Bölge İdare Mahkemesi; İskender Gençer ve İsmail Rüştü Baş hakkında soruşturma açılsın

Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gençer ile Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş hakkında eski hastanede kalan malzemeleri el altından sattıkları, ihale ile alınması gereken malzemeleri ihalesiz olarak tek bir firmadan aldıkları ve ayrıca İl Sağlık Müdürü hakkında hastaneye alınan malzemelerin fiyatını yüksek bulan komisyon üyelerini görevden aldığı gerekçesi ile dava açılmış, ancak Muğla Valiliği ve Menteşe Kaymakamlığı’nın yaptığı soruşturmalarda, soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmişti. Bunun üzerine dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesine taşınırken, mahkeme şahıslar hakkında soruşturma açılması yönünde karar verdi.

Bölge İdare Mahkemesi; İskender Gençer ve İsmail Rüştü Baş hakkında soruşturma açılsın
08 Mayıs 2021 - 11:49
Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gençer ile Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş hakkında başlatılan soruşturmada Muğla Valiliği ve Menteşe Kaymakamlığı’nın soruşturmaya gerek yoktur yönünde verdiği kararın ardından, dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşınmıştı. Mahkeme geçtiğimiz ay gördüğü karar duruşmasında iki isim hakkında da soruşturma açılmasına karar verdi.
ESKİ MALZEMELER EL ALTINDAN SATILMIŞ
Konu hakkında yapılan Mart 2020’de yapılan ilk şikayette, Eski Menteşe Devlet Hastanesi kapanıp yeni yapılan Eğitim Araştırma Hastanesi’ne taşınırken, burada kalan malzemelerin peyder pey yağlandığı iddia edildi.
Hastane taşındığı zaman yeni hastaneye yeni malzemeler alındığı, eski binadaki malzelemelerin hiç birisinin alınmadığı, İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bazı kişilerin eski hastanede kalan malzemelerin zaman içerisinde eksildiğini fark etmeleri üzerine, konuyu Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş’a ilettikleri ancak İsmail Rüştü Baş’ın malzemelerin eksildiğini nasıl ispatlayabilecekleri ve bu işin takipçisi olmaları halinde hiçbirşey ortaya çıkaramayacaklarını söyleyerek oyaladığı iddia ediliyor.

Devam eden süreçte eski hastanenin kalan malzemelerin İsmail Rüştü Baş’ın talimatı ile tadilat işini yapan firmaya söylenerek, tadilat işini yapan firma tarafından da satıldığı, parasını da tadilat yapan firma yetkilisinin hurdacıdan aldığı da iddialar arasında.
Bunun ortaya çıkması sonrası İsmail Rüştü Baş’ın yönlendirmesi ile hurdaların bir kısmının geri getirildiği, bir kısmının da parası alınarak Döner Sermayeye gelir yazılarak, olayla ilgili küçük bir soruşturma yapılıp olayın kapatılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
FİYATI YÜKSEK BULAN KOMİSYON ÜYELERİ GÖREVDEN ALINMIŞ
Bir başka iddia ise, Yeni Menteşe Devlet Hastanesi açılırken, Piyasa Fiyat Araştırma Komisyonu üyeleri olan Destek Hizmetleri Başkanı Özden İşler ve kurucu Başhekim Şadi Ballı’nın hastaneye yapılacak bazı alım ve onarımların meblağlarını yüksek bulmaları nedeni ile onay vermedikleri.
Konu hakkında İl Sağlık Müdürü İskender Gencer’in bilgisi olduğu, Gencer’in bu isimlere, “Bayrak bende, istediğimi yaparım, harcama yetkilisi benim, istersen imza atma” diyerek iki ismi de komisyon üyeliklerinden alarak yerlerine başkalarını geçirdiği belirtiliyor.
İHALE YAPILMAMAK İÇİN KISIM KISIM ÖDEME YAPILMIŞ
Bu değişiklikten sonra hastaneye yapılan alımların ve yapılan onarımların doğrudan temin limitini geçtiği halde, ihale limitinin altında tutabilmek için kısım kısım bölünerek, tamamı aynı firmaya usulsüz olarak yaptırıldığı iddia ediliyor. Hastaneye alınan medikal gaz alım ve onarım işleri, kalorifer kazanı bakım onarım işi, içme suyu sistemi bakım onarım işi, miktarlar doğrultusunda temin limitini geçtiği halde, aynı firmadan bu hizmetler alınıyor ancak alınan toplu malzemeler ihale limitini aşmaması için bölünerek doğrudan ödemeleri yapılıyor.
HASTANEYİ ÇABUK AÇMAK İÇİN YAPMIŞLAR!!!
Konu hakkında inceleme yapmak üzere Muğla Valiliği, Menteşe Kaymakamlığı ve Muğla Vergi Dairesi’ni dosyayı havale ederken, bu kurumların ilk aşamada konu hakkında Bakanlığın ön inceleme yapması kararını verdiler. Bakanlık Covid  nedeniyle dosyayı yeniden Muğla Valiliği’ne gönderdiği, Muğla Valiliği’nin de Menteşe Kaymakamlık ile Menteşe Vergi Dairesi’ne dosyayı sevk ettikleri, bu kurumların ise olayda soruşturmaya gerek olmadığı yönünden karar verdikleri öğrenildi.
Yapılan incelemede, hastaneye alınan malların ihaleye çıkartılmadan doğrudan temin edildiği ancak, ön incelemede yapılan bu işlemlerden herhangi bir kamu zararı olmadığı, menfaat temini tespit edilmediği bu nedenlerle de Görevi Kötüye Kullanma suçunu işlediklerine dair herhangi bir bilgi ve bulguya rastlanılmadığı belirtiliyor.

Komisyon üyelerinin değiştirilmesi olayı ile ilgili ise, yapılan ön incelemede kamu zararı oluştuğuna dair somut bir delile rastlanılmadığı, yapılan bu uygulamanın hastanenin bir an önce hizmete açılması için iyi niyetle yapıldığı ve suç kastının bulunmadığı belirtilerek, adı geçen sanıklar hakkında soruşturma izni verilmemesi gerektiği belirtiliyor.
MAHKEME SORUŞTURMA İZNİ VERİLSİN DEMİŞ ANCAK!!!
Eski Hastanedeki kalan malzemelerin satılması olayı ile ilgili ise, konu hakkında İl Sağlık Müdürlüğü’nce araştırma-inceleme yapıldığı, yapılan bu araştırma-inceleme sonucunda düzenlenen rapor gereğince memur olmayan müteahhit firma görevlileri hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayın tüm yönleriyle onaya konulabilmesi için kamu görevlisi olan ve bu olaya isimleri karışan şahısların da soruşturma dosyasına dahil edilmesi amacıyla Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş ve Mühendis hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği, ancak bu iki isim hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin itiraz konusu kurum kararının alındığı ortaya çıktı.
BÖLGE İDARE MAHKEMESİ; SORUŞTURMA İZNİ VERİLSİN
Yaşanan sürecin ardından dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesi‘ne sevk edildi. Mahkeme İl Sağlık Müdürü İskender Gencer ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş hakkındaki iddialarla ilgili olarak soruşturma açılmasına karar verdi.
Mahkeme eski Hastane’deki malzemelerin satışı ile ilgili olarak, hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılması gerektirecek nitelikte yeterli ve makul şüphenin bulunduğu anlaşıldığında, İsmail Rüştü Baş tarafından, hakkında soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı yapılan itirazın reddinin gerektiğini belirtti.
İzmir Bölge İdare Mahkemesi İdare Mahkemesi‘ne sevk edildi. Mahkeme İl Sağlık Müdürü İskender Gencer ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı İsmail Rüştü Baş hakkındaki iddialarla ilgili olarak soruşturma açılmasına karar verdi.
Mahkeme eski Hastane’deki malzemelerin satışı ile ilgili olarak, hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılması gerektirecek nitelikte yeterli ve makul şüphenin bulunduğu anlaşıldığında, İsmail Rüştü Baş tarafından, hakkında soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı yapılan itirazın reddinin gerektiğini belirtti.
İzmir Bölge İdare Mahkemesi konu hakkında, İskender Gencer ile birlikte haklarında şikayet bulunan diğer sanıklarında yargılanması gerektiği kararına vardı.
Mahkeme kararında, “İskender Gencer hakkında 1, 2 ve 3 numaralı iddialar yönünden, İsmail Rüştü Baş hakkında 3 numaralı iddia yanında 1 ve 2 numaralı iddialar yönünden de soruşturma izni verilmesine, dosyanın 4483 sayılı Yasanın 11.maddesi gereğince yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na derhal gönderilmesine ve kararımızın tüm taraflara tebliğ edilmesi için dosyanın Muğla Valiliğine iadesine 04/03/2021 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi” dedi.

 
 
Bu haber 891 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 İztuzu Plajı 2024 Giriş Ücretleri – Turtle Beach 2024 Giriş Ücreti Listesi
İztuzu Plajı 2024 Giriş Ücretleri – Turtle Beach 2024 Giriş...
Ortaca da intihar...
Ortaca da intihar...