Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Dayanışma…

19 Ekim 2022 - 06:08 - Güncelleme: 19 Ekim 2022 - 06:48

 

Ekim Ayının ikinci haftasının ortaları, 

Tülov genel sekreteri Eczacı Barış Özgen telefonun ucunda heyecanlı heyecanlı “Safiye Sultan’a kahvaltıya gidiyoruz sürprizlerim var” dedi. Arabayı park ettikten sonra Alsancak Bornova sokaktan geçiyoruz. Levantenlerden kalma tarihi bir sokak.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1975 yıllarının ünlü Patoloji Kürsü Başkanı ve Dekanı Rahmetli Prof Dr Yavuz Aksu hocamı anımsadım. 1980 darbesi sonrası Türkiye’nin ilk 1402’liklerindendi. Üniversiteden uzaklaştırılan ve öğrencilerinden koparılan hocalarımızdandı. Bornova Sokakla beni ilk buluşturan yiğit, devrimci  bir insandı. Bir akşam bu sokaktaki bir kafe - restorana davet etmişti. 5-6 arkadaşımızı ağırlamıştı. Rahmetle, sevgi, saygı ile anarım. 

Bornova Sokak sonraki yıllarda cazibesini, canlılığını kaybetti. Dar ve kasvetli bir sokak olmuştu. Trafikten, ondan bundan çekinilen kaçınılan bir sokaktı. Hatta gece geçerken endişelendiren, korkulan bir yere dönüşmüştü. Sokak şimdilerde pek düzenli ve canlandı. Sağındaki solundaki dükkanlar güzelleşti. Gönül rahatlığı İle gelinir geçilir ve geziler oldu İzmir’in ünlü ve yıllanmış Dostlar poğaça dükkanı ve fırının yanından Alsancak Garına doğru giderken, Bornova Sokak esnafları sokağın ortasına “Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ederiz” pankartını asmışlar. Sokak yenilenmiş, trafiğe kapatılmış. Gerçekten gidilmeye görülmeye değer olmuş. Başta başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz. Sokak kenarlarında simit, poğaça ile çaylarını yudumlayanları, sabah sohbeti yapanları, gazetesini okuyanları görünce sokağın 40 yıl önceki asaleti, çekiciliği geri gelmiş. 

Bornova sokağının paralelindeki 1456 sokakta “Safiye Sultan’ın Yerine” geldik. Uzun bir masa, etrafında bizden önce gelen dostlar. Masa kahvaltılıklarla donatılmış. Safiye Hanım bizleri ayakta karşıladı. Bizden önce gelenler ile selamlaşma, tanışmalar derken, masa başında yıllar öncesinden tanıdığım ve gözümün ısırdığı bir kişiyi ha çıkardım ha çıkaracağım. Evet evet bu o Gültepe’nin ünlü devrimci Belediye Başkanı “Aydın Erten’in” yakın arkadaşlarından Koç Ali’ydi. Yine de emin olmak için yanımda oturan Barış’a sordum. Safiye Sultan İzmir’in önde gelen Sivil Toplum Kuruluş ( STK) temsilcilerini kahvaltıya çağırmış. Çayları ve özenle hazırladığı kahvaltılıkları yerken eskilerden, anılardan konuşuldu. İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Koç Ali ( Koç Ali Al) Rahmetli Aydın Erten’in 2 oy farkla Gültepe Belediye Başkanlığını nasıl aldıklarını, o günleri tekrar yaşarcasına konuklara heyecanla anlattı. O günlerdeki dayanışma bambaşkaydı. Hani şairin dediği gibi “yarin yanağından başka…” Konuşmacılar, özellikle TBMM’den geçen Sansür Yasasından sonra STK’larının önemi çok artacağının altını çizdiler. 1980 öncesi dayanışma ve paylaşmalarda da olduğu gibi bu tür hareketlerin önümüzdeki günlerde epey değer kazanacağını tekrar tekrar anlattılar. Safiye Sultan ( Safiye Karakurt Zengin) konuklarını bir arada görmekten çok mutlu olduklarını samimi ve dostane açıkladıktan sonra, STK Başkan ve temsilcileri ayrı ayrı söz alarak derneklerinin yaptıkları çalışmalardan örnekler verdiler. Bayraklı’daki Manisa Dernekler Federasyon Başkanı Başkanı Halit Oran son bir yılda artan enflasyon ve yoksulluğun özellikle kıyı mahallelerde ve çocuklar üzerinde yarattığı travmalardan bahsetti. “Uyuşturucu ve yok olan geleceğimiz gençlerin, öncelikle beslenme ve eğitim, daha sonra da spor ve sosyal etkinliklerle tekrar kazanılması gerektiğine değindi. “İktidar vatandaşını unuttu, kendi derdiyle uğraşıyor. Yerel yönetimler daha çok spor sahaları, daha çok sosyal etkinliklere önem vermeliler” diye açıklamada bulundu. Bu arada yıllar öncesinden tanıdığım, İzmir’in yardımsever ağabeyi Uğur Yelekli’nin yardımsever çaba ve gayretlerini duymaktan da mutlu oldum. Gençlerimize ve Izmir’lilere yaptığı katkıdan dolayı onların adına kendisine teşekkür ederim. Kahvaltı sonrası teşekkür edip Fethiye’ye doğru yola çıktım. Geçtiğimiz Cumartesi Akşam Fethiye’nin Karacaören Mahallesinin 20 günlük muhtarlık yapan Arife Dikmentepe’nin düğününde bir telefon geldi. Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay Sansür yasası görüşülürken kürsüde yasayı protesto etmek için  telefonunu kırdıktan sonra, pek çok vatandaş, kendisini arayarak yeni bir telefon alması için tekliflerde bulunanlara teşekkür edip; “TÜLOV (Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfının) öğrenci ve yurt projelerine destek olmalarını öğütledim” dedi. Vakfımıza ve öğrencilerimize desteklerinden dolayı kendisine teşekkür ederiz.

Değerli okuyucular ve dostlar “Dayanışma ve Paylaşım” bugünlerde çok önemli. Çok sayıda öğrencimiz burs için bizlere başvuruyor. Şimdilik 100’e yakın öğrencimize destek verebiliyoruz. Sizde Tülov Vakfının öğrenci burs ve yurt projelerine katkıda bulunmak isterseniz Vakfımızın ve Türkiye’nin “çağdaş eğitim” hareketine önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz. 

Detaylı bilgi için www.tulov.org.tr adresinden alabilirsiniz. Bana da drnurettindemir@gmail.com ulaşabilirsiniz. Dayanışma hem kutsal hem de insani bir harekettir. Toplumsal sağlığımıza önemli bir katkı sağlar. 

Göcek
17.10.2022

Bu yazı 494 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum