Che Guevara

Dr. Nurettin Demir drnurettindemir@gmail.com

 

Che Guevara 

Hafta sonu Fethiye Göcek Zeynebim Göcekiçi Kafede düzenlenen bira gecesinde azda olsa bir hareketlilik vardı. Turizmde yüzümüz gülecek mi? Kuşkular devam ediyor. Kuzeyde Çanakkale’den, İzmir, Bodrum, Antalya’ya Alanya’dan İskenderun Hatay'a dek tüm il  ilçe ve turizm tesislerinden tarım üreticilerine dek beklentiler büyük. Tek engel Korona…

İstanbul’dan Datça’ya gelip yerleşen ve uzun süreden sonra birkaç yıldır Dalaman’da karar kılan ve çocukluğundan bu yana müzikle uğraşan Attila Topçam piyano, gitar ve mızıkasıyla gecemize renk kattı. Sık sık elektrik kesintileri arasında klasikten pop müziğe, türkülerden İspanyolca parçalara dek çalarken, Göcek Taşbaşı’ndaki ağılda beslediğimiz keçilerden birinin rahatsızlandığı haberi geldi. Telefonla aradığım Veteriner Necati Ocak ile hastalanan keçilerin bulunduğu ağıla gittik. Genç tekenin tetanoz olduğu tanısını koydu. Anadolu’da “…kazıklı humma derler, büyük bir olasılıkla kaybedilir,” dedi. Çobana “İnsanlarda da görülen tetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir hastalık, enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin ya da hayvanların boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için 'Kazıklı Humma' olarak da adlandırılır,” diye sabırla ve detaylı bir şekilde anlattı.

Muayene ve tedavisini tamamladıktan sonra, enfeksiyonu geçen hafta takılan kulak küpesinden kapmış olabileceğinin yüksek bir olasılık olduğunu söyledi. Yaşaması çok zor, dedi. Diğer keçiler ve koyunların zamanı gelen aşılarını da tamamladıktan sonra keçilerin yanından gece saat 23 dolaylarında ayrıldık. 

Sağlık tüm canlılar için ne kadar önemli. İnsan olsun, hayvan olsun aşılama hastalıklara karşı korunma açısından çok ama çok önemli. Bugün (20 Şubat) itibarıyla televizyon haberlerinin altından geçen band yazılarında Koronadan ölenlerin sayısının 263 olduğu haberleri sık sık geçiyordu. İki yılı geçmesine rağmen Koronadan ölenlerin sayıları büyük rakamları buluyor. Sanki her gün ülkemizde büyük bir uçak düşüyor. Ortalama 200-250 dolayında insanımızı kaybediyoruz. Birkaç satırlık 3. sayfa ve sosyal medya haberi ile geçiştiriliyor. Kanıksamak bu olsa gerek. Tüm dünya da bizden farklı değil. Öncelikle kendimiz bireysel sağlığımıza önem vermeliyiz. Aşılarımızı zamanında yaptırmalıyız. Vücut direncimizi güçlü tutmalıyız. D3 vitamin, B12 vitamin eksikliklerini gidermeliyiz. 

5 yıl Türki Cumhuriyetlerde, 5 yıl da diğer ülkelerde yaşamış olan, Mimar Mühendis Attila Topçam ile dünyadan, Türkiye’den, sağlıktan, müzikten konuşurken sohbet Che Guevara’ya geliverdi. “Yaşım 71, yıllar gelip geçiyor. 29 ülkede bulundum ama Küba’ya gidemedim. İçimde uhde olarak duruyor. Küba’ya gitmek devrimcilerin ülkesinde, onların topraklarında dolaşmak. Havana’da Atatürk büstüne çiçek koymak, saygı duruşunda bulunmak. En çok istediğim, dileklerimin başında geliyor.” dedi.

Che’nin “Hey” anlamına geldiğini, köken olarak ilk Türkçe kökeninden geldiği söylenir. Güney Amerika’da çokça kullanılır. Che Guevara da konuşmasına “Che” diye başlarmış. Che’nin köken olarak Türkçe olduğu iddiaları var demez mi? Ben de Tıp Doktoru ve Devrimci olduğunu biliyorum. Hatta onun bir resminin 20. yüzyılın sembolü olduğunu da bilmeyen yok desem de Güney Amerika tarihinde önemli yer tutan Maya ve İnkaların da Türklerle aynı kökenden olduğu iddiaları var. Çerkezlerin Abhazların dillerinin İspanya Bask bölgesi halkının dilleriyle köken olarak aynı olması, benzer kelimelerin Güney Amerika’da da bulunmasından hareketle epey tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bir an için Alberto Korda’nın 1960 yılında Che Guevara’nın çektiği fotoğrafı gözümün önüne geldi. 20. yüzyılın simge fotoğrafı olmasının yanında Che hangi kökenden gelirse gelsin Mustafa Kemal Atatürk gibi devrimcilerin, aydınlıkçıların yüzyıllarca simgesi olmaya devam edecektir. 

Ülkemizdeki doktorların pandemi döneminde gösterdikleri fedakarlıkları sıkıntıları düşündükçe ve yaşadıkları şiddet ve haksızlıkları gördükçe Dr. Ernesto Che Guevara’nın insanlık için, devrim için yaptıklarını düşünmek, görmek genç hekimlerin direncini arttıracaktır. Her şeye rağmen ülkemizde kalıp mücadele ve çabalarımızı sürdürmeliyiz. Che Guevara öldürülürken ne demişti “kişiler ölür, devrim sürer”.

21.02.2022
Göcek