Berna Akkıyal: Yazar ile okur arasındaki köprü

Günür Karaağaç gunurkaraagac36@gmail.com

YAZIM DÜNYASININ YENİ BİR GİRİŞİMİ OLAN EDİTÖRLÜK

Cumhuriyet gazetesini bu hafta ki kitap ekinde Berna Akkıyal ABD'li yazar Peter Ginna’nın Editörlük üzerine yazdığı kitabından yola çıkarak bir yazı ele almış.
Benim gibi yazı yazmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş kimseler için çok yararlı bir yazı okudum. Okuyucularımızdan bu işe ilgi duyanlar için Berna Akkıyal’ın ilginç bir yazısını Göcek Haber’in ÇEVREMDE Köşesinde siz okuyucularımla paylaşmayı yararlı gördüm. Saygılarımla.

BERNA AKKIYAL

YAZAR İLE OKUR ARASINDAKİ KÖPRÜ

Dışarıdan bakıldığında bir metni düzeltip geliştirmekten ibaret görünen editörlük işi aslında çok daha kapsamlı bir sorumluluk dizisini içerir 

 Esas işi bir metni okumak, geliştirmek ve yayıma hazırlamak olsa da günümüz yayıncılık dünyasında editör bir kitabın yayımıyla ilgili tüm aşamalarda görev alır.

Çok sayıda başvuru arasından yayımlanacak nitelikte kitapları seçmekle hatta anlatılmaya değer bir hikâyenin kitaba dönüştürülmesini sağlamakla görevli olan editör, yazara karşı yayınevinin, yayınevinin de yazarı temsil ederken aynı zamanda yazar ile okur arasında da köprü kurar.

Editörün işini hakkıyla yapabilmesi için hem yazarın yaratmayı amaçladığı şeyi çok iyi anlaması hem de okurun beğenilerini ve ihtiyaçlarını bilmesi gerekir. Metinde işlenen konuya vakıf olmalıdır.

Kitabın satış başarısı kazanması ise, piyasaya ilişkin yeterli bilgiye sahip olmasına yani okurun aradığı şeyi bilmesine bağlıdır.