Süha Öncü

Süha Öncü

MEKTUPLAR
suha6113@gmail.com

Meslek Örgütleri

04 Nisan 2021 - 11:59 - Güncelleme: 21 Nisan 2021 - 07:53

MESLEK ÖRGÜTLERİ. 

Hayatımızın her aşamasında karşılaştığımız meslek örgütlerinin kuruluş amaçlarını iyi anlamak gerekir.

Meslek örgütleri, gelir amacı olmadan üyelerinin yasal ve ekonomik haklarını koruyan aynı meslekte faaliyet gösterenlerin oluşumlarıdır. 

Bu örgütler üyelerinin ekonomik haklarını korumak için sektörün ihtiyacı olan kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlar yapar. Üyelerinin belirlenecek hedeflere ulaşmasıyla her türlü ekonomik şartlarında var olmalarını sağlaması gerekir. Bunun içinde sektörün ve pazarın kaynaklarını çok iyi analiz etmelidir. 

Buraya kadar yazdıklarım teorik olarak kitaplarda yazılanlar. Acaba Türkiye’deki kurulmuş meslek örgütleri bu yazılanların hangilerini uyguluyor. İşte sorulması gereken asıl soru bu. 

Türkiye ekonomisine yüksek tutarlarda döviz girdisi sağlayan Turizm Sektöründe kurulmuş meslek örgütleri açısından konuyu irdeleyelim. 

Birçok bileşeni olan Turizm sektörünün her bileşeni kendi arasında çeşitli meslek örgütlerini oluşturdu. Bunların içinde sadece kanunla kurulan, seyahat acentesi olarak çalışanların üye olması gereken TÜRSAB dışında kurulan çok sayıda meslek örgütü bulunuyor. 

Bunlardan bazıları aslında temelde aynı işi yapmalarına rağmen turizmin alt sektörü olarak çalışanların oluşturduğu meslek örgütü olarak faaliyet gösteriyor. Bunlardan kaçının kuruluş amacına uygun çalıştığına ve üyelerinin yasal ve ekonomik çıkarlarını koruduğuna üyeleri karar versin. 

Yaşanan küresel salgın krizinden en fazla etkilenen turizm sektörünün meslek örgütleri, krizin başlamasından sonra üyelerinin krizden en az zararla çıkması için hangi analizleri yapmış ve devletle ilişkileri kurarak hangi çözüm önerilerini geliştirmiştir?

İnternet ortamında yapılan söyleşilerde özellikle turizm acenteleri, bugün yalnız bırakıldıklarını ve meslek örgütünün sorunlarını çözecek çalışma yapmadığından dert yanıyorlar. 

Bu krizden turizm sektörünün mevcut şartlarda en az zararla çıkması için sektör bileşenlerinin oluşturduğu tüm meslek örgütleri bir araya gelerek mevcut durumun analizini yapmalı, ihtiyaçlarını, destek ve teşvikleri belirlemelidir. 

Hazırlayacakları ortak rapor ile devlet ve finansman kurumları ile ilişki kurmalılar. Bu krizden devletin ve finansman kurumlarının desteği olmadan, ferdi değil meslek örgütlerinin çalışmaları ile çıkılacağına herkesin katılacağına inanıyorum.

Kalın sağlıcakla,

Bu yazı 515 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum