Osmanlı'nın 400 yıllık Sarıçay Köprüsü turizme kazandırılıyor

Tarihi Sarıçay Köprüsü'nün kültür turizmine kazandırılması için aslina uygun olarak restorasyon çalışması başlatıldı.

Osmanlı'nın 400 yıllık Sarıçay Köprüsü turizme kazandırılıyor
06 Mayıs 2021 - 00:18 - Güncelleme: 06 Mayıs 2021 - 00:21
MİLAS- Milas-Söke kara yolu kenarında bulunan 400 yıllık tarihi Sarıçay Köprüsü'nün kültür turizmine kazandırılması için aslina uygun olarak restorasyon çalışması başlatıldı. Köprünün 26 Şubat 2023 tarihine kadar yapımının bitirilmesi planlandı.

YIKILMA TEHLİKESİ VARDI
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Bolaca Deresi üzerinde bulunan  90 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde 11 gözlü tarihi köprünün taşıyıcı kolonlarında ve yüzeyinde meydana gelen aşınmalar nedeniyle yıkılma tehlikesi oluşuyordu.
Doğu yönünde 7 gözü ayakta olan köprünün orta bölümdeki yıkılan üç gözü, restorasyon çalışmaları kapsamında orijinal malzemeyle yeniden inşa ediliyor. Köprünün yıkılma tehlikesi bulunan diğer 7 gözünde sağlamlaştırma çalışmaları yürütülüyor.

İKİ KEZ ONARIM GÖRDÜ
16. Yüzyılın başlarında inşa edilen ve son olarak 40 yıl önceye kadar kullanılan Sarıçay Köprüsü'nün kültür turizmine kazandırılması için Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü tarafından  “Tarihi Sarıçay Köprüsü Restorasyonu Projesi” uygulanıyor.
Tarihi kayıtlara göre köprünün iki kez onarımdan geçtiği bilinen koprünün halen

ayakta olmayan 8, 9 ve 10 numaralı kemerler altında temel bulunduğu görüldü. Çalışmayı yürüten yetkililer, "O bölümü ikinci etap olarak değerlendiriyoruz. Dere ıslah çalışmalarını ve restorasyonu şu anda ilk 7 gözde yapıyoruz." dedi.
 
Bu haber 351 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ortaca'da Hıdrellez Coşkusu
Ortaca'da Hıdrellez Coşkusu
Erdoğan ile görüşen Özgür Özel'den ilk açıklama
Erdoğan ile görüşen Özgür Özel’den ilk açıklama