Umut Etmeye Devam

Süha Öncü suha6113@gmail.com

Umut Etmeye Devam

Bu yazıma, tüm insanlığa 2021 yılının bu haftasından başlayacak umutlarının artacağı günler dileyerek başlamak istedim. Sizde enseyi karartmadan umutlarınızı yeşertmeye devam edin. 

2020’de Dünyamızda tüm sektörler 80 yılın en kötü sezonunu yaşadı ama Avrupa’daki işletmeler umutlarını kaybetmedi.  

Tüm sektörlerine maddi destek veren ülkelerin turizm işletmeleri gelecek 4 yıl için yeterli önlemlerini aldıklarını tahmin ediyoruz. 

Avrupa ülkeleri gerekli önlemlerini aldığı için Türk Turizm sektörü bileşenlerinin %90’ı, maddi destek alamadığı için kendi maddi olanakları ve kredilerle ayakta kalabilenler, moralsiz olmalarına rağmen 2021’den iyi şeyler umut ediyorlar. 

Avrupa’dan gelecek turistlere göre plan yapanların İngiltere’den gelen, Haziran 2021 sonuna kadar seyahat yasağı haberiyle şimdilik moralleri biraz bozuldu. Avrupa’dan gelecekler için beklentiler Ağustos- Kasım aylarına kaydı. Kısaca umut etmeye devam edeceğiz. 

İşletmelerini ve çalışanlarını maddi bakımdan destekleyen Avrupa ülkelerinin yönetimleri, vatandaşlarının 2021 yılındaki tatillerini Türkiye dışındaki Avrupa kıtası ülkelerinde geçirmelerini, yani paralarını kıta içinde bırakmalarını önerirken, maddi olanakları olan Türk vatandaşlarının 2021 yılında tatillerini Avrupa ülkelerinde değil, Türkiye de yapacaklarını umut etmek istiyoruz.    

Şeker bayramı ile yerli tatilcilerin perşembeden pazara 4 gün tatil olanağı olacak. Kaç kişi tatilini turizm tesislerinde değerlendirecektir. 

Yeni bir salgın fırtınası esmezse, Kurban bayramı ile yerli tatilciler 17-25 Temmuz tarihlerinde 9 gün tatil yapma olanağına kavuşacak gibi gözüküyor.

Türkiye’deki çalışan kesim 2021 yılında gelirinde oldukça yüksek kayba uğradı ve bir kısmı da ileriye yönelik borçlandı. Bu nedenle turizm sektörü için geçmişte tatilini turizm tesisinde geçirmeyi tercih eden ücretli kesimin 2021 yılında bütçesinden tatil için ayırabileceği tutar önemli olacak. 

Turizm tesislerinde tatil yapamayacak olanların büyük kısmı kıyı kentlerindeki evlerinde tatil yapmayı tercih edince bu yörelerdeki esnaflara katkısı olacaktır.  

Yerli tatilciler için kış turizminde ise neler olacağını bekleyip göreceğiz. Yazılı ve görsel medyadan öğrendiğimiz kadarıyla 2021 başında kış tatilcileri fırsat buldukça tatil yerlerinde gitti. Dileriz kış turizmi 2021-2022 dönemimde geçen dönemden daha iyi sezon yaşar.

Küllerinden doğmuş ülkenin vatandaşları olarak birlik olduğumuz takdirde yaşamak zorunda kaldığımız bu sağlık ve ekonomik krizinden çıkacağımızı umut etmekten başka şansımız olmadığını kabul etmek zorundayız. 

Kalın sağlıcakla,