniz bir avuç alıp tanışmanızı istedim. 

Daha sağlıklı olmak için bu güzel yurdumuzun emsalsiz değerlerinden birini sizlerle paylaşırken İstanbul İstiklal Caddesindeki patlamada 6 yurttaşımız yaşamını kaybetti, 81 kişide yaralandı. Ölen vatandaşımıza Allahtan Rahmet dilerken yaralananlara da acil şifalar dilerim. Özellikle seçimler yaklaştıkça bu tür terör saldırıları artacaktır. Devletin ilk ve en önemli görevi vatandaşın can güvenliğini sağlamaktır. Bunu bir kez daha anımsatmak görevimizdir. Aman dikkat…

Göcek

14.11.2022



 

Bu yazı 458 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • İbrahim Yaprak
    1 yıl önce
    Merhaba Nurettin abi. Bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim. Yüksek enerjine hayranım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.
  • Şerafettin çiftcioğlu
    1 yıl önce
    Gene aydınlatıcı ve faydalı bir yazı eline kalemine sağlık.