Mevsim Enginar

Dr. Nurettin Demir drnurettindemir@gmail.com

 

Geçtiğimiz hafta Muğla Yücelen Hastanesinde ameliyatımı tamamladıktan sonra Göcek’e doğru giderken telefonum çaldı. Cep telefonum kulaklığıma bağlı. Teknoloji hızla ilerliyor, telefonu eline almadan konuşabiliryorsun. Son elli yılda gerçekten iletişim başta olmak üzere teknolojideki gelişmeleri izlemek, ulaşmak öğrenmek bir yana gözlemek bile çok zor.

Ben yine konuma döneyim, telefonun ucunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Yüksek Okulu Öğretim Görevlisí Dr. İsa Çelik; “Hocam görünmüyorsun, nerelerdesin, özledim..” diyerek sohbete giriş yaptıktan sonra “ Hocam bu taraftardaysan bana uğra sana enginar vereyim. Karaciğerin yorulmuştur biraz yenile…Hem de sohbet ederiz. Fevzye enginar tarlasının içindeyim. WhatsApptan Konum atayım hemen kolayca bulursun.” Teknoloji dedim ya daha 10-15 yıl önce yön bulmak, hedefe varmak için neler yapmazdık; rastgele kapı çalar, ışık yanan eve sapar, tarlada çapa yapan, kahvede sohbette olanlara sorardık. Falancanın evi, tarlası neredediye? Şimdi cep telefonuna gönder konumunu, okumasını da biliyorsan hooop aradığın noktadasın.

Yorgun olmama karşın Ortaca’da  Fethiye ana yolundan Sarıgerme’ye doğru saptım. Attığı konuma doğru Duster aracımla gidiyorum. Doğru git, sola sap, sağa sap derken hooop enginar tarlasındayız. 
Üretken, üreten insanları severim. Bu ülkeye, Cumhuriyete borcumuzu 24 saat çalışsak ödeyemeyiz. İsa hocayı bir kez daha takdir ettim. Hem öğretmen, akademisyen hemde çiftçi, 500 dönüme yakın bir arazi kiralamış, enginar ekmiş. Müthiş bir şey. 

Tarlaya varıp kusa bir sohbetten sonra yardımcısı Servet Ayhan hemen bahçıvan sepetini sırtına aldı. “Arzu ederseniz sizde kesebilir, toplayabilirsiniz”, “…dolmalık mı, çanaklık enginar mı istersiniz” diye sordu. Eşim Dr. Esen Demir  göçmen kızı olduğu için dolmalık enginar yemeğini çok nefis yapar. Dolmalık olsun dedim.” Servet “Ben size bir kasa dolmalık bir kasa da çanaklık toplayayım” dedi. Eline enginar kesen bıçağı aldı, daldı bahçeye.

Ben de bahçenin ve enginarların fotoğrafını çektim. Sanki ben yetiştirmişim gibi birde selfi yaptım. Gençler çok başarılı fotoğraf ve videolar çıkarıyorlar, sosyal medyada izliyoruz. Akşam yat, sabah kalk. Yeni bir uygulama. Teknoloji dedim ya ben de geri kalmamalıyım. Eh pekte güzel selfieler çıktı. Enginarların başları ikişer üçer dimdik duruyorlar ama beniz de biraz yamukluk da var. Kazadan kalma. Eşimin uyarısı kulağıma gelir gibi oldu: “Dik dur…” 

Enginarlar geldi. Arabanın bagajına doldurduk. Teşekkür ettikten sonra Dalaman Çayı Deltasında çok verimli bahçelerin aralarından geçerken karpuz tarlaları yeni yeni çiçek açıyorlardı. Birçok verimli arazi de ne yazık ki ekilememiş. Nasıl eksinler; mazot 1 yıl öncesine göre 4 kat artmış, gübre ve ilaçları ne siz sorun ne de ben söyleyeyim..

Konuyu uzatmayalım. 20-30 dakika sonra Göcek’te Zeynebim Göcekiçi Cafe’ye geldim. Kurtuluş Karaboğa ve arkadaşları kafenin önünde oturmuşlar sohbet ediyorlar. Arkadaşlarından Melek Hanım söze girdi. “Bu sene Alaçatı ot festivaline gittim.  Pek de başarılı oldu.” Bir konferansta enginar ve yararlarını anlatırlarken; “Enginarın 54 çeşit yemeği varmış, ayrı ayrı tarifini verdiler.” dedi.

“Kurtuluş hanım bu kadar enginarı ne yapacağız? Hepsini İzmir’e götüremeyiz.” diye sorunca; “Ben hiç enginar yemeği yapmadım.” demez mi! Ülkemizin, hem de burnumuzun dibinde yetişen enginar yemeklerini yapamamak! Elbet bir gün öğrenilir. Öğrenmenin yaşı yok. 

Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın pek çok yararı vardır.  Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir. Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali, vücuttaki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler.

İçeriğinde yoğun miktarda kalsiyum ve magnezyum barındıran enginar vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılar. Eğer huzursuz bacak sendromu, bacak kramplarınız varsa öncelikle enginar yemeklerini öğrenmelisiniz. Enginar dolması dedim ya baklalısı, kuzu etlisi daha neler neler. 
Antioksidan etkisi ile bilinen enginar, libidoyu hareketlendiren ve cinsel isteği artıran özelliklere de sahip. Afrodizyak etkili 12 yiyecek arasında yer alır. Enginarın pazarda ucuzladığı bir dönemdeyiz. Birkaç baş enginar alın haftada en az bir kez bir enginar yemeğini tadın. 

Siyasetin bu kadar gerildiği bir ülkede karaciğerinizi biraz rahatlatmak için enginar yiyin. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Göcek
23.05.2022