Kaybettiğimiz yazarımız Süha Öncü'nun arkasından…

Kaybettiğimiz yazarımız Süha Öncü, Emekli Turizm Bakanlığı Müsteşarı Kamil Yüceoral ile geçmişi, günümüzü ve uzun yıllara dayanan arkadaşlıklarını içeren güzel bir sohbet yapmıştı.

Kaybettiğimiz yazarımız Süha Öncü'nun arkasından…
10 Mayıs 2021 - 11:26 - Güncelleme: 22 Temmuz 2021 - 23:32

SÜHA ÖNCÜ
BODRUM- Kaybettiğimiz yazarımız Süha Öncü’nün 7 Mayis 2021 tarihinde Göcek Gazetesi için yaptığı ve bazı düzeltmeler nedeniyle yayınlanmayan röpörtajına yer vererek, onu bir kez daha andık.
Süha Öncü, Emekli Turizm Bakanlığı Müsteşarı Kamil Yüceoral ile geçmişi, günümüzü ve uzun yıllara dayanan arkadaşlıklarını içeren güzel bir sohbet yapmıştı.

Süha Öncü’nun röportajı şöyle:

Emekli Turizm Bakanlığı Müsteşarımız Kamil Yüceoral; hem benim, hem de gazetemizin sahibi Prof. Dr Nurettin Demir in, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından sınıf arkadaşımız. Aynı zamanda hukukçu olan müsteşarımızı Göçek turizminin geleceğine ilişkin tavsiyelerini almak üzere gazetemizde sohbete davet ettim.Sohbetimizi sizlerle de paylaşıyorum.

SÖ: Hoşgeldiniz, bu vesile ile sizi yeniden aramızda görmek güzel. Bu günlere nasıl bakıyorsunuz.
KY: Sağolun, öncelikle böyle güçlü bir yerel gazete çıkardığınız için sizleri ve Göceklileri yürekten kutluyorum. Demokrasimizin en önemli kaynaklarından olan yerel basınımızın sesi,hep böylesine yüksek çıkmalı.

SÖ: Teşekkür ederiz, elimizden geldiğince bu sesi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Size öncelikle karantina döneminde turizm faaliyetlerinin durumunu ve muhtemel geleceği hakkında ne düşündüğünüzü sorabilir miyim?
KY: Karantina döneminin acılarını hep birlikte yaşıyoruz. Mevcut kısıtlamalardan tüm dünyada uygulananlara ek olarak bizde uygulanan ve çoğunlukla birbiriyle çelişen kararların da sonuçlarına üzüyor ve mevcut durumda bile yerel turistlere yada dışarıda yemek yiyip alışveriş edenlere, esnafa olan olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Ayrıca yerel turizmin çok ciddi bir parçası olan 65 yaş üstü kitlenin bile Göcek den uzak tutulması, yadsınamayacak bir gelir kaybına neden oluyor.

SÖ: Maalesef ama bunu Göcek özelinde farklı değerlendirmek de zor. Göcek gibi bir cennet köşemiz, karantina kısıtlamaları sonrası için turizme nasıl hazırlanabilir? Bize bu konularda bilgi verebilir misiniz ?
KY: Her şer de bir hayır vardır derler ya, biz de konuya böyle bakabiliriz sanıyorum. Öncelikle Göcek turizmi ile ilgili tüm tarafların bir araya gelerek en az haftada bir kez bu konuyu değerlendirmelerini öneririm. Bu duraklamayı fırsat bilip ciddi bir GÖCEK turizm planı oluşturulmalı. Burada yaşayan kişilerin de mutlulukları öncelikli olarak değerlendirilerek turizm planlanmalı. Bu söylemesi kolay yapması ise zor bir aktivite fakat bu sürenin sakinliğinde gerçekler objektif olarak değerlendirilmeli. Göcek Halk meclisinin Zoom üzerinden sürdürdüğü toplantılar gibi fakat daha özel olarak sadece Göcek Turizminin geleceğine yoğunlaşılarak yapılacak toplantılar ve katılım çok önemli.

SÖ. Göcek turizmi ile ilgili kararların daha çok Göcek dışında alındığını düşünmüyor musunuz?
KY. Bir çok karar hükümet insiyatifi ile alınsa da, Göcek de yaşayanlar da kendi cennetlerine karşı şu yada bu şekilde yapılan saldırılara karşı bir olmak zorundalar. Göcek dışından sadece turistik gezi ile buraya gelerek çevreyi kirletip, yaşayanların huzurunu bozan kişilerle nasıl uğraşılacağı, hatta Göcek de yaşayan hazır yemekçilere ait servis motosikletlerinin çıkardıkları gürültü ve trafikte yaratılan tehlikelerde bunlara dahil. Huzurlu bir şehrin koşulları," Yavaş Şehir( Citta Slow-Slow City ) gibi kurumların kurallarında açıkça yazıyor. Bu toplanan komite bu genek kurallar üzerinden her madde için Göcek de neler yapılabileceğini tartışabilir..Cennet Göceğin ucuz ve sorumsuz kişilerin değil, bu cennetin hakkını verebilecek insanlarca ziyaret edilmesi için gerekli tedbirleri yerel kurumlar ve bizzat burada yaşayan halk da sağlayabilir.

SÖ. Bir yada birkaç beyin fırtınası ve çıkan kararları ciddiyetle uygulamayı tavsiye ediyorsunuz?
KY : Evet öyle de denilebilir. Ama her şeyden önce bu hazırlık toplantılarına ilgililerin yada temsilcilerinin katılımıyla Göcek Turizm sorunları ve çözüm önerileri tartışılmalı.Örnek olarak; çöp, hava ve ses kirliliği, hatta ışık kirliliği, evlerin mimari görüntülerinde yenileme gibi çoğunlukla belediyeyi ilgilendiren konular bile görüşülüp sorumlulara çözüm önerileri sunulabilmeli.Sonuçları titizlikle takip edilmeli.

SÖ: Göcekteki turizm taraflarının kısıtlı bütçelerini aşan Göcek in dünyaya ya tanıtımı var. Bu konuda neler yapabiliriz?
KY: Türkiyenin özellikle Turizm zenginliklerini dünyaya tanıtmak için kurulmuş bir Milli Tanıtım Fonumuz var. bu fondan kaynak temin edilebilir. Hatta bu güzel Göcek gazetesi bile ilginç haberlerini yabancı dilde yayınlayabilir. Oteller ve pansiyonlardan Göcek severlerin e mail adresleri alınarak en azından gazeniz onlara da gönderilebilir.

SÖ. Katıldığınız ve fikirleriniz için teşekkürler, Göceklilere başka bir mesajınız var mı?
KY:: Göcekliler bu cennet de yaşamak üzere seçilmiş olduklarını ve bu nimetin aynı zamanda sorumlulukları da olduğunu unutmasınlar. Tüm Göceklilere ve Göcek i sevenlere , Hayırlı bir Ramazan Bayramı ile birlikte 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamanızı dilerim.


Bu haber 1058 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Orhan Altınçubuk
    2 yıl önce
    İnsanlar eserleriyle yaşarlar. Karşılıksız yardımlaşma ve destek konularında istisnasız herkesin yanında olan sevgili kardeşim Süha Öncü de gönlümüzde ve anılarımızda bizlerle beraber olacak. Mekanın cennet olsun koca yürek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Akköprü Hidroelektrik Santrali özelleştirilecek
Akköprü Hidroelektrik Santrali özelleştirilecek
Merkez Bankası yerel seçim sonrası frene bastı
Merkez Bankası yerel seçim sonrası frene bastı