Askıda Genç Bilet

Dr. Nurettin Demir drnurettindemir@gmail.com


Emekli bir öğretmen oğlu Ahmet, Giresun Üniversitesi’nde okuyor. Babasına mesaj yazmış. Oralarda portakallar çiçek açmıştır. Sizleri ve memleketimi çok özledim, bayramda gelemeyeceğim. Otobüs biletleri çok pahalı.
Baba, elektrik parası, orası burası derken bir çare arıyor... Elde yok, cepte yok. Milletvekilinden yardım istiyor. “Sayın vekilim oğlum Giresun’da öğretmenlik okuyor. Sınavları bitti. Memleketine gelmek istiyor ama otobüs biletleri çok pahalı. Sadece bir bilet ücreti 390 TL. Vekilim geliş bileti için bize yardımcı olur musunuz? Öğrenci belgesini yollayabilirim. Ev kira. Son 6 ayda çok daha zor geçinir olduk. Eşim asgarî ücretle çalışıyor, İŞKUR işçisi bilet alacak durumda değiliz. Oğlumuz KYK yurdunda kalıyor. 18 yaşında ilk senesi. Annesini, memleketini, portakal çiçeklerini özlemiş. Bir çaresi var mı? Yardımcı olabilirmisiniz?”

Buna benzer nice mesajlar, telefonlar bayram için yazılıyor, konuşuluyor.
Bayram geliyor, yollar uzun, biletler pahalı. Görüntülü telefonlar özlemleri gidermeye yetmiyor.

Şair Nurcan Göksel
“Niye uzaktayım?
Diye sorduğunda;
Sızlar ya içinde bir yer.
Islak bir toprak kokar,
Camın önünde fesleğenler.
Türkü söyler tepelerden
Hafif bir rüzgar”
Ana kokusu, çiçek kokuları gitmiyor ne analog ne de dijitallerle... WhatsApplar, Skyplar, Zoomlar yetmiyor özlem gidermeye... Ahmet ilk kez ayrılmış memleketinden. Onlarca yüzlerce öğrenci çare arıyor. İstekler Milletvekillerine, parti yetkililerine, yardım kuruluşlarına gönderiliyor. En çok gençlik kollarına ulaşıyorlar. Bir çare bir çözüm aranıyor? CHP Gençlik Kolları günlerce tartışıyorlar ve bir çözüm buluyor. Bu ülkenin dayanışma ve paylaşım kültürüne güveniyorlar. Sonunda bir proje geliştiriyorlar. “Askıda Genç Bilet”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuluyor. CHP Merkez Yönetim Kurulunda (MYK) bu proje geliştiriliyor ve uygulamaya geçmesi için karar veriliyor. Sivil Toplum Kuruluşu olarak Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik oluşum Vakfı (Tülov) ile birlikte bu projenin gerçekleşeceği ortak görüş ve karar İle “Askıda Genç Bilet” projesi uygulamaya kondu.Ortak işbirliği protokolleri imzalandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nunun geçtiğimiz günlerde, 20 Nisan Çarşamba günü, bir lansman ve basın duyurusuyla kamuoyu ile paylaşıldı. Genel Başkan “Gençlik Kollarımızın başlattığı Askıda Otobüs Bileti dayanışmasının ilk bağışçısı olmaktan mutluluk duyuyorum. Bayram kavuşmaktır, kucaklaşmaktır. Şimdi mesafeleri değil, sevgiyi büyütme vaktidir. Gelin, bayramda evine gidemeyen öğrenci kalmasın!” açıklaması ile proje başlatıldı.
Dakikalar içinde bilet talebinde bulunan öğrenci sayısı onbinleri buldu. Bir saat içinde 45 bin rakamına ulaşıldı... Bağışçı ve bağış miktarı da hızla arttı. İlk 24 saat içinde beşyüz bin TL’ye ulaşmıştı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığımız günde rakam bir milyonu geçmişti. Binlerce gencimizi aileleri, memleketleri, sevdikleri ve portakal çiçekleriyle buluşturmanın mutluluğunu yaşayacak.
Askıda ekmek, askıda kitap derken askıda bilet de Türk Siyaset tarihine girmiş oldu. Ekonomik sıkıntıların yoğun bir şekilde hissedildiği bu günlerde gençlerimiz ve ailelerine yardım etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sizlerde bir gencimizi sevdikleriyle buluşturmakla projemize katkıda bulunursanız hem bizleri, hem gençleri sevindirirsiniz.

Uzat elini bir gencimizi mutlu et. Dayanışma bu toplum kültüründe önemli bir yer alır. İletişim ve başvuru için; www.askidagencbilet.com
Ben ve Tülov ailesi olarak sizlerin ve yurttaşlarımızın Şeker Bayramını içtenlikle kutlarım.!
Göcek
25.04.2022