Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Göcek Göçü, Yayla Yürüyüşü

29 Haziran 2022 - 17:54 - Güncelleme: 30 Haziran 2022 - 11:13

 

Doğada, sokakta, kırda yürüyüşe çıktıktan sonra önce havaya, sonra doğaya bakarız. Yürüdükçe yeşillikler ağaçlar bahçeler derken çiçekler ilgimizi çeker. Hele bahçelerin içinde topan topan güller, sardunyalar, kadifeler ilk gözüme çarparlar. Çiçeklerin en güzellerinin bahçelerde boy gösterdiği Haziran ayının son haftasındayız.

Duyan gören atlayıp gelen doğaseverler 22 Haziran akşamı Göcek’te Zeynebim Göcekiçi Kafe Bar Restoran bitişiğindeki boş alanda çadırlarını kurdular. 

Gelenleri İsmet Dim ve Şerif Şimşek karşıladı.  Sonradan gelenler ilk gelenler tanıştılar sohbet ettiler. “Yarın Göcek Göçüne katılıyormusunuz?” “Bizde Turgutlu’dan geldik” “epey de uzunmuş” “Bizde Adabelenliyiz. Demek ki sizde öğretmensiniz.” Amaç bir olunca insanlar nasılda birbiriyle kaynaşıveyor. İnsan sıcaklığı. Amaç birlikteliği. Çadır kurmada biraz acemi olanlara, daha deneyimliler yardım ediyor. Bir kaç saat içinde çadırlar kuruldu. Alan rengarenk oluverdi. Akşam sofraları bile yer sofralarında kendini gösterdi. Ev marifetlerinde hanımları geçen emeklilerinde sohbetleri bir başkaydı. “…şu sarmaları kocacığım özene bezene yaptı. Almaz mısınız Buyrun”

Fethiye Belediyesinden Kültür Müdürü Halime Ok, sağlıkçı ATT Yusuf Keskinsoy yürüyüşe katılacakların hem kayıtlarını hemde sağlık kontrollerini ve sorgulamaların yapıyorlardı.

Perşembe Sabahı saat 07.30 da topluca 19. Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Yürüyüşü için harekete geçmeden önce fotoğraflar çekildi.

İlk durağımız Eski Gökçeovacık 52 Nolu Zeytinyağ Fabrikasına geldik. F. Batuhan Sağlam ve Fabrika çalışanları bizleri kapıda karşıladılar. Önce tişört ve şapkalarımızı aldık. Kahvaltı için sofralar kurulmuş. İlk buluşmanın heyecanı geçince önce Fabrika Yöneticilerinden Sayın Sağlam Bölgemiz ve Ülkemiz için önemli bir yatırım olan Fabrikanın kuruluşunu ve hedeflerini anlattı. Ziraat Mühendisi Süleyman Kurnaz Zeytinyağının Sağlık, ekonomisine değinirken neler öğrendik neler. Sızma yağı, rafineri yağı nedir? PH nedir? Polifenollerin önemi nedir? Zeytin, zeytin yağı İle ilgili ne varsa anlattı. Şarap misali zeytinyağının nasıl tadım test yapılacağını gösterdi, uygulattı. Pekçok gelen sorulara cevap verdikten sonra üretim aşamalarını anlatmaya geçildi.

Zeytin ve zeytinciliğe dair epey bilgiyle yüklendikten sonra Cavit Demir’in eşeğinin anırmaları ile tekrar yola koyulduk. Kertmeç üzerinden 20 km yakın yürüdükten sonra bölgemizi doğa harikaları arasında, bülbül seslerini bastıran şırıltıları ile ünlü Kızıldereye geldik. O kadar yol gelipte mayoları giymemek olmaz. Buz gibi suda çığlıklar birbirine karışırcasına yüzmeye çalışıldı. Su oyunlarından sonra derenin içinde sofralar kurulmuş, sazlar sözler birbirine karışıyordu.

Akşam Muammer Avcar anısına düzenlenen sohbet ve saz etkinliğine eşi Şükriye Hanım, akraba ve dostlarıda katıldı. Kurulan saz ekibinde Ergün Demir, Göcek Kültür ve Turizm Dernek Başkanı İlknur Arsal’da vardı. 

Hakkı Güzel’in kavalı yerine bize eşlik eden eşeğin anırmaları ile uyandık. Sabah su şırıltılarının karıştığı kuş sesleri arasında bülbül seslerini ayırt edebilmek için kulaklıklarımı taktım.

Dedelerimizin yaklaşık 90-100 km olarak, 4-5 günde yürüdüğü bu yayla yürüyüşünü ilk yıllardaki gibi tüm olarak yürümeme kararı aldığımız için zaman zaman araçlardan faydalanmaya da başladık. Asfaltlarda ve yokuşlarda otobüslere bindik. Çöğmen üzerinden Efekli yokuşuna ulaştığımızda sabah kuşluk vaktiydi. Doğa kuraklıktan yeşile dönmüştü. Çamların arasından orman yolundan Gerede Ovası ve Nif (Arpacık) Sulama Göletini seyrederek Kızlanoluğa’na varıverdik. Dalaman CHP İlçe Başkanı Sezer Durmuş eşliğinde yaklaşık 40 doğasever de bize katıldı. Çaldağı yamacında Kızlanoluktan sularımızı içtikten sonra yörük göçerler tanışma toplantısını tamamladı. Öğleden sonra Dilek taşı tepesinde dilekleri için arkalarına bakmadan dilek taşlarını attılar. Ben “ 2023 yılında Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme dönme ve ekonomik darboğazdan çıkma” dileğinde bulundum. Kırkmaara vardığımızda yağmur başlayınca otobüslere sığındık. Poyraz Gediğini aşıp ta Karafilli’ye doğru inişe geçtiğimizde atkuyruğu tarlalarıyla karşılaştık. Sarı yeşile üstün gelmeye çalışmış. Mümkünmü? Sarı ve yeşil bereketin renkleri. Tıpkı Zeynebim Göcekiçi’nde olduğu gibi. Karafilli Çınar altına geldiğimizde  kara yağmur bulutları, sert esen rüzgarları ve çalkalayan yağmur… İlk kez katılanlarda tedirginlik. Meteorolojiye bakmaya çalışanlar, “ … aaa burada internet yok, telefonlar çekmiyormuş diyenler”. İyi niyetli olanlar “… bunlar geçiş yağmurları. Merak etmeyin 1-2 saate kadar geçer giderler” derken koca bir ateş yakıldı bile. Akşam güneşi ile çadırlar kuruldu, bulutlar Pırnaza doğru uçtu gitti. Çınar’ın altında ateşin başında sofralar kuruldu. CHP İlçe Başkanlığının ikramı taze balıklar ve barbunya epey konuşuldu. Sazlar, darbukalar başladı bile… İnliceden akrabam yerel sanatçı Sebahattin Kundakçı kızı ile yeğenim Göcek STK nın önderlerinde Onur Ugan daha birçok yörük göçerleri gecemize destek için geldiler. Yörüklerin bir grup temsilcisi ile 31. Nif Kiraz Festivaline gittik. Yağmurda sonra büyülenir kalabalık. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca. 17. Dönem Nif’li Muğla Milletvekili ağabeyimiz Sami Gökmen ve çevre muhtarlarıyla önce en iyi Kiraz yarışması, sonra “en çok kim kiraz yer”

Yarışmaları yapıldı. Ayşe Dinçer’in konseri ile sahne önü doldu taştı. 

Yürüyüşün sonraki günlerini gelecek yazıma bırakarak sizlere de sağlıklı yaşam yürüyüşlerini eksik etmemenizi öneririm. Sağlıklı yaşam için en az günlük 10 bin adım yürüyün. Sağlıcakla kalın.

Göcek 

27.06.2022



 

Bu yazı 542 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum