Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Göcek Hukuk Enstitüsü

27 Ekim 2021 - 21:18 - Güncelleme: 28 Ekim 2021 - 06:55

Göcek, Büyükşehir yasasından sonra beldelikten (geçmişte kasaba) mahalle statüsüne düşürüldü. Turizme, ticarete dolayısıyla ekonomiye çok büyük katkıları olan bir yerleşim yeri. Büyükşehir yasasının en büyük eksikliklerinden biri. Bence gelecekte bu statü yeniden değerlendirilmeli ve Göcek gibi yerleşim yerlerine adlarına ve nüfuslarına uygun bir tanımlama bulunulmalı.  Muğla ili Fethiye ilçesine bağlı, şirin ve birçok insanın yaşamını sürdürmek istediği dünya güzeli bir yer. Türkiye’nin birçok doğa sever, deniz sever insanı kah sezonluk kah yıl boyu Göcek’te yaşar. 

Adem Sözüer bunlardan biri, Göceki benden fazla tanıyor desem abartmış olmam. Yaklaşık 12 yıl önce Göcek’e gelmiş. 12 yıldır ev kiralayarak, otellerde kalarak Göcekli olmuş. Kimdir Adem Sözüer, Hukuk Profesörü Doktor, Türk Akademisyeni Vikipedi öyle diyor. Kendiside sohbet sırasında teyit ediyor; Rizeliyim, İkizdere’de doğmuşum. Ceza hukuku konusunda engin deneyimleri var. Hatta 2005 yılında İzzet Özgenç ile birlikte Türk Ceza Hukuku baş mimarlarından olmuştur. Ayrıca Dünyada ilk olan İstanbul’da yapılan “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” başkanlığını da yürütmektedir. Bu organizasyonun ilk fikir babasıdır. Sözüer çevreye ve doğaya düşkün bir hukukçudur. Göcek hayranı. Göcekteki çarpık yapılaşmadan da rahatsız. 

Adem Hoca geçen hafta Göcek’te güzel ve değerli bir etkinlik yaptı. Zeynebim Göcekiçi Kafe karşısında Göceğimizin ilk  Apart oteli olan Selya Apart otelde, 9-16 Ekim 2021 tarihleri arasında uluslararası, üç ülke; Almanya, Macaristan ve Türkiye’den katılan 33 akademisyen ile dolu dolu bir buluşmanın önderliğini yaptı. Sempozyumun ana başlığı; Dijitalleşme ve Ceza Hukuku. Bu etkinlik sadece bilimsel bir toplantı değil, aynı zamanda doğayla buluşma etkinlikleriyle zenginleştirilmişti. Göcek sahilinde 10 km yakın sabah yürüyüşü, Otelden Göcekiçi’ne Bayraktarlar yürüyüş, Göcek halkı ile tanışma ve farkındalık kortej yürüyüşü. Kortej yürüyüşünde akademisyenler kendi ülke bayraklarına uygun giysiler giymişlerdi. Adem hoca, kırmızı şort beyaz ceket ile yürüdü. İnlice'ye doğa yürüyüşü, Göcek adalarında denizcilik. Yelkenciler kursları, daha neler neler. Üç ülkeden gelen akademisyenler, akademik sunumların yanında Göceğimizin doğal güzellikleri ve yöresel tatlarını da tatmanın mutluluğuyla ayrıldılar. Tekrar Göcek’te buluşma dilekleriyle ülkelerine uçtular.

Konuklarını uğurladıktan sonra Zeynebim Kafe’ye gelen ve kısa bir söyleşide bulunduğumuz değerli hocamızın, Göcek ile ilgili bilgi, görüş, önerilerini dinlerken hayran olmamak elde değildi. Almanya üniversitelerinde de hocalık yapan uluslararası özelliği olan hocamız Göcek’te Otistik Çocuklar Eğitim ve yaşam merkezi de kurulabileceğini düşünüyor.  Adem hocanın; ışıklar ve özgürlükler ülkesi Likya’nın Fethiye’nin geçmişten günümüze gelen arkeoloji ve tarihi geçmişine baktığımızda Göcek’te Hukuk Enstitüsü'nün kurulması önerisi benimde çok hoşuma gitti. Genelde Göcek deyince Turizm, yatçılık, denizcilik gelir. Gelecekte başta dünya adalet, hukuk akademisinin merkezi ve birçok kültür ve bilimsel etkinliklerin merkezi olabilir. Coğrafi, ulaşım, iklim ve insan kaynakları açısından çok uygun olan Göcek, Hukuk Enstitüsünü kurmak için ülke ve yerel yöneticilere önemli bir görev düşüyor. Ayrıca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Göcek halkının dikkatine sunarım

Bu yazı 767 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum