Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Mayıs Gelincikleri

04 Mayıs 2022 - 07:58

Mayısın Gelincikleri
Nisan ayını tamamladık. Günler mi hızlandı, dünya mı doludizgin? Anlamakta zorlanıyorum. Mart-Nisan derken baharın son ayına geliverdik. 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı. Çifte bayram. Şeker bayramı ile birleşince umutlar, beklentiler daha da artıyor. Mayıs bana; kavgayı, mücadeleyi, azmi ve kırmızıyı hatırlatır. Taksim Meydanına götürür. Gezi Davası’nda yaşananlar… Vicdanların vicdansızlığa dönüşünü yaşatır. Heyecanın, umutların ve adrenalinin arttığı aydır Mayıs… Gelincikler, ah o gelincikler. Tarlaları, doğayı silme kırmızıya boyarlar. Devrimci ruhumu kabartırlar.

 

Mayıs yılın beşinci ayıdır. Nisan ile Haziran arasında yer alır. Sanki uzatmak ister baharı 31 günlük süresiyle… Mayıs, baharın genç kızlığa geçiş ayıdır. Buğdayların, yulafların başaklara dönüştüğü aydır. Kadının adıdır Mayıs..

Sözlükler neler yazıyor Mayıs için? Bir bakalım.
Mayıs kelimesi Türkçe'de "ay adı" anlamına geliyormuş. Yeni Yunanca’da Máios μάιος z "ay adı" sözcüğünden alıntıymış. Yunanca ile Latince aynı anlama gelen Maius sözcüğünden alıntıymış. Bu sözcük Maia "Büyük Hanım, Mayıs başında bayramı kutlanan Roma tanrıçasının özel adından türetilmiş. Bu kelime Latince yazılı örneği bulunmayan *mag-ia sözcüğünden türetilmiş.
Mayıs kelimesi bizim tarihimizde de ilk kez Aşık Paşa, Garib-name (1330) eserinde yer almış.
İlk gününden bu güne Mayıs acı tatlı nice anılar, günler yaşatmış insanlığa…
Emek ve dayanışmanın günüdür 1 Mayıs… 
5-6 Mayıs Hıdırellez; dilek, umudun ve gecenin bayramıdır. Yaz, ucunu gösterir Hıdırellezde… Aşk ile ateşin buluştuğu yerdir. Yayla kokusu gelir uzaktan, Toroslardan. Anneler günü gelir ardından. 
Kurtuluşun başlangıcıdır 19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Samsun’dan çıkar bayraklar Ankara’ya doğru.
Anneler günü, Eczacılar günü, ebeler günü, Batman günü, havlu günü, çorap günü… daha neler neler sunar bizlere… Tüketimin, liberalizmin coştuğu aydır Mayıs.
Anılarımızda, acılarımızda yaşayan darağacında üç devrimci gencimizin adıdır Mayıs. Mücadeleleri ile insanlık tarihinin unutulmazları arasında yerlerini aldılar. Halkı ve idealleri için gözlerini kırpmadan gittiler darağacına…
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan. İdealleri ve mücadeleleri bizlerin hep rehberi olmaya devam edecek insanlık var oldukça…

Geçtiğimiz hafta Karşıyaka’da güzel ve çok anlamlı bir toplantı yapıldı. Çalışkan, üretken, yazar Recai Şeyhoğlunun yönettiği etkinlikte bir asırlık mücadele ve bilim adamlığından Nobel Barış ödülüne adaylık çıktı. Benim de çok sevdiğim saydığım hocaların hocası Prof. Dr. Veli Lök hocamızı sundu Prof. Dr. Şerafettin Canda… Yaşamını hem anlattı hem de yazdı. Nobel Barış ödülü hocam Veli Lök’e çok yakışır. İşkencecilerin korkulu bilim adamı ve İstanbul Sözleşmesinin fikir babasıdır Veli Lök hocamız. Ülkemiz adına iptal edildiği ve tartışıldığı bir dönemde Türk Kadınını ve halkını, bizleri onurlandırır böyle bir ödül? Düşünenleri, önerenleri içtenlikle kutlarım.

Devrimin, başağın ve kırmızının ayı Mayıs ayında  öncelikle 1 Mayıs işçi ve emek bayramı başta olmak üzere tüm bayramlarınızı kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim. 

Göcek
01.05.2022







 

Bu yazı 582 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum