Süha Öncü

Süha Öncü

MEKTUPLAR
suha6113@gmail.com

Eldeki kuş, daldaki kuşa göre daha gerçektir

05 Nisan 2021 - 12:03 - Güncelleme: 21 Nisan 2021 - 07:39

 

Eldeki kuş, daldaki kuşa göre daha gerçektir. 

2020 yılında turizm sektörü bileşenleri tüm hazırlıklarını tamamlamış ve misafirlerin yolu gözlenmeye başlamıştı. 2019 yılına kadar 40 milyar ABD dolar dış ticaret açığını kapatan turizm sektöründen 2020 yılında 60 milyar ABD dolar gelir bekleniyordu. Genel bütçe hesaplamaları buna göre yapıldı.

Çin’de ortaya çıkan minnacık virüs eldeki kuşu ürküttü. Eldeki kuş uçtu ve umutları kırdı. Umutlar kırılınca turizm sektör bileşenlerinin heyecanı kayboldu.

Sektörün en maliyetli bölümünü üstlenmiş oteller rezervasyonlarını yapmıştı. 

Ama bu minnacık virüs rezervasyonları iptal ettirmeye başlayınca en yüksek faturayı ödeyenler oteller oldu.   

Avrupa kıtasındaki yönetimler eldeki kuşun uçtuğunu hemen fark ettiler ve daldaki kuşu en kısa zamanda yakalamak için acil planlarını yapıp uygulamaya başladılar. Avrupa kıtasındaki yönetimler sektörün gelecek dönemler için ayakta kalması ve zararını minimize etmesi için katkılar sağlarken, Türkiye’de yara sarmak için yeni kredi musluklarını açtılar. Yara daha çok büyüdü.

Bu dönemde, turizm sektörümüzün bileşenlerinin sorunlarına çözüm bulmak için kurulmuş meslek birlikleri neredeyse elden kaçan kuşun arkasından baktılar.
Parmaklarını oynatmadılar dense yeridir.

Virüse karşı aşı ve tedavi yöntemleri bugünden kesinleşmediği için sektör 2021 ve 2022 için gerçekçi plan yapamıyor. Olsa olsa metodu bugün için en geçerli. Daldaki kuşu daha bilende yok.

Aşı ve tedavi yöntemleri bugünden kesinleşmediği için 2021 senesinde kati tatil planlarını bugünden yapan çok az. 

Sektörün çok önemli bileşeni turizm acentelerinin durumunu soran yok. Acentelerin çoğu kapalı olduğu için sorun çözüldü sanıyorlar.
Acentelerin 2020 senesinde ne kadar zarar ettiğini vergi beyannameleri gösterdi. 2021 senesinde kaç seyahat acentesinin yola devam edecek nefesi kaldığı daha belli değil. 

Tecrübeli personelinin büyük bölümü 2020 senesinde hayatını devam ettirmek için başka sektörlerde çalışmaya başladı. 2021 senesinde sektör hareketlenirse, tecrübeli personel dönmezse işletmeler yönetim sorunları yaşayacak.

Kısaca 2021 turizm sezonu için belli olan bir şey yok. Daldaki kuşlar çok ama bu kuşların nasıl yakalanacağını bilende yok.

Kalın sağlıcakla,

Bu yazı 698 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum