Sedat Balıkçı: Türk turizmini 'bitme tehlikesi' bekliyor

Bodrum, Tiana Beach Resort işletmecisi Sedat Balıkçı, Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından olan turizmin büyük kriz yaşadığını ve salgın sonrasına hazırlanması, kurtarılması için hibe destekler verilmesi gerektiğini söyledi.

Sedat Balıkçı: Türk turizmini 'bitme tehlikesi' bekliyor
28 Mayıs 2021 - 10:00 - Güncelleme: 28 Mayıs 2021 - 12:11
ZAFER BAYKAL 
BODRUM -
Bodrum turizminin deneyimli otel yöneticisi Tiana Beach Resort işletmecisi ve Bodrum Otelciler Derneği-BODER Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Balıkçı, Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından olan turizmin büyük kriz yaşadığını ve salgın sonrasına hazırlanması, kurtarılması için hibe destekler verilmesi gerektiğini söyledi.
Sedat Balıkçı “Borcu borçla kapatan turizm sektörünün geleceği karanlıktır. Hütümetin turizmcilerin yanında olması gerekiyor. Dünyanın gözdesi turizm merkezi Bodrum’da tesisler kapanıyor, nitelikli personel ise kayboluyor. Türk turizmini bekleyen büyük tehlikeden kurtarmak gerekiyor” dedi.

KREDİ DEĞİL HİBE VERİLMELİ
Salgın öncesinde yıldızı parlayan ve dünyanın gözbebeği tatil yöresi haline gelen Bodrum’u önce pandemi vurdu. Sonra turizm işletmelerine “hibe” yerine ödenmesi çok zor olan “kredi” verilmeye çalışıldı.
Son olarak ise önlenemeyen salgın nedeniyle Türkiye’nin dünyada “kırmızı liste”ye girmesiyle Bodrum turizmi iyice dibe vurdu.

TEK TÜK GELEN TURİST, TURİZME MERHEM OLMAZ
Büyük ümitlerle 2021 yaz sezonunu bekleyen turizm tesislerinin bir çoğu turist gelmeyince tesislerin kapıların kilit vurmak zorunda kaldı. Tek tük gelen turistin Bodrum’un çöken turizmine merhem olamayacağını belirten Bodrum turizminin deneyimli otel yöneticisi Tiana Beach Resort işletmecisi Sedat Balıkçı hükümetin turizmcilerin sorunlarına el atması gerektiğini söyledi.

YAKINDA TURİZM DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK
“Turizmciler olarak yalnız bırakıldık. Bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri bu yıl turizmden 30 milyar gibi gelir kazanılacağını söylüyorlar. Onlar nerede yaşıyorlarsa biz de oraya gidelim. Görünen köy kılavuz istemez. Pandemi kısıtlamaları sadece Bodrum’u değil tüm turizm sektörünü iyice vurdu. Borcu borçla öder hale geldik. Turizmi hem pandemic, hem de ödenemeyen krediler zor durumda bıraktı. Turizmin kesinlikle hibe kredilere ihtiyacı var. Yoksa yakında Türkiye’de turizm diye bir şey kalmayacak”’dedi.

2020 YILI TURİZMİ DAHA DA ÇÖKERTTİ
Sedat Balıkçı, 2020 yılında Covid 19 tedbirleri kapsamında otel için gerekli Güvenlik Sertifikası ve gerekli belgeler ile önlemleri aldıktan sonra sezonu açtıklarını söyledi. Ancak büyük ümitlerle beklerken arka arkaya gelen ve belirsizlik içinde sunulan kısıtlamalar nedeniyle 2021 yılının çok kötü geçtiğini, hatta borçlarına borç eklediğini ve bir çok tesisin iflas bile ettiğini anlattı.

202I’İ KIRMIZI LİSTE VURDU
2021 yılına büyük umutlarla girdiklerini belirten Sedat Balıkçı, aşılamada geri kalma sonucu Türkiye’nin dünyada ‘kırmızı liste’ye girmesiyle büyük bir darbe aldıklarını belirtti. 2021 yılı için önceden yapılan yurt içi ve yurtdışından gelecek misafirlerin tüm rezervasyonlarının iptal edildiğini söyledi.

UÇUŞLAR DURDU KARAMSARLIK ARTTI
Sedat Balıkçı, ayrıca Polonya ve Ukrayna dışında Türkiye’ye yapılan charter uçuşlarınin durmasının zaten kötü durumda olan turizm sektörünü iyece karamsarlığa soktuğunu belirterek “Ne yapacağımızı şaşırdık. Gelmeyen turist için hazırlanıyoruz, ama birdenbire ortaya çıkan şartlar nedeniyle yaptığımız tüm hazırlıklar boşa gidiyor. Maalesef turizm krizi iyi yönetilemedi. Avrupa’nın yasakları kaldıracağından hiç ümidim yok!”

NİTELİKLİ PERSONELİ KAYBEDİYORUZ
Salgın nedeniyle turizmin geleceği için çok önemli bir konu olan nitelikli personelin kayboluşunu belirten Sedat Balıkçı şunları anlattı: “ Türk turizmini ayakta tutan tesisler değildir. Tesisler birer yapıdır. O tesislere can veren turizmin yöneticiyleri ve personelidir. Pandemi ile birlikte uzun süren bekleyişe ekonomik olarak dayanamayan personel ekmek kaygusu ile başka işlere yöneldi. Bu da Türk turizmini dünyanın 5’inci sıralarına taşıyan yetişmiş, nitelikli ve çok değerli personelin kaybolmasına yol açtı. Pandemi sonrası tesisleri ayakta tutan ve turizmi iyi tanıyan persorel bulamayacağız. Türk misafirperverliğini konuklara en iyişekilde sunan ve bu konuda başarısını dünyaya ispat etmiş olan çok iyi yetişmiş turizm çalışanları ordusunu kaybediyoruz. Turizmin geleceği için nitelikli personeli turizmden uzaklaştırmamak için tesislere hibe destek verilmesi giderek önem kazanıyor.”
Kaynak: Sedat Balıkçı: Türk turizmini 'bitme tehlikesi' bekliyor
Bu haber 840 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MUĞLA'DAKİ ŞABAN ATAŞ CİNAYETİNDE KİMLER TUTUKLANDI?
MUĞLA’DAKİ ŞABAN ATAŞ CİNAYETİNDE KİMLER TUTUKLANDI?
Selahattin Aydın vefat etti.
Selahattin Aydın vefat etti.