Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Engelli ile yaşamak…

26 Ekim 2022 - 07:36 - Güncelleme: 26 Ekim 2022 - 07:48

Günler o kadar hızla gelip geçiyor ki… Yetişmeye çalışıyorum. Yetişemiyorum. Ben öyleyim. Sizler de öyle misiniz,  bilmem?. Biraz da kendimize, ailemize, dostlarımıza zaman ayırmalıyız, ayırabilmeliyiz. Ben bu konuda zayıf olduğumu düşünüyorum. 

Geçtiğimiz Perşembe günü Denizli Özel Sağlık Hastanesinde uzun süredir tedavi gören değerli dostum emekli öğretmen Şerif Şimşek’in eşi Hatice Hanımı ziyaret için İzmir’den yola çıktım. Fethiye Göcek yöresinin sevilen, Türk Halk Müziği yerel sanatçılarından olan Şerif Hoca’nın diğer lakabı da “Darpaklı Şerif Hoca” dır. Saz çalar, beste yapar. Yöresel oyunları oynar. Güzel fıkralar anlatır.  Yaşama hep pozitif bakar, hiçbir zaman kaşının kasıldığını, yüzünün asıldığını görmedim. Sabırlı, yardımsever, dost canlısıdır. Çok iyi bir aile reisi ve babasıdır. Örnek bir insan. 20 yaşlarında bir kızı var. Down sendromlu. Onunla her gün ilgilenir, oyunlar oynar, eğlendirir,  gezmelere götürür. Sadece babalık yapmaz aynı zamanda baba-kız olarak iyi bir arkadaş ilişkisi içindedirler. Kızı için de gerek ev içinde, gerek dışarda sürekli çalışır, çırpınır, didinir. Kızı gibi engelli sayısının yüksek olduğu Fethiye’de kızı ve diğer engelliler için “okul açılması ve diğer sosyal projeler oluşturmak” için ne kadar çok çaba gösterdiğinin yakından tanığıyım. Şerif hocamızın eşi yaz ayları başında ağır bir beyin ameliyatı geçirdi. Ameliyat sonrası konuşma ve yürüyüş sorunları oluştu. Ek tedaviler gerekti ve uzunca bir süredir Denizlideler. Tedavilerin bittiği bu günlerde ziyaret etmeyi bir görev bildim. İki engellisi olan  bir baba ve yaşam heyecanını bir gram eksiltmeyen bir ev reisine destek olmak için zaman ayırdım.

Erken yola çıktığım için sanki yol kısaldı. Aydın’dan geçerken hadi çal kapı Efeler ilçe Belediye Başkanı Av. Mehmet Fatih Atay’ı ziyaret edeyim dedim. Belediye  girişten itibaren vatandaşlara en iyi hizmet verilecek şekilde yapılandırılmış. İnsan odaklı tam bir hizmet merkezi oluşmuş. TBMM’de 25. Dönem’de birlikte çalışmıştık. İki dönem Aydın Milletvekilliği yaptı. Sıcak bir ortam sıcak karşılama. “Denizli’ye giderken Başkanıma uğrayayım ve izin verirse yaptığı hizmet odaklı birkaç merkezini gezmek istediğimi” ilettim. Biz çay içip ve yeni ürün incirleri yerken Başkanlık makam önünde kalabalık olmaya başladı.

Sağlık Daire Başkanı Dr. Eralp Atay ile birlikte Efeler ilçesi Otizm Yaşam Merkezini ziyaret ettim. Mükemmel ve Avrupai bir merkez- okul yaratmışlar. Görevini severek yapan personeller. Özel ve bireysel eğitim alan çocuklar. 250’ye yakın öğrenci. Çıkışta çocuklarını bekleyen anneler. Teşekkür dolu gözler ve sözler. 

Efeler ilçesinde ama Aydın Merkezine de hizmet veren dört dörtlük “Kitap Kafe” Eğitim Merkezine gittik. Kitaplar rafları doldurmuş, ders yapan öğrenciler ve okumaya zaman ayıran Aydınlılar. Çay ve su ikram belediye tarafından sağlanıyor. İlçede 6 adet “Kitap Kafe” açılmış. Benim ziyaret ettiğim kitap kafede 7 genç çalışıyor. Harika…

Belediyeye dönerken Efeler Belediyesi Gündüz Bakımevi - kreşe uğradık 3-6 yaş grubu öğrenci bahçede öğretmenleri eşliğinde jimnastik yapıyorlar. Minikler hem şarkı söylüyor hem de sporlarını yapıyorlardı. 

Yol boyunca Sayın Atay’ın sürdürülen ve tamamlanan projeleri arasında; Kadın Üretim Merkezleri, Enginar başta olmak üzere şevketi bostan, incir daha nice markalaştırdıkları tarım ürünlerini anlatırken ne kadar haklı olarak övündüklerini ve gurulandıklarını gördüm. Ve Down sendromlular için bir okul ve hizmet alanı çalışmalarının devam ettiğini anlattılar. 

Sağlık Daire Başkanı, Belediye Meclis Üyelerinin destekleri ile Alzheimer ve ileri yaşam merkez çalışmalarını da yürüttüklerini duyunca çok sevindim. 

Yolu düşen yerel yöneticilerimizin, Belediye Başkanlarımızın Efeler Belediyesinin yaptıklarını özellikle ziyaret ederek görmelerini ve incelemelerini öneririm. Tam bir akademik anlayış içinde Üniversitelerin de katkılarıyla ülkem adına güzel hizmetler. Birikimlerini vizyonuyla birleştirerek halkıma ve engelli yurttaşlarımıza yaptığı hizmetler için Başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını içtenlikle kutluyorum. 

Ülkemizin her yerinde sosyal devlet anlayışının, sosyal demokrat düşüncenin daha da yaygınlaştırılması dileklerimle. 

Göcek
24.12.2022




 

Bu yazı 1810 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum