TOKİ boş arazi diye köylünün yıllardır kullandığı zeytinlikleri sattı

Köyceğiz'de köylülerin yıllardır zeytinlik olarak kullandığı arazilerin TOKİ tarafından boş arazi olarak gösterilip, ihale ile konut yapılması için satıldığı iddia edildi.

TOKİ boş arazi diye köylünün yıllardır kullandığı zeytinlikleri sattı
12 Haziran 2021 - 14:32 - Güncelleme: 12 Haziran 2021 - 20:50

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Mahallesi’nde köylülerin yıllardır ecrimisil ödeyip tarım ve zeytinlik olarak kullandığı arazilerin TOKİ tarafından boş arazi olarak gösterilip, Ankara ve İstanbul’da düzenlendiği belirtilen ihale ile konut yapılması için satıldığı iddia edildi. Köylüler, belirlenen ihale bedellerine ödeme imkanlarının olmadığını belirterek, “Biz buralara emek vermişiz, yıllarca uğraşmışız. TOKİ burada bir rant peşinde gibi gözüküyor, biz rant peşinde değiliz, bize öncelik tanısınlar, bizim arazimizi versin, biz tarımımızı yapalım, başka bir şey istemiyoruz” dediler.

Köylüler, belirlenen ihale bedellerine ödeme imkanlarının olmadığını belirterek, “Biz buralara emek vermişiz, yıllarca uğraşmışız. TOKİ burada bir rant peşinde gibi gözüküyor, biz rant peşinde değiliz, bize öncelik tanısınlar, bizim arazimizi versin, biz tarımımızı yapalım, başka bir şey istemiyoruz” dediler.
TOKİ, Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Taşkesik Mahallesi’ndeki 29 araziyi, konut alanı nitelikli arsa olarak açık artırma ile sattı. İstanbul’da ve Ankara’da yapılan açık artırmada Köyceğiz Toparlar’da satılan arsaların köylüler tarafından yarım asrı aşın süredir zeytinlik ve tarım için kullanılan arsaların olması, köylüleri isyan ettirdi.
Toparlarlılar arazilerin boş arazi olarak gösterilerek satıldığını ancak içinde en küçüğü 30 yıllık olan çok sayıda zeytin ağacının bulunduğunu, Hazineye ait 1180 dönüm arazi olan Toparlar’da bunun 180 dönümünde tarım yapıldığını ve bu 180 dönümün yine tarım yapılması için köylüye öncelik tanınmasını istiyorlar.
Toparlarlılar adına konuşan Tanfer Sobay, “Biz yıllardır bu yelerin ecrimisilini yatırarak kullanıyoruz. Burası zeytinlik ancak buralar boş arazi olarak gösterilip TOKİ’ye devredilmiş. TOKİ bize hiçbir hak tanımadan buraya ihaleye çıkardı. Şu anda bulunduğumuz arsa 6 bin 746 m2, 5 milyon 300 bin lira ihaleye çıkartıldı. Bu parayı verecek hiçbir vatandaş yok. Teminat için %25 isteniliyor, gerisi 60 ay vade. %25 teminatı yatıracak hiçbir vatandaş yok burada. 1 milyon küsur para yatıracaksın ondan sonra ihaleye girip diğer büyük şirketler ile çarpışacaksın ki o kadar vatandaşın durumu yok” dedi. Buraları tarım için kullandıklarını belirten Tanfer Sobay, “Bu yerleri biz tarımda ve zeytinlik olarak kullanıyoruz. Zeytinlik olmasına rağmen boş arazi olarak gösterilip satışa çıkartılıyor. TOKİ’ye 2000 başvuru var diyorlar ortada kayıt yok. Buranın satışının durdurulması için yürütmenin durdurulması davası açtık, davalar devam ederken arsalar satışa gidiyor. Kullanılan kişiler mağdur oluyor. Önce bize hak tanınsın. Biz burayı arsa olarak istemiyoruz. Bize tarla olarak versin biz yine burada tarımımızı sürdürelim. Fahiş fiyatlar var, mesela Zeytinalanı’nda 2B yer aldık, 10 liraya verildi, peşin ödeyenler 6-7 liraya aldı bize de bu şekilde kullanan insana imkan tanınsın, dışarıdan bir insana getirilmesin buraya. Biz buralara emek vermişiz, yıllarca uğraşmışız. TOKİ burada bir rant peşinde gibi gözüküyor, biz rant peşinde değiliz, bizim arazimizi versin, biz tarımımızı yapalım. Başka bir şey istemiyoruz” dedi.
 Köylülerden Ozan İnce ise 7-8 ay önce konu ile ilgili Belediye Başkanı Kamil Ceylan ile bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Başkan, TOKİ Başkanını bizzat aradı, TOKİ başkanı burayı dönümünü 300 bin lira olarak istediklerini söyledi. Başkana da biz dönümünü 80-100 bin lira arası ödeyebileceğimizi söyledik. TOKİ başkanı, Belediye Başkanımızı Ankara’ya geldiğinizde konuşuruz dedi bu iş öyle kapatıldı. Arayan soran olmadı, şu anda yerin dönümü 1 milyon küsurdan ihaleye çıktı. Dün bu yerler komple satılmış, bir sürü mağdur arkadaş var” dedi.
Boş arazilerin çekilerek, buradaki zeytinlikler olarak oraların gösterildiğini iddia eden Ozan İnce, “Bundan 1-1,5 ay önce TOKİ’nin bir adamı boş arazileri kamera ile çekiyordu. Ona ne yaptığını sordum, satışı için görüntü alıyorum dedi. Boş arazilerin kamera kaydını aldı, çıktı gitti. Daha sonra da bu içerisinde zeytinlik dolu bahçeleri satışa sundular” dedi.
 


Bu haber 839 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Erdoğan ile görüşen Özgür Özel'den ilk açıklama
Erdoğan ile görüşen Özgür Özel’den ilk açıklama
 İztuzu Plajı 2024 Giriş Ücretleri – Turtle Beach 2024 Giriş Ücreti Listesi
İztuzu Plajı 2024 Giriş Ücretleri – Turtle Beach 2024 Giriş...