Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

Artık Özgürsünüz

24 Mart 2023 - 06:22

Artık Özgürsünüz…

Yüzyıl önce kurtuluş savaşının bittiği 5. ay, Lozan Barış Antlaşmasına daha 5 ay kala İzmir tarihi bir gün yaşıyordu. İzmir 1. İktisat kongresi. 

Yüzyıl sonra büyük acıların yaşandığı Kahramanmaraş depremi nedeniyle ertelenen İzmir’de ikinci yüzyıl iktisat kongresi “Yeniliğe Davet” programıyla 19 Mart 2023 “Liderler Buluşuyor” oturumu ile sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ilgi ile izlendi. İzmir’de alınan kararlar ve uygulama programları birçok ülke tarafından da örnek alınacağı düşüncesindeyim.

CHP Genel Başkanı, 13. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu “İkinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz. İşimizin çok kolay olduğunu kimse düşünmesin. Ama birinci yüzyılda da o dönemin liderlerinin işinin çok kolay olmadığını onlarda biliyorlardı” diye vurguladı.. 

Heyecan, görsellik, dayanışma ve birlikteliğin tavana vurduğu salonda liderler ayrı ayrı çok değerli görüşler sundular. 1. İktisat Kongresinin önemi ve alınan kararlar ve uygulamaları ile Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar büyük bir lider olduğu hatipler tarafından tek tek vurgulandı. 

2. Kemal de gelecek 2. yüzyıla millet ittifakıyla birlikte büyük bir umutla kapı araladılar

Deva Lideri Ali Babacan 13. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu’nun göreve başladığının ilk doksan dakikasında önce basına sonra tüm Türkiye’ye “Artık Özgürsünüz” demesi yoğun alkışa neden oldu. Ekonomimizin anlaşılmaz ve süslü kelimelerle anlatmaya gerek olmadığına, anlaşılmasının çok kolay olduğunu vurguladı. Ve ekonomimizin yaşadığı perişan halini grafiklerle anlattı. Kısa sürede hasta halinden kurtarabileceğimizi açık açık anlattı.

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal bugünlere gelişimizde 1. Yüzyılın başında başta Atatürk olmak üzere o dönem önderlerin ileri görüşlülüğünü ve 14 Mayıs’ta demokrasinin nasıl taçlandırıldını anlattı. O gün devredilmez sanılan iktidarın medeni dünyaya örnek olduğuna vurgu yaptı. Bunun iki ay sonrada yine aynı duygu ve olgunlukla olacağı inancını paylaştı.

Gelecek Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da etkileyici güzel bir konuşma yaptı. Türkiye’nin dünyanın merkezi olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’yi kısa sürede sadece bölgesinde değil dünyanın önde gelen, yatırımların yapıldığı bir ülke haline getireceklerini açıkladı. 

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, Meral Akşener’in selam ve başarı dileklerini iletti. Cumhuriyetin, Atatürk’ün fırsat eşitliğine vurgu yaparak “ben bir erkek ve İzmirli olarak bugün bir kadının Genel Başkan yardımcılığını yapıyorsam, 1. İktisat kongresinde alınan eğitimde ve her alanda sağlanan fırsat eşitliğinin sayesindedir” dedi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı lideri Temel Karamollaoğlu 1. İktisat kongresinin önemine değindi. Sanayi devrimine vurgu yaptı. Herkesin o dönemde alınan kongre kararlarını tekrar tekrar okuması gerektiğinin altını çizdi. 1. İktisat kongresinde alınan kararların ikinci yüzyıla ışık tutmaya devam edeceğini açıkladı. 

Çok da uzun olmayan o dokuz - 12 maddelik 1. Kongre bildirisi “Misaki - İktisat” kararlarını tekrar tekrar okuyalım, okutalım.” diyerek bizlere adeta bir ev ödev verdi.  Ben de sabrınıza dayanarak; kısaltarak köşeme almak istiyorum.

1- Türkiye ulusal sınırları içinde lekesiz bir bağımsızlık ile dünyanın barış ve ilerleme unsurlarından biridir.

2- Türkiye halkı, bağımsızlığını kanı ve canı karşılığında elde ettiğinden, hiçbir şeye feda etmez ve ulusal egemenliğine dayanan Meclis, Hükümetine daima yardımcıdır.

3- Türkiye halkı, tahribat yapmaz, imar eder. Bütün çalışmaları iktisaden memleketi yükseltmek gayesine yöneliktir.

4- Türkiye halkı, tükettiği malı mümkün olduğunca kendisi üretir. Çok çalışır; zamanda, servette ve ithalatta israftan kaçar. Ulusal üretimi sağlamak için gerektiğinde geceli gündüzlü çalışmak kararlılığını gösterir.

5- Türkiye halkı, servet itibariyle bir altın hazinesi üzerinde oturduğunun bilinci içindedir. Ormanlarını çocukları gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar; yeniden orman yetiştirir. Madenlerini kendi ulusal üretimi için işletir…

6- Hırsızlık, yalancılık, riya ve tembellik en büyük düşmanımız; tutuculuktan uzak bir dindarlık her şeyde esasımızdır. 

7- Türkler, bilgi ve eğitim aşığıdır. Türk her yerde hayatını kazanabilecek şekilde yetişir, fakat her şeyden evvel memleketinin malıdır. Eğitime verdiği önem dolayısıyla Kandil gününü aynı zamanda bir kitap bayramı olarak kutlar.

8- … sağlığımızın, yaşamamızın korunması en birinci emelimizdir. Türk, … bol ve temiz hava, bol güneş ve temizliği sever. Atalarının mirası olan .., sporları yapılmasına çalışır. Hayvanlarına da aynı dikkat ve ilgiyi gösterir…

9- Türk, dinine, toprağına, yaşamına, devletine düşman olmayan milletlere daima dosttur; yabancı sermayesine karşı değildir….

10- Türk, açık alın ile serbestçe çalışmayı sever; işlerde tekel istemez.

11- Türkler hangi sınıf, meslekte olurlarsa olsunlar, candan sevişirler. Meslek, zümre itibariyle el ele vererek birlikler kurar, memleketini ve birbirlerini tanımak, anlaşmak için seyahatler ve birleşmeler yaparlar.

12- Türk kadını, öğretmeni, çocukları, İktisadi Misaka göre yetiştirilir.

Benimde tanığı olma onurunu yaşadığım  2. yüzyıla ışık tutacak “Yeniliğe Çağrı” muhteşem iktisat kongresi için içtenlikle kutlarım.

İzmir 
20.03.2023






 

Bu yazı 362 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum