Göcek'teki adalar kimlere, hangi şartlarda verilmekte

Göcek'in en değerli koyunda yer alan ve koruma altında olan Adaları'nda yaşanan yıkımı Yapılacak projelerin bile hazır olduğu, "Belki de yolsuzluktan, hırsızlıktan daha fazla insanın içini acıtan bir durum bu Göcek adalarında yaşananlar Göcek’in en değerli koyunda yer alan ve koruma altında olan Yassıca Adaları,Göcek adaları’nın işletme hakkının devredildiği iddia ediliyor. Adalara yapılacak proje de şimdiden hazır" "Göcek'in adaları kime verildi?"

Göcek'teki adalar kimlere, hangi şartlarda verilmekte
23 Haziran 2021 - 00:05
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek’in koyları, adaları dünyaca ünlü zaten. Körfezde küçük küçük birkaç adanın uç uca eklenmesiyle oluşan Yassıcalar Adaları da onlardan birisi. İstisna sahiliyle, çam ve zeytin ağaçlarıyla, göletiyle herkese açık doğal SİT alanı.
“koruma” adına dahi olsa atılan her adıma şüpheyle yaklaşmayı öğrendik. Hele Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü devreye girmişse, büsbütün şüphelenmek lazım. Niye mi?
Muğla’da korkunç bir doğa ve kıyı talanı sürüyor. Ne döndüğünü merak edenler; mimarlar, sivil tolum kuruluşları, hukukçular, aktivistler ve yöre halkının beraberce kurduğu Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) internet sitesine bakabilir: (Link: https://mucep.org)
MUÇEP’in mücadele ettiği güçlü bir rakibi var: Muğla Turizm ve Çevre Vakfı (MUÇEV) Turizm Ticaret Limited Şirketi. Kimdir onlar?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın yüzde 50 ortaklığında kurulmuş bir şirket. Görevi kıyı işgallerine son verip halka açık hale getirmek, temizlemek. Ama esas olarak da sahillerdeki işletme hakkı ile işletmeleri ihale ile kiralamak. Yöneticileri bakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve farklı kamu kurumlarındaki bürokratlardan oluşuyor. Muğla’da 14’ten fazla plaj ile Antalya, Alanya, Edirne’nin Keşan ilçesindeki 11 sahilin de işletmeciliğini devraldı:
Öyle otel filan kurulacak bir yer değil görüldüğü üzere. Ancak burasının özelliği yatlar için olağanüstü bir uğrak olması. Tek eksiği lüks localar, yat iskelesi ve şık bir işletme!
Görüldüğü gibi adaların, lüks yatların yanaşabileceği iskelesi, locaları ile pahalı bir tesise çevrilmesi düşünülüyor. Yani yapılaşmanın yasak olduğu adalar, basbayağı yapılaşmaya açılıyor. Burasının işletme hakkı da MUÇEV’de. Peki her şeyi hazır bu projeyi kim hazırladı?
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 5 Mayıs 2021 günü, Fethiye’deki Karataş Plajı’nın ihale edilip edilmediğine dair Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede şu soruyu da sormuştu: “Göcek’teki Yassıcalar Adaları  Göcek Adası kime, hangi şartlarda, ne kadar süreliğine verilmiştir?”
MUÇEV ne ihalelerini ilan ediyor, ne de kime kiraladığını açıklıyor. Bu konudaki sorulara da geri dönüş yapmıyor zaten. Milletvekili Girgin’in yazılı soru önergesine de henüz yanıt verilmiş değil. Fakat projeyi hazırlayanlara dair bazı iddialar ve telaffuz edilen isimler var , Şimdilik tüm bunlar belediyeden, MUÇEV içinden sızan iddialar. Ne var ki kesin olan şey, Yassıca Adaları ve Göcek adası da birilerine verildi, proje hazırlandı ve tıpkı diğer devirler gibi kamuoyundan gizleniyor"
 

 
Bu haber 654 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Fethiye Göcek Tüneli'ne 5 ayda 2 zam! Yeni geçiş ücreti ne kadar oldu?
Fethiye Göcek Tüneli'ne 5 ayda 2 zam! Yeni geçiş ücreti ne kadar...
Gezi Dönüşü Midibüs Devrildi 22'si öğrenci 25 Yaralı
Gezi Dönüşü Midibüs Devrildi 22'si öğrenci 25 Yaralı