8. Göcek Ot Yemekleri Festivali'ne Yoğun İlgiMUĞLA Muğla’nın Fethiye ilçesi Göcek mahallesinde gerçekleşen Göcek Ot yemeği Festivali’ne ilgi yoğun oldu.Muğla’nın Fethiye ilçesinde, 8. Göcek Ot yemeği Festivalinde yöresel otlar ve otlardan yapılan yemekler tanıtıldı. Göcek Kültür ve Turizm Derneği tarafından bu yıl 8. düzenlenen festivalde, yörede yetişen otlar tanıtılıp, bu otlardan yapılan yemekler beğeniye sunuldu. Geleneksel ot yemekleri ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu festivale katılanlara ot çorbası ile ayran ikram edildi. Festivalde, yöresel kıyafet giyen vatandaşlar ve katılımcılar halk oyunları müziği eşliğinde oynayarak unutulmaz bir gün geçirdi.Türkiye Aşçılar Federasyonu üyelerinden oluşan jüri üyeleri festivalde vatandaşlar tarafından en lezzetli ot yemeğini belirlendi. Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Onur Ugan festivalin sekizincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.Festivalde 200'zün üzerinde stant açıldığını belirten Ugan, "Amacımız yöresel ot ve yemeklerimizin gelecek kuşaklara aktarılması. Katılım ve ilgiden memnunuz. Otlarımızın hepsi, bölgenin dağları ve tarlalardan toplandı. Yemekleri kadınlarımız pişirdi." dedi.
Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeyma Abay "üretim gücünü torağın bereketini ve doğanın sunduğu çeştliliği bir kez daha birlikte kutlamak için burdayız. Bahçelerimizde tarlalarımızda emekle yetişen ürünlerin standlarda ne güzel değerlendiğini hebirlikte görüyoruz.El emeği ile sabırla,sevgiyle üreten katılımcılarımızın emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir ortan oluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu festival kültürümüze doğaya ve üreticiye verdiğimiz değerin bir yansımasıdır.Geleneklerimize bağlı olarak her sene biraz daha üzerine koyarak büyütüğümüz bu festivali sizlerin katkıları ile dahada ileri taşımak istiyoruz. görüyoruzki katılım ve ilgi her geçen sene büyüyerek devam ediyor. ve son olarak bu festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen her bir ferde sonsuz şükranlarımı sunuyorum" dedi
Maçoğlu: “Küçük gibi görünüyor ama çok büyük işler başarıyor”
Festivale destek veren isimlerden biri de geçmiş dönem Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu oldu. Kendisinin de üretici kimliğiyle tanınması ve yerel üretim konusundaki hassasiyeti, yaptığı açıklamaya da yansıdı:“Bölgede yerel üretime destek için küçük çaplı festivaller yapılıyor. Ama küçük gibi görünse de bunlar benim için çok büyük işler. Üretici ürününü hak ettiği değerde satamıyor, çoğu zaman bayatlayıp çürümeye terk ediliyor. Bu gibi festivaller üretimi desteklemek ve sağlıklı gıdaya erişimi artırmak açısından çok kıymetli. Ot ve zeytinyağı gibi ürünlerin köklü geçmişi olan bu bölgede yapılan bu etkinliği çok değerli buluyorum. Fethiye Belediye Başkanına da bu destekleri için teşekkür ediyorum. Biz de elimizden geldiğince katkı sunmaya devam edeceğiz.”
Bu sözler, festivalin sadece bir eğlence değil; yerel üretimi ve toplumsal dayanışmayı besleyen bir yapı taşı olduğunun da altını çizdi.
Göcek Ot Festivali, hem kültürel hafızayı koruyan hem de sürdürülebilir bir gelecek için umut vadeden bir gelenek olarak yaşamaya devam ediyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek okul Ahçılık bölümü öğretim görevlisi Doç Dr Selma Atabey " Göcek ot festivalinin 8. yılında bu gün hebirlikte buradayız bölgede ot çeşitliliği ile bilinen bir bölgede hem ege hem de akdeniz ortak bölge olması ile ot çeşitliliğinin bol olduğu bir bölge bizde her yıl olduğu gibi şef mavi ahçılık derneği olarak yerimizi aldık ve katkılarımızı sunuyoruz. emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."dedi
festival yapılan yemek Ot yemekleri ve tatlı katogorisndeki yarışlarda dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Ot yemeği festivali değişik etkinliklerle devam etti akşam ise yerel sanatçıların vereceği konser ile son bulacak.








